DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare. Indreptarea, lamurirea si completarea hotararii. Diferentieri

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Hotarare. Indreptarea, lamurirea si completarea hotararii. Diferentieri

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 23-01-2004


Decizia nr. 493 din 23 ianuarie 2004, sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori aceasta cuprinde dispozitii potrivnice, cererea trebuie formulata in termenul prevazut de lege pentru declararea, dupa caz, a apelului sau recursului, conform art. 2811 C. proc. civ., iar nu si in cazul in care se solicita inlaturarea unei erori materiale in sensul prevazut in art. 281 din acelasi cod.

La data de 1 octombrie 2001, F.O. si F.V. au chemat in judecata Primaria orasului Panciu, in baza art. 24 din Legea nr. 10/2001, cerand modificarea dispozitiei nr. 188 din 6 septembrie 2001, emisa de parata, prin a fi aprobata restituirea in natura a terenului de 811 mp, situat in orasul Panciu si stabilita valoarea despagubirilor banesti, cuprinse in oferta facuta de parata.

Tribunalul Vrancea, prin sentinta civila nr. 232 din 18 decembrie 2001, a admis actiunea in parte si a stabilit valoarea ofertei de restituire prin echivalent la suma de 1.122.250.000 de lei, cu motivarea ca imobilul din litigiu, compus din 811 mp teren si constructii (demolate), a format obiectul exproprierii dispusa prin Decretul nr. 34/1985, ca a avut destinatia de locuinta (constructiile), dar ca terenul nu este disponibil si, ca atare, nu poate fi restituit in natura. Referitor la despagubirile stabilite instanta a retinut, pe baza unui raport de evaluare ca ele se justifica, ca masura echivalenta, alternativa, de reparatie.

Aceeasi instanta, prin incheierea din 27 decembrie 2002, a admis cererea reclamantilor si, in baza art. 281 C. proc. civ., a indreptat dispozitivul sentintei in sensul ca in loc de "stabilirea ofertei de restituire prin echivalent" se va citi "stabilirea ofertei de restituire in despagubiri banesti".

Curtea de Apel Galati, sectia civila, prin decizia nr. 91 din 27 noiembrie 2002, a respins, ca nefondat, apelul paratei, promovat impotriva incheierii din 27 decembrie 2002, retinand ca cererea de indreptare nu este tardiva si ca admiterea ei se justifica in raport de dispozitiile art. 281 C. proc. civ., si de imprejurarea ca nu modifica dispozitivul sentintei.

Impotriva acestei decizii, parata a declarat recurs, bazat pe motivul prevazut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ., in dezvoltarea caruia a aratat ca, in speta, au fost violate dispozitiile art. 281 C. proc. civ., in raport de care cererea de indreptare era tardiva. In subsidiar, s-a mai sustinut ca incheierea atacata modifica dispozitivul sentintei, ceea ce impune a fi reformata si respinsa cererea, ca nefondata.

Recursul nu este intemeiat.

Actul administrativ atacat stabileste oferta de restituire sub forma de despagubiri, solutie consacrata prin art. 24 alin. (2) din Legea nr.10/2001.

In materialitatea ei, aceasta solutie, nefiind contestata de reclamanti, a fost validata si concretizata de catre prima instanta, asa cum s-a cerut, prin cuantificarea despagubirilor. Intrucat non reformatio in peius, ca masura de logica juridica si echitate, este aplicabil si procesului civil, rezulta ca instanta de fond, fiind investita exclusiv cu stabilirea cuantumului despagubirilor, nu putea, cum cere recurenta, sa inlocuiasca aceasta oferta printr-o alta masura reparatorie. Scrierea in dispozitivul sentintei a cuvantului "echivalent" in loc de "despagubiri" este consecinta unei erori materiale in sensul art. 281 C. proc. civ., ceea ce lasa fara temei sustinerea recurentei ca ar fi aplicabile dispozitiile art. 2811 C. proc. civ. in raport cu care cererea reclamantilor ar fi tardiva. De altfel, netemeinicia recursului rezulta si din imprejurarea ca sentinta, materializand dreptul la despagubiri (recunoscut de actul administrativ atacat), prin cuantificarea acestora, n-a fost apelata de parata. Oferta si, simetric, validarea ei judiciara, releva, ca atare, existenta unei erori materiale care nu putea fi indreptata decat prin admiterea, in baza art. 281 C. proc. civ., a cererii de indreptare.

Asa fiind, recursul a fost respins ca nefondat.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
123 useri online

Useri autentificati: