DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Apel. Limitele efectului devolutiv al apelului

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Apel. Limitele efectului devolutiv al apelului

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 10-03-2004


Decizia nr. 2080 din 10 martie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

In raport cu art. 294 C. proc. civ., efectele apelului nu se pot rasfrange decat numai asupra ceea ce s-a judecat de catre prima instanta, nefiind admisibil ca prin interventia caii de atac respective sa se largeasca cadrul procesual stabilit la instanta de fond.

Curtea de Apel Alba Iulia, sectia civila, prin decizia nr. 288/A din 14 martie 2003, a admis in parte apelul declarat de reclamanta Regia Nationala a Padurilor impotriva sentintei civile nr. 1612 din 12 octombrie 2002 a Tribunalului Hunedoara si a modificat aceasta hotarare in sensul obligarii paratei S.C. Hidroelectrica SA de a plati o chirie anuala, pentru folosinta temporara a unui teren agricol, pe durata ce se va scurge pana la data predarii efective a acestui teren.

Instanta a retinut, in esenta, ca tribunalul, stabilind chiria anuala datorata de parat pentru perioada anilor 1999-2001, trebuia sa oblige la plata chiriei si pentru perioada urmatoare, pana la data restituirii terenului.

Prin recursul declarat, parata a sustinut ca nelegal instanta de apel i-a respins cererea de introducere in cauza si a altor persoane.

Recursul nu este fondat.

La data de 6 aprilie 2003, parata a solicitat instantei de apel citarea in cauza a Administratiei Taberelor Scolare Deva si a Primariei comunei Rau de Mori, judetul Hunedoara, pentru ca hotararea ce urma a fi data sa fie opozabila si acestora. In sedinta din 14 martie 2003 Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea paratei-apelante ca inadmisibila.

Potrivit art. 294 alin. (1) C. proc. civ., in apel nu se poate schimba calitatea partilor, cauza sau obiectul cererii de chemare in judecata si nici nu se pot face alte cereri noi. Exceptiile de procedura si alte asemenea mijloace de aparare nu sunt considerate cereri noi.

Textul citat, care acorda efect devolutiv apelului, exprimat in regula tantum devolutum quantum judicatum, consacra ideea ca efectele apelului nu se pot rasfrange decat numai asupra ceea ce s-a judecat de catre prima instanta. Aceasta inseamna ca prin intermediul apelului nu se poate largi cadrul procesual stabilit in fata primei instante. Cu alte cuvinte, efectul devolutiv al apelului se rasfrange numai asupra a ceea ce s-a judecat in prima instanta, legea instituind principiul inadmisibilitatii modificarii, in apel, a elementelor esentiale ale actiunii civile (obiect, cauza, parti). Regula este ca instanta de apel realizeaza numai un control judiciar asupra hotararii atacate, control ce nu poate avea in vedere alte pretentii sau elemente care nu au format obiectul primei judecati, deoarece, in caz contrar, s-ar incalca in mod grav principiul dublului grad de jurisdictie.

De aceea, solutia instantei de apel de a respinge ca inadmisibila cererea paratei prin care a solicitat citarea altor persoane care nu au calitatea de parti la judecata in fond, este conforma principiului consacrat de art. 294 alin. 1 cod procedura civila.

Intrucat, prin actiunea introductiva de instanta, reclamanta a cerut obligarea paratei la plata sumelor cu titlu de chirie, atat pentru o perioada de timp anterioara litigiului, cat si in continuare, pana la predarea efectiva a terenului, cerere primita in apel, nu i se poate imputa instantei ca s-a pronuntat extra petita, adica asupra unor lucruri care nu s-au cerut.

Cum parata nu a promovat apel impotriva hotararii primei instante, prin care s-a stabilit ca datoreaza chirie reclamantei, criticile din recurs, referitoare la impunerea acestei obligatii ori la cuantumul sumelor acordate, nu mai pot fi analizate, omisso medio, cat timp atari critici, ce privesc fondul litigiului, in lipsa exercitarii caii de atac intermediare, nu au fost supuse de parata, spre dezbatere, si instantei de apel.

Ultimul motiv de casare, care consta in reprosul adus instantelor in sensul ca nu s-au pronuntat asupra unui mijloc de aparare ori asupra unor dovezi, nu poate fi primit ca intemeiat, cat timp recurenta nu a expus, in concret, care au fost apararile ori dovezile ce s-au omis a fi analizate.

Ca urmare, recursul a fost respins ca nefondat.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
69 useri online

Useri autentificati: