DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Recurs. Motivarea recursului. Tardivitate in raport cu data comunicarii deciziei atacate la adresa la care partea a fost citata pe tot parcursul procesului

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Recurs. Motivarea recursului. Tardivitate in raport cu data comunicarii deciziei atacate la adresa la care partea a fost citata pe tot parcursul procesului

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 13-01-2004


Decizia nr. 70 din 13 ianuarie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Declaratia de recurs, conform art. 302 C. proc. civ., este un act de procedura savarsit in fata instantei a carei hotarare se ataca. Ea nu poate fi considerata si cerere de ordin administrativ privind comunicarea deciziei recurate la o alta adresa decat cea la care partea a fost citata pe tot parcursul procesului.

La data de 23 iulie 1996 reclamantul D.R.M. a introdus actiunea avand ca obiect:

 • revendicarea unui imobil situat in Bucuresti;
 • constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare din 29 octombrie 1996 dintre S.C. "F." SA Bucuresti si R.S., cu motivarea ca bunul a fost preluat fara titlu valabil (Decretul nr. 218/1960), iar contractul de vanzare-cumparare este nul, intrucat s-a vandut, cu rea credinta, bunul altuia, in timpul procesului inceput.

  Intr-un prim ciclu judiciar, prin sentinta civila nr. 157/2000, confirmata prin decizia nr. 560/2000, in apel, actiunea a fost admisa, sub ambele capete de cerere, dar Curtea Suprema de Justitie, sectia civila, prin decizia nr. 2004 din 22 mai 2002 a casat decizia si a trimis cauza spre rejudecare instantei de apel.

  In fond, dupa casare, Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia nr. 73 din 25 februarie 2003, a respins, ca nefondat, apelul declarat de parata R.S. retinand, in esenta, ca:

  La data de 26 martie 2003, parata R.S. a inregistrat la curtea de apel declaratia de recurs contra deciziei nr. 73 din 25 februarie 2003, a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a IV-a civila, in finalul careia a facut urmatoarea mentiune: "Solicit, insa, ca aceasta comunicare (a deciziei nr. 73/2003) sa fie facuta la cabinetul avocatului ales de catre mine", precizand adresa acestuia.

  Cum rezulta, insa, din dovada de comunicare, aceasta s-a facut, la 8 aprilie 2003, la adresa unde parata a fost citata si unde a declarat ca locuieste (ceea ce a confirmat oral si in fata instantei de recurs, la 13 ianuarie 2004).

  La data de 23 octombrie 2003, recurenta a inregistrat la Curtea de apel motivele de recurs, iar la 24 octombrie 2003 aceasta le expediaza, in aceeasi zi, la Curtea Suprema de Justitie.

  Prin cererea olografa, din 24 octombrie 2003, recurenta arata ca "va depun alaturat motivele de recurs depuse la curtea de apel".

  Recurenta nu a formulat cerere de repunere in termenul de 15 zile, prevazut de art. 301, art. 303 alin. (1) si art. 306 alin. (1) C. proc. civ. pentru depunerea motivelor de recurs, in conditiile art. 103 C. proc. civ., relevand ca hotararea nu i s-a comunicat la adresa pe care a indicat-o.

  Declaratia de recurs, conform art. 302 C. proc. civ., este un act de procedura savarsit in fata instantei a carei hotarare se ataca. Ea nu poate fi considerata si o cerere de ordin administrativ privind comunicarea deciziei recurate la o anumita adresa, alta decat cea la care partea a fost citata pe tot parcursul procesului.

  Recurenta R.S. locuieste efectiv in imobilul litigios si la aceasta adresa a fost citata efectiv. Ea nu si-a ales un alt domiciliu procesual pana la judecata apelului, ci, doar, a cerut, odata cu declaratia de recurs, comunicarea deciziei atacate la cabinetul avocatului.

  Grefa curtii i-a comunicat-o, insa, la adresa indicata in dispozitivul deciziei, adica la adresa unde a fost citata si unde locuieste efectiv, iar comunicarea s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale procedurale, ceea ce nu s-a contestat.

  Drept consecinta, nu s-a incalcat nici o norma in aceasta materie, actul procesual al comunicarii fiind legal, dupa cum nici recurenta nu a putut indica norma de procedura incalcata, astfel ca termenul de 15 zile se calculeaza incepand cu data de 8 aprilie 2003, atragand sanctiunea nulitatii recursului prevazuta de art. 306 alin. (1) C. proc. civ.

  Ca urmare, s-a constatat nulitatea recursului.


  Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  76 useri online

  Useri autentificati: