DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare judecatoreasca a unei instante straine. Recunoasterea si incuviintarea executarii in Romania. Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Hotarare judecatoreasca a unei instante straine. Recunoasterea si incuviintarea executarii in Romania. Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 21-04-2004


Decizia nr. 2961 din 21 aprilie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Instanta competenta, investita cu solutionarea cererii de recunoastere si incuviintare a executarii in Romania a unei hotararii judecatoresti straine, este obligata a verifica indeplinirea conditiilor formale prevazute de Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, excedand competentei sale examinarea in fond a pretentiei reclamantei, care a facut obiectul judecatii instantei straine.

Apararile vizand fondul cauzei civile solutionate de instanta straina puteau fi formulate cu ocazia solutionarii in fond a cauzei de catre instanta straina sau puteau constitui temei pentru exercitarea cailor de atac prevazute de legea procesuala straina.

La data de 4 iunie 2002, reclamanta S.C. "K. S." BV Olanda a solicitat, in contradictoriu cu S.C. "N. Co I." S.R.L. Bucuresti, recunoasterea si incuviintarea executarii in Romania a hotararii judecatoresti nr. 00/3690 pronuntata de Judecatoria Haga la data de 30 ianuarie 2001.

In sustinerea cererii, reclamanta a aratat ca, prin hotararea mentionata, Judecatoria Haga a obligat parata la plata sumei de 1.274. 311 de marci germane plus dobanda de 10% stabilita prin contractul de imprumut, de la data de 27 ianuarie 2000 pana la data achitarii debitului. Prin aceeasi hotarare, parata a fost obligata si la plata cheltuielilor de judecata.

Prin sentinta nr. 1842 din 16 decembrie 2002, Tribunalul Bucuresti, sectia a IV-a civila, a admis cererea astfel cum a fost formulata, retinand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 105/1992 pentru recunoasterea si incuviintarea executarii in Romania a hotararii Judecatoriei Haga.

Curtea de Apel Bucuresti, sectia a IIIa civila, prin decizia nr. 224/A din 15 aprilie 2003, a respins ca nefondat apelul declarat de parata.

Impotriva acestei din urma hotarari, a declarat recurs parata, sustinand ca:

 • realitatea imprumutului nu a fost niciodata dovedita, sub acest aspect ambele hotarari fiind nemotivate;
 • instantele nu au avut in vedere ca hotararea straina incalca ordinea publica, in sensul ca nu au fost respectate reglementarile legale de creditare din Romania, nu exista dovezi ale aprobarii imprumutului de catre organele de conducere ale persoanei juridice straine, precum si ale intrarii sumei mentionate in tara;
 • instantele s-au pronuntat cu neobservarea imprejurarii ca hotararea straina nu este definitiva si ca parata nu a fost citata la judecarea procesului.

  Recursul este nefondat.

  Hotararile judecatoresti care nu sunt considerate ca fiind hotarari nationale in Romania pot fi recunoscute, aplicandu-se in mod corespunzator dispozitiile art. 167-172 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat si pot fi puse in executare pe teritoriul tarii prin aplicarea dispozitiilor art. 173-177 din acelasi act normativ.

  Instanta de fond a verificat conditiile prevazute de actul normativ si, constatand intrunirea cumulativa a acestora, a admis cererea.

  Pe de alta parte, instanta competenta investita cu solutionarea unei astfel de cereri este obligata a verifica indeplinirea conditiilor formale prevazute de Legea nr. 105/1992, excedand competentei sale examinarea in fond a pretentiei reclamantei, care a facut obiectul judecatii instantei straine.

  Asa fiind, in mod legal instanta de fond a respins cererile de probe vizand obiectul si cauza actiunii civile exercitate de reclamanta la instanta competenta potrivit legii nationale olandeze.

  Sub acest aspect, ambele instante au retinut in mod corect ca apararile paratei, vizand fondul cauzei civile solutionate de instanta straina, puteau fi formulate la solutionarea in fond a cauzei de catre Judecatoria Haga sau puteau constitui temei pentru exercitarea cailor de atac prevazute de legea procesuala olandeza.

  Totodata, parata nu a facut dovada neindeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru recunoasterea hotararii straine, cu referire la caracterul definitiv al hotararii pronuntate de o instanta competenta potrivit legii procesuale olandeze, precum si a celor pentru incuviintarea executarii, cu referire la caracterul executoriu al hotararii pronuntate de Judecatoria Haga si la formularea cererii anterior prescrierii dreptului de a cere executarea silita potrivit legii romane.

  In consecinta, recursul a fost respins ca nefondat.


  Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  34 useri online

  Useri autentificati: