Decizia nr. 1213 din 11 februarie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
Neintocmirea incheierii de dezbateri constituie o nulitate ce rezulta din incalcarea dispozitiilor art. 147 C. proc. civ. si face imposibila exercitarea controlului judiciar, cu privire la legala compunere a instantei, la prezenta partilor, ordinea dezbaterilor, continutul concluziilor si cererilor formulate precum si la alte imprejurari esentiale referitoare la modul in care au decurs dezbaterile, astfel ca hotararea pronuntata, in lipsa acestei incheieri este nula.
Tribunalul Bucuresti, sectia a IV-a civila, prin sentinta nr. 553 din 30 mai 2001, a respins actiunea reclamantelor ca fiind introdusa de persoane fara calitate procesuala activa.
Solutia tribunalului a fost confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, sectia a III-a civila, care, prin decizia nr. 54/A din 6 februarie 2002, a respins ca nefondat apelul declarat de reclamante.
Impotriva deciziei data in apel, prin care s-a mentinut sentinta tribunalului, au declarat recurs reclamantele care au sustinut ca hotararile date in cauza sunt nelegale intrucat, cu actele de stare civila si certificatul de mostenitor nr. 56/1969, au dovedit ca sunt succesoarele autorilor comuni ce au dobandit in proprietate nemiscatorul revendicat.
Recursul este fondat pentru un motiv de ordine publica ce a fost invocat si urmeaza a fi rezolvat conform art.306 cod procedura civila.
La instanta de apel dezbaterile au avut loc la data de 30 ianuarie 2002 si instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la 6 februarie 2002, cand a fost data decizia ce face obiect al recursului de fata. Examinand actele dosarului, se constata ca incheierea din 30 ianuarie 2002, cand s-a dezbatut apelul reclamantelor, nu a fost intocmita, ea lipsind din dosar.
Potrivit art. 147 C. proc. civ., dezbaterile urmate in sedinta se vor trece in incheierea de sedinta, care va fi semnata de judecatori si de grefier.
Incheierea de sedinta reprezinta actul procedural in care se consemneaza continutul dezbaterilor din cadrul unei sedinte de judecata constituind o sinteza fidela a activitatii desfasurate in instanta de toti participantii procesuali.
Textul citat impune in mod expres obligatia intocmirii unei incheieri de sedinta pentru fiecare termen de judecata, astfel incat sanctiunea nulitatii opereaza cu atat mai mult in ipoteza in care instanta a omis sa intocmeasca incheierea, situatia fiind de natura a vatama interesele partilor.
Neintocmirea incheierii de dezbateri constituie o nulitate ce rezulta din incalcarea dispozitiilor art. 147 C. proc. civ. si face imposibila exercitarea controlului judiciar. Neintocmirea incheierii de dezbateri face de neverificat aspectul privind respectarea regulilor de procedura referitoare la legala compunere a instantei, la prezenta partilor, ordinea dezbaterilor, continutul concluziilor si al cererilor formulate, precum si la alte imprejurari esentiale referitoare la modul in care au decurs dezbaterile, astfel ca, decizia pronuntata in apel, in lipsa acestei incheieri, este nula.
Fata de cele ce preced, recursul reclamantelor a fost admis, s-a casata decizia data de Curtea de Apel Bucuresti si s-a trimis cauza la aceeasi instanta in scopul rejudecarii apelului declarat de reclamante
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro