DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Contract de vanzare-cumparare imobiliara. Revocarea contractului conform unui pact comisoriu

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Contract de vanzare-cumparare imobiliara. Revocarea contractului conform unui pact comisoriu

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 16-03-2004


Decizia nr. 2195 din 16 martie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Reclamantii actiunii in revendicare nu au calitatea de proprietari daca, conform unui pact comisoriu expres, inscris in contractul prin care autoarea lor a cumparat imobilul, actul s-a revocat de drept pe data neindeplinirii conditiei stipulate de parti, conform art. 969 C. civ.

Prin sentinta civila nr. 403 din 10 mai 2000 a Tribunalului Bucuresti, s-a admis actiunea formulata de D.F. in contradictoriu cu paratii Consiliul Local Constanta, Municipiul Constanta prin Primar, Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice; s-a admis cererea de interventie in interes propriu formulata de D.T.G. si D.V. in sensul obligarii paratilor sa lase reclamantei si intervenientilor deplina proprietate si posesie cu privire la un teren in suprafata de 602,34 mp situat in statiunea Mamaia.

Pentru a hotari astfel instanta de fond a retinut ca pe terenul in litigiu, cumparat de la Municipiul Constanta la data de 8.10.1936, cu act autentic, cumparatoarea - autoarea reclamantei si intervenientilor - in baza unui pact comisoriu cuprins in actul de vanzare-cumparare, s-a obligat sa construiasca casa de locuit sau vila in termen de 4 ani de la data autentificarii actului (8.10.1936). Ca, nu s-a realizat constructia, de catre cumparatoare, in termenul stipulat in actul de vanzare-cumparare, dar nu din culpa acesteia, ci din cauza de forta majora (razboiul si apoi regimul restrictiv privind edificarea unor constructii etc.). In atare situatie, contractul de vanzare-cumparare este valabil si in prezent, iar reclamanta si intervenientii au dreptul la restituirea in natura a terenului.

Curtea de Apel Constanta, prin decizia civila nr.13 din 04.02.2003, a admis apelurile declarate de paratii si a modificat sentinta in sensul respingerii actiunii.

Instanta de apel a retinut ca actul de vanzare-cumparare din 8.10.1936, este revocat de drept, de vreme ce cumparatoarea nu a respectat conditia stipulata prin pactul comisoriu inserat in contract, in sensul de a construi casa de locuit sau vila pe terenul respectiv in termen de 4 ani din momentul autentificarii actului. Ca, in atare situatie, dreptul de proprietate, cu privire la terenul in litigiu, a fost desfiintat din 1940 si nu poate fi transmis reclamantei si intervenientilor.

Impotriva deciziei au declarat recurs reclamanta si intervenientii, sustinand ca: gresit instanta de apel a retinut ca titlul de proprietate a fost desfiintat ca efect al pactului comisoriu intervenit prin neindeplinirea obligatiei, de vreme ce s-a facut dovada imposibilitatii obiective (razboi, etc.) de a se putea construi pe terenul respectiv, in termen de 4 ani, din momentul autentificarii actului de vanzare-cumparare; decizia autoritatii administrative prin care sunt declarate reziliate toate contractele care au prevazut obligatia de a construi este nelegala si nu poate constitui un temei de redobandire a dreptului de proprietate catre stat.

Recursul nu este fondat.

In actul de vanzare-cumparare din 08.10.1936 s-a inserat clauza de rezolutiune pactul comisoriu care atrage nulitatea actului pentru nerespectarea termenului de 4 ani in care cumparatorul trebuia sa edifice o constructie.

Prin urmare, nerealizarea conditiei, indiferent de natura fortuita sau natura culpabila a cumparatorului, conduce, potrivit vointei exprimate a partilor, la revocarea contractului de vanzare, fara somatie, fara judecata si fara punere in intarziere, potrivit art. 969 C. civ.

Partile contractului de vanzare-cumparare nu au facut distinctie intre cauzele culpabile sau fortuite, ci au consimtit doar la nerespectarea sau neexecutarea obligatiei de a construi, situatie in care se produce revocarea contractului.

Prin derogare de la prevederile art. 1021 C. civ., care consacra caracterul juridic al rezolutiunii, partile pot inscrie in conventia lor clauze exprese privind rezolutiunea contractului pentru nerespectarea sau neexecutarea de obligatii, denumite pacte comisorii care urmaresc sa reduca sau sa inlature rolul instantelor judecatoresti in pronuntarea rezolutiunii contractelor.

Inserarea pactului comisoriu de catre partile contractului de vanzare-cumparare in sensul construirii, de catre cumparator, pe terenul in suprafata de 602,34 mp, in termen de 4 ani din momentul autentificarii actului de vanzare, a avut ca efect desfiintarea neconditionata a actului, de indata ce a expirat termenul de executare fara ca obligatia sa fi fost adusa la indeplinire.

Deci, contractul de vanzare-cumparare din 08.10.1936 este revocat de drept pentru nerespectarea pactului comisoriu inserat in contract si nu urmarea unor masuri luate de organele administrative, respectiv Primaria Constanta, cum s-a sustinut prin recurs.

Prin urmare, dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu a fost desfiintat din anul 1947 - a se vedea adresa nr. 1994/12.07.1947 de prelungire a termenului de construire de 4 ani prevazut in contractul din 8.10.1936 - si, pe cale de consecinta, reclamanta si intervenientii nu au facut dovada calitatii lor de proprietari cu privire la terenul in litigiu. Deci, autoarea reclamantei era un neproprietar, deoarece dreptul sau asupra terenului s-a desfiintat cu efect retroactiv prin operarea conditiei rezolutiunii (pact comisoriu) prevazuta in actul de vanzare.

Cum reclamanta si intervenientii nu au facut dovada calitatii lor de proprietari, cu privire la terenul in litigiu, instanta de apel in mod judicios a modificat sentinta instantei de fond in sensul respingerii actiunii in revendicare.

Instanta de apel a rezolvat in mod judicios si problema referitoare la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Ministerului Finantelor Publice, in sensul ca in conformitate cu prevederile art.6 din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, terenul in litigiu este proprietatea Municipiului Constanta. De altfel, contractul de vanzare-cumparare din 08.10.1936, ce a avut ca obiect terenul in litigiu, s-a incheiat intre Municipiul Constanta si autoarea reclamantei si intervenientilor.

Actul de vanzare-cumparare fiind revocat de drept, ca urmare a nerespectarii pactului comisoriu, s-a ajuns la restabilirea situatiei anterioare in sensul ca terenul in litigiu a redevenit proprietatea Municipiului Constanta.

Pentru aceste considerente s-a respins ca nefondat recursul.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
37 useri online

Useri autentificati: