DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Dreptul proprietatii intelectuale. Inventii. Brevet. Drept de autor. Prescriptie

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Dreptul proprietatii intelectuale. Inventii. Brevet. Drept de autor. Prescriptie

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 19-02-2004


Decizia nr. 1405 din 19 februarie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Potrivit art. 66 din Legea nr. 64/1991, drepturile banesti cuvenite inventatorilor pentru inventiile brevetate anterior intrarii in vigoare a acestei legi, aplicate si nerecompensate, total sau partial, s-au putut negocia intre parti inventatorul si utilizatorul inventiei in termenul de 3 ani, al prescriptiei extinctive, prevazut de art. 3 al Decretului nr. 167/1958, aplicabil in lipsa altei reglementari, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 64/1991.

Prescriptia se putea intrerupe numai in cazurile limitativ prevazute de art. 16 al Decretului nr. 167/1958, iar nu si prin cereri, ale autorului, adresate utilizatorului inventiei.

Reclamantul P.I. a chemat in judecata Societatea Comerciala "S" S.A. Sibiu cerand sa se constate calitatea sa de inventator asupra inventiilor brevetate de OSIM sub nr.93004/1987 si 101341/1990; parata sa fie obligata sa procedeze la negocierea drepturilor sale patrimoniale, cuvenite ca urmare a aplicarii si utilizarii inventiei; in caz de refuz, hotararea judecatoreasca sa tina loc de negociere, parata urmand sa fie obligata la plata sumei de 1.061.098.240 de lei reprezentand suma negociata reactualizata, la nivelul a 183.645.840 de lei, pana la 31 august 2000.

In motivarea actiunii s-a sustinut, in esenta, ca desi parata utilizeaza inventiile - numite "dispozitiv de rectificat" si "dispozitiv universal de profilare" - refuza sa puna la dispozitie datele necesare si sa procedeze la negocierea drepturilor reclamantului.

Prin intampinare, parata a cerut respingerea actiunii ca prescrisa, iar, in subsidiar, ca neintemeiata intrucat nu are calitatea de titular al inventiilor reclamantului, care au fost cesionate Statului Roman.

Prin sentinta civila nr. 617 din 20 noiembrie 2000, Tribunalul Sibiu a admis in parte actiunea, a constatat calitatea reclamantului de autor al inventiilor si a obligat pe parata sa procedeze la negocierea drepturilor patrimoniale cuvenite, avand ca baza anexa 2 partea II din H.G. nr. 152/1992.

S-a dispus, totodata, pentru cazul refuzului la negociere, obligarea paratei la plata catre reclamant a sumei de 183.645.800 de lei.

Instanta a respins ca neintemeiata exceptia privind prescrierea dreptului la actiune, retinand ca : potrivit Capitolului V din H.G. nr. 152/1992, data in aplicarea art. 66 alin. (2) din Legea nr. 64/1991, in cazul inventiilor aplicate si nerecompensate sub legea veche, obligatiile banesti restante sunt considerate ca restante datorita neindeplinirii lor de catre stat prin unitatile titulare de brevet; in cazul neintocmirii calculatiei, unitatea care a aplicat inventia trebuie sa intocmeasca acest postcalcul si sa procedeze la negociere; desi reclamantul si-a exercitat dreptul prin mai multe cereri - de la cea inregistrata sub nr.15462 din 30 ianuarie 1992, pana la ultima cerere din 22 ianuarie 1998 - parata nu a procedat la negociere, din culpa sa exclusiva, incat actiunea a fost introdusa in termen.

S-a constatat, totodata, ca reclamantului nu i s-au achitat drepturile patrimoniale, desi inventiile au fost realizate, inafara atributiilor de serviciu, la cererea paratei.

Hotararea instantei de fond a fost mentinuta prin decizia civila nr.104 A din 24 aprilie 2001 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia, sectia civila prin respingerea recursului paratei.

Impotriva deciziei mentionate au declarat recurs reclamantul, si parata.

Prin recursul declarat de reclamant s-a invocat aplicarea gresita a legii cu privire la nereactualizarea si calcularea drepturilor banesti cuvenite.

Parata a criticat hotararile invocand solutionarea gresita a exceptiei prescrierii dreptului la actiune, cat si a dezlegarii asupra fondului cauzei.

Avand intaietate recursul paratei, prin exceptia invocata, instanta urmeaza sa examineze si sa constate ca recursul este intemeiat.

Actiunea are ca obiect refuzul paratei de a negocia cuantumul si respectiv de a plati drepturile banesti la care se considera indreptatit reclamantul pentru inventii brevetate si aplicate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 64/1991.

Potrivit art. 66 din Legea nr. 64/1991, drepturile banesti cuvenite inventatorilor pentru inventiile brevetate anterior intrarii sale in vigoare, aplicate si nerecompensate, total sau partial, se puteau negocia intre parti (inventatorul si utilizatorul inventiei) incepand de la valoarea maxima a drepturilor cuvenite potrivit legii in vigoare la data inregistrarii cererii de brevet.

Cele doua inventii, asupra carora reclamantul are calitatea de coautor, au fost brevetate si aplicate anterior intrarii in vigoare a Legii nr.64/1991 si fara acordarea vreunor recompense in conformitate cu Legea nr.62/1974.

In aceste conditii, reclamantul era indreptatit sa recurga, cum de altfel a incercat, la procedura prevazuta de art.66 din Legea nr.64/1991, in vederea negocierii drepturilor cuvenite cu scopul incasarii lor, in caz de neintelegere drepturile banesti urmand sa fie stabilite si acordate potrivit prevederilor art.61, adica prin instantele judecatoresti competente.

In lipsa unor norme speciale, termenul in care se putea valorifica dreptul la actiunea pentru obligarea la negociere si respectiv plata drepturilor banesti, este termenul general de prescriptie de 3 ani prevazut de art.3 din Decretul nr.167/1958. Acest termen a inceput sa curga de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 64/1991, respectiv de la 21 ianuarie 1992, implinindu-se la 21 ianuarie 1995.

Or, actiunea a fost inregistrata la 29 septembrie 1998, dupa implinirea termenului de prescriptie. Cererilor repetate, introduse de reclamant pe cale administrativa, anterior datei de 21 ianuarie 1995, nu li se pot atribui efectul intreruptiv al prescriptiei, limitat, de art.16 din Decretul nr.167/1958, numai la recunoasterea dreptului de catre debitor in folosul creditorului, la introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare, ori la actele incepatoare de executare.

Asa fiind, recursul declarat de parata s-a admis, cu consecinta casarii hotararilor pronuntate in cauza si a respingerii actiunii ca prescrisa.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
42 useri online

Useri autentificati: