DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Indemnizatia lunara cuvenita salariatei in perioada concediului de ingrijire a copilului. Criterii de stabilire a indemnizatiei

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.






Detaliu speta


Indemnizatia lunara cuvenita salariatei in perioada concediului de ingrijire a copilului. Criterii de stabilire a indemnizatiei

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 06-05-2004


Decizia nr. 2715 din 6 aprilie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Indemnizatie cuvenita salariatei in perioada concediului pentru cresterea copilului se stabileste periodic in raport cu salariul de baza si sporurile prevazute de lege, existente la data fiecarei plati pentru functia celui aflat in concediu si, deci, nu ramane la nivelul stabilit in baza drepturilor salariale de la data cererii de concediu.

Prin decizia nr. 106 din 28.IX.2001 conducatorul unitatii bugetare a imputat reclamantei J.M. suma de 16.888.768 lei, cu titlu de indemnizatie de asigurari sociale pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, calculata nelegal la salariul majorat ulterior intrarii in concediu.

Prin sentinta civila nr. 306 din 11.VI.2002 Tribunalul Mures a fost anulata decizia de imputare, solutie confirmata, irevocabil, prin decizia civila nr. 797 din 10.X.2002 a Curtii de Apel Tg. Mures, retinandu-se, in esenta, ca:

  • prevederile H.C.M. nr. 880/1965 nu sunt aplicabile in speta,
  • concediile pentru ingrijirea copilului fac obiectul distinct al altor reglementari, iar
  • contestatoarea beneficiaza lunar de indemnizatia de concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, calculata la salariul de baza lunar majorat al functiei respective.

    In temeiul art. 330 pct. 2 C. proc. civ. – in vigoare la data pronuntarii hotararilor sus-mentionate – procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat recurs in anulare sustinand ca reclamanta putea beneficia de o indemnizatie stabilita in raport cu salariul de baza avut la data cererii de concediu, conform prevederilor din art. 21 (1) al H.C.M. nr. 880/1965, Legii nr. 49/1992 si Legea nr. 120/1997, iar nu de o indemnizatie stabilita, lunar, in baza salariului majorat ulterior.

    Recursul in anulare nu este fondat.

    Dreptul la indemnizatie este reglementat prin legea nr. 120/1997, care prevede:

  • "concediul platit pentru ingrijirea copilului se acorda, la cerere, in continuarea concediului pentru sarcina si lehuzie sau oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (art. 2)", fiind
  • " ... de o indemnizatie reprezentand 85% din salariul de baza si celelalte venituri salariale, respectiv din venitul de asigurare".

    Textul stabileste natura dreptului si limitele de exercitare, fixand nivelul indemnizatiei de 85% din "salariul de baza si celelalte venituri salariale", fara, insa, a da o alta definitie salariului de baza sau a indica alte criterii ori elemente de recalculare.

    Dispozitiile acestei legi nu contin norme de trimitere sau alte norme pe baza carora sa se emita acte normative de aplicare – norme metodologice aprobate prin hotarari de guvern sau prin ordine ministeriale.

    Dar, asa cum se releva si in recursul in anulare, Legea nr. 120/1997 nu trimite la H.C.M. nr. 880/1965, pentru a se putea conchide ca ea completeaza acest act normativ inferior si a considera, cum eronat se sustine, ca indemnizatia reglementata, ca un drept nou, prin art. 2-3 din lege, este aceeasi ca si cea din art. 21 al H.C.M. nr. 880/1965.

    Or, dispozitia din art. 21 alin. 7 din H.C.M. 880/1965 nu se aplica decat in cazul "ajutoarelor recalculate pe baza salariilor tarifare majorate", in caz de incapacitate temporara de munca.

    Intreaga constructie din recursul in anulare se axeaza pe faptul ca posibilitatea de recalculare a indemnizatiei nu este expres prevazuta in legea nr. 120/1997 iar, de pe alta parte, recalcularea nu este posibila decat in cazul prevazut de art. 21 (7) al H.C.M. nr. 880/1965, la care se raporteaza toate celelalte considerente din motivare.

    Evident ca nu poate primi o asemenea forta legala o hotarare de guvern adoptata in urma cu peste 30 de ani, in baza si in executarea unei alte legi speciale.

    De aceea, ea nu poate constitui un criteriu de referinta ori un mod de interpretare a noii legi, incalcandu-se principiul ierarhiei legislative si al suprematiei legii.

    Nu poate fi primit argumentul relativ la inadmisibilitatea corelarii acestei indemnizatii cu baza sa de calcul, privita, in dinamica majorarilor de salariu, pe durata concediului de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani.

    Salariata, pe durata concediului, nu-si pierde calitatea de "personal" care-i confera drepturile specifice, intre care si cel stabilit prin art. 2-3 din legea nr. 120/1997 vizand "salariul de baza" la care se calculeaza indemnizatia.

    Scopul si obiectul indemnizatiei priveste ingrijirea copilului, deci, are ca finalitate interesul mamei si ocrotirea interesului superior al copilului in varsta de pana la 2 ani, astfel ca nu i se poate aplica normei incidente o interpretare restrictiva, contrara scopului reglementarii.

    In timp ce personalul aflat in exercitiul functiei, in mod efectiv, beneficiaza de majorarea salariului de baza sau a indemnizatiei lunare nici o norma speciala nu interzice aplicarea dispozitiei legale de majorare si personalului aflat in functie, dar, care se afla, temporar, in concediul special pentru care are dreptul la o indemnizatie calculata la salariul sau de baza, ceea ce ar fi si contrar principiului echitatii.

    Asadar, salariatul aflat in concediul pentru ingrijirea copilului beneficiaza, ca si celalalt personal, de majorarea salariului de baza ori a indemnizatiei lunare, iar, la aceasta, se recalculeaza, in consecinta, indemnizatia speciala cuvenita pe perioada concediului, astfel incat, recursul in anulare a fost respins ca nefondat.


    Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro





  • Lista spete


    Cautare text




    Termeni juridici, grupare tematica





    Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    38 useri online

    Useri autentificati: