Decizia nr. 5362 din 12 decembrie 2003, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
In temeiul art.244 pct.2 C.proc.civ. se poate suspenda judecata numai in cazul in care a inceput urmarirea penala, iar nu si cand exista numai o plangere penala.
Prin incheierea din 20 martie 2003 a Curtii de Apel Targu Mures, in dosarul nr. 294/2003, s-a dispus, in conformitate cu dispozitiile art. 244 pct. (2) C. proc.civ., suspendarea judecarii apelului declarat de reclamantul Z.E. impotriva sentintei civile nr. 1712/10 decembrie 2002 a Tribunalului Harghita, retinandu-se existenta plangerii penale formulate de apelant.
Impotriva acestei incheieri, a declarat recurs parata Societatea Agricola D. judetul Harghita, sustinand ca hotararea atacata este lipsita de temei legal, intrucat cererea de suspendare a fost formulata verbal de o persoana ce nu avea calitatea de reprezentant al apelantului, iar, pe de alta parte, formularea plangerii penale nu constituie temei pentru suspendarea cauzei.
Recursul este fondat.
Potrivit dispozitiilor art. 244 pct. (2) C. proc. civ., instanta poate suspenda judecata cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.
In cauza, s-a facut numai dovada formularii unei plangeri penale impotriva Primariei comunei Danesti si a Comisiei de lichidare a fostului CAP Danesti, fara a rezulta ca s-a inceput urmarirea penala in legatura cu obiectul judecatii si partile din acest cadru procesual.
Asa fiind, conditia imperativa impusa de textul mentionat nu este intrunita, motiv pentru care, recursul a fost admis, s-a casat hotararea atacata, si s-a trimis cauza pentru continuarea judecatii.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie - www.scj.ro