Decizia nr. 1322 din 17 februarie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
Greseala materiala, ca motiv de contestatie in anulare, in intelesul restrictiv al art. 318 C. proc. civ., trebuie sa existe in dosar, sa fie evidenta si savarsita de instanta datorita omiterii sau confundarii unor elemente si date materiale importante ale cauzei.
Petitionara S.C. "A" S.A. a formulat in temeiul art. 318 C. proc. civ. contestatie in anulare impotriva deciziei 2723 din 24.06.2003 pronuntata de Sectia Civila a Curtii Supreme de Justitie.
Contestatoarea a aratat ca, printr-o cerere, a solicitat comunicarea unei copii de pe motivele recursului in anulare, cerere care nu a ajuns la dosar, cauza judecandu-se la 24.06.2003, in lipsa sa, fiind pusa in imposibilitate de a se apara si a face sustineri care ar fi condus la o alta solutie.
Contestatia in anulare este neintemeiata.
Prin decizia nr. 2723 din 24 iunie 2003 Curtea Suprema de Justitie a admis recursul in anulare declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Au fost casate decizia civila nr. 286 din 14.02.2002 a Curtii de Apel Ploiesti, decizia civila nr.157 din 23.11.2001 a Tribunalului Dambovita si sentinta Judecatoriei Targoviste si in fond a fost respinsa actiunea S.C. "A" S.A. ca nefondate.
Din practicaua deciziei nr. 2723/2003 rezulta ca la termenul din 24 iunie 2003 au lipsit partile care au fost legal citate. Instanta, neavand a se pronunta asupra vreunei cereri, a procedat in mod corect la judecarea cauzei in fond.
Art. 318 C. proc. civ. limiteaza calea de atac a contestatiei in anulare la doua situatii, cand hotararea este fie rezultatul unei erori materiale, fie pronuntata cu omiterea cercetarii vreunui motiv de modificare sau de casare.
In dosar nu exista o cerere de amanare din partea intimatei-reclamante si nu s-a facut dovada ca o asemenea cerere ar fi fost destinata acestei instante; o copie xerox de pe o asemenea cerere s-a depus dupa solutionarea recursului, in cauza al carei obiect il formeaza contestatia in anulare.
Pentru ca eroarea materiala sa constituie motiv de contestatie in anulare, in intelesul art.318 Cod procedura civila, ea trebuie sa existe si sa poata fi sesizata in mod concret, in dosarul in care s-a dat solutia a carei anulare se cere.
Ca urmare, eroarea trebuie sa fie evidenta si savarsita de instanta, datorita omiterii sau confundarii unor elemente sau date materiale importante din dosarul cauzei. Greseala materiala se apreciaza astfel in raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronuntarii hotararii.
Acesta este sensul urmat de legiuitor, la redactarea acestui motiv de contestatie in anulare, care are o interpretare restrictiva fata de aria sa limitata de actiune. O alta interpretare ar crea, prin aceasta cale extraordinara de atac, un veritabil recurs la recurs.
Ca urmare, contestatia in anulare a fost respinsa.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro