DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Mostenire cuprinzand si pasivul succesoral. Exceptia competentei teritoriale ridicata de creditorul succesiunii

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Mostenire cuprinzand si pasivul succesoral. Exceptia competentei teritoriale ridicata de creditorul succesiunii

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 25-03-2004


Decizia nr. 2456 din 25 martie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

In materie de mostenire, conform art. 14 C. proc. civ., competenta teritoriala a instantei ultimului domiciliu al defunctului este exclusiva si absoluta si poate fi invocata de orice persoana care are un interes cum este cazul creditorului succesiunii precum si din oficiu.

Prin sentinta civila nr. 3753 din 13 octombrie 2003, Judecatoria Zalau si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Baia-Mare pentru imparteala bunurilor si a pasivului din succesiunea defunctului B.O.

S-a retinut ca in materie de mostenire, competenta teritoriala a actiunii apartine Judecatoriei Baia-Mare in a carei raza de jurisdictie a avut ultimul domiciliu defunctul.

Prin cererea de recurs a reclamantului se critica hotararea judecatoriei ca fiind nelegala si avand la baza aplicarea gresita a normelor legale imperative la care se refera art. 13 C. proc. civ. conform carora competenta de solutionare a actiunii apartine judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla imobilul supus impartelii, astfel ca, in cauza, competenta teritoriala ii revine Judecatoriei Zalau.

Recursul nu este fondat.

Defunctul B.O., decedat la data de 14 martie 2003, a avut ultimul domiciliu in localitatea Baia Sprie , judetul Maramures.

Intr-adevar, din masa succesorala, s-a indicat ca facand parte si un imobil din localitatea Barsa, judetul Salaj, ceea ce ar atrage, conform art. 13 C. proc. civ. competenta de jurisdictie a Judecatoriei Zalau.

Art.13 si 14 C. proc. civ., cuprind norme de competenta teritoriala exclusiva, absoluta, ce pot fi invocate in cursul procesului de orice persoana care justifica un interes si chiar de catre instanta din oficiu.

In cauza de fata, exceptia de necompetenta teritoriala a Judecatoriei Zalau a fost invocata de intimatul-parat B.L., fratele defunctului, ce a formulat o cerere reconventionala prin care a pretins ca a suportat din surse materiale proprii intreg pasivul succesoral de 124.250.000 de lei.

Desi intimatul este un tert fata de succesiune, acesta justifica un interes in cauza pretinzand ca mostenitorii sa-i restituie pasivul succesoral, astfel ca in mod legal, instanta a retinut spre solutionare exceptia invocata de aceasta parte.

Revenind la raportul in care se gasesc dispozitiile art.14 fata de dispozitiile art. 13 C. proc. civ., Curtea considerand ca prin aplicarea si interpretarea corecta a dispozitiilor legale, Judecatoria Zalau a statuat ca solutionarea litigiului de fata revine judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla ultimul domiciliu al defunctului, si nu judecatoriei pe raza careia se afla unul din imobilele succesorale.

Avand in vedere ca procesele referitoare la mostenire sunt complexe, in cadrul lor ivindu-se adesea necesitatea lichidarii unor pretentii reciproce intre mostenitori sau intre acestia si tertii creditori ai succesiunii, este firesc ca in cazul in care cererea ar privi un imobil, competenta trebuie sa apartina tot instantei chemate sa rezolve litigiile succesorale conform art. 14 C. proc. civ.

Trebuie avut in vedere si modul cum sunt oranduite textele de lege: dispozitiile privitoare la succesiune, fiind derogatorii de la regulile de competenta stabilite pentru toate celelalte categorii de actiuni personale si reale, mobiliare si imobiliare, sunt situate dupa dispozitiile cuprinzand aceste reguli.

Considerand legala sentinta pronuntata de Judecatoria Zalau care a declinat competenta de solutionare a procesului succesoral de fata in favoarea Judecatoriei Baia-Mare in a carei raza teritoriala a avut ultimul domiciliu defunctul B.O., Curtea a respins ca nefondat recursul.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
114 useri online

Useri autentificati: