DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Daune morale solicitate in baza art. 504 C. proc. pen., de victima unei condamnari eronate la o pedeapsa privativa de libertate

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Daune morale solicitate in baza art. 504 C. proc. pen., de victima unei condamnari eronate la o pedeapsa privativa de libertate

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 19-03-2004


Decizia nr. 2293 din 19 martie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

La stabilirea cuantumului daunelor morale se iau in considerare si consecintele, traumatizante, determinate, dupa inlaturarea condamnarii eronate, de dificultatile reintegrarii sociale, datorita antecedentelor, nivelul scazut al studiilor sau lipsa de calificare profesionala.

Prin sentinta civila nr. 730 pronuntata de sectia civila a Tribunalului Cluj la 20 noiembrie 2002 a fost admisa in parte actiunea formulata de F.D.F. impotriva Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala a Finantelor Publice Cluj, paratul fiind obligat sa ii plateasca reclamantului 606 milioane de lei cu titlu de despagubiri.

Apelul facut de parat a fost respins prin decizia civila nr. 74 pronuntata de Curtea de Apel, sectia civila, la 18 aprilie 2003.

Instanta de fond si cea de apel au avut in vedere ca in perioada 30 ianuarie 1995 - 29 noiembrie 1995 reclamantul s-a aflat in executarea unei pedepse privative de libertate care i-a fost aplicata prin sentinta penala nr. 1006 din 23 mai 1995 a Judecatoriei Cluj Napoca, in sarcina sa retinandu-se infractiunea de furt calificat in dauna avutului privat prevazuta de art. 208 alin. (1), art. 209 lit. e) si g) C. pen.

Totodata, s-a relevat ca, ulterior, reclamantul a fost achitat, constatandu-se ca infractiunea amintita fusese savarsita de o alta persoana.

In acest context, cele doua instante au conchis ca, potrivit prevederilor art 504-505 C. proc. pen. si art. 998 C. civ., reclamantul este indreptatit sa pretinda cate 2 milioane de lei pentru fiecare dintre cele 303 zile de detentie, apreciindu-se ca aceasta reprezinta o modalitate echitabila de despagubire a sa pentru suferintele de ordin psihic si moral datorate lipsirii sale de libertate.

Statului Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala a Finantelor Publice Cluj, a declarat recurs.

In motivarea recursului, intemeiat pe dispozitiile art. 304 pct. 9 C. proc. civ., s-a sustinut, in esenta, ca hotararile pronuntate in cauza contravin cerintelor art. 504 C. proc. pen. si sunt prin urmare criticabile deoarece : reclamantul nu a reusit sa contureze dimensiunea suferintelor cat si intinderea prejudiciilor morale la care a fost supus in vederea stabilirii echivalentului valoric; instantele de fond si de apel au stabilit in mod arbitrar cuantumul sumei cuvenite cu titlu de despagubiri deoarece nu au tinut seama de probatoriul administrat precum si de persoana intimatului cu antecedente penale, nivelul scazut al studiilor, fara calificare profesionala; in raport cu aceste date ale spetei reclamantul ar benmeficia de o imbogatire fara justa cauza.

Recursul este nefondat.

Curte are in vedere ca libertatea individuala constituie o valoare sociala de prim rang consacrata atat prin tratate internationale cat si prin reglemenrari interne - constitutionale si legale.

Asa fiind, se prezuma ca lipsirea nelegala de libertate a unei persoane este de natura a-i aduce acesteia un prejudiciu moral.

In speta, reclamantul nu a evocat insa numai aceasta prezumtie, iar depozitia martorului I.P.B. a confirmat pe deplin gravele traume de ordin moral suferite de acesta in urma condamnarii penale si a perioadei de detentie.

Prin urmare, este nefondata critica formulata de recurent referitoare la lipsa de suport probatoriu a actiunii.

Stabilirea de catre instante a cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial implica de regula si o operatiune de estimare.

O astfel de estimare s-a facut si in speta, insa ea nu a avut caracter arbitrariu, asa cum se sustine de catre recurent, efectuandu-se in raport cu anumite criterii obiective, ca de exemplu varsta reclamantului si consecintele pe care condamnarea le-a avut asupra statutului sau social.

Afirmatiile recurentului potrivit carora antecedentele penale, nivelul scazut al studiilor sau lipsa de calificare profesionala ale reclamantului ar trebui sa duca la o diminuare a cuantumului despagubirilor sunt lipsite de suport legal sau logic.

In speta, acesti factori au fost evocati de instante care au subliniat ca datorita lor reclamantul avea deja dificultati de integrare sociala si ca, deci, condamnarea nedreapta si detentia care i-a urmat au fost cu atat mai traumatizante in cazul sau.

Considerentele deja expuse demonstreaza ca valoare despagubiri lor a fost corect stabilita, sens in care se impune a fi inlaturata si critica referitoare la pretinsa imbogatire fara just temei de care ar fi beneficiat reclamantul.

Asa fiind, Curtea a respins recursul ca nefondat.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
59 useri online

Useri autentificati: