DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ocrotirea minorului. Decaderea din drepturile parintesti

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Ocrotirea minorului. Decaderea din drepturile parintesti

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 13-11-2003


Decizia nr.4724 din 13 noiembrie 2003, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Parintele minorului poate fi decazut din drepturile parintesti numai in cazurile limitativ prevazute in art. 109 C. fam. care constau in gresita exercitare a drepturilor si indatoririlor, iar nu si la neexercitarea acestor drepturi si indatoriri.

Primaria sectorului 6 Bucuresti a chemat in judecata pe H.M., solicitand sa se dispuna decaderea acestuia din drepturile parintesti privind pe minora V.M. nascuta la 26.06.1989 din casatoria paratului cu V.D. motivat de faptul ca imediat dupa nasterea minorei tatal aceteia a refuzat sa-si indeplineasca indatoririle de parinte si in principal obligatia de intretinere, prin conduita sa punand in primejdie sanatatea si dezvoltarea fizica a minorei.

In cauza, a formulat o cerere de interventie in interesul reclamantei, V.D., mama minorei, care a precizat si ca desi obligat la plata unei pensii lunare de intretinere prin hotarare judecatoreasca irevocabila, urmare desfacerii casatoriei sale cu paratul si incredintarii catre intervenienta a minorei, paratul nu si-a indeplinit nici macar aceasta obligatie.

Tribunalul Bucuresti, sectia a IV-a civila, prin sentinta nr.548/29.05.2001 a respins atat actiunea cat si cererea de interventie accesorie, solutia fiind confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, sectia a III a civila, care, prin decizia nr. 561 A din 11.XII.2001, a respins ca nefondate apelurile declarate de reclamanta si intervenienta.

Recursul declarat de reclamanta nu este fondat.

Decaderea din drepturile parintesti in cadrul dispozitiilor art.109 din Codul familiei invocate de reclamanta ca temei juridic al actiunii, constituie cea mai grava sanctiune civila ce se poate lua impotriva parintilor care prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, respectiv prin purtarea lor abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, pun in pericol sanatatea, dezvoltarea fizica a copilului, primejduiesc educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a acestuia. Cu alte cuvinte, cazurile de decadere din drepturile parintesti reglementate in mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai gresita exercitare a drepturilor si indatoririlor de parinte.

In speta, prin actiune reclamanta a reprosat paratului faptul de a fi intrerupt orice fel de relatii cu fiica sa, imediat dupa nasterea minorei, de a nu o fi vizitat si de a nu-i fi achitat pensia de intretinere la care fusese obligat prin hotarare judecatoreasca irevocabila.

Practic se reproseaza paratului neexercitarea atributiilor de parinte si in principal indatorirea de a contribui la intretinerea minorei. Reclamanta nu a probat insa in ce masura o atare conduita se incadreaza in situatiile expres si limitativ prevazute de art.109 C. fam. De asemenea, in ceea ce priveste achitarea pensiei alimentare datorate nu s-a facut nici o dovada ca mama minorei, intervenienta din dosar, a depus vreo diligenta pentru constrangerea paratului de a presta intretinerea pentru minora.

Referitor la invocarea in motivele de recurs a dispozitiilor art.15 alin.(1) din O.U.G. nr.26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate, pentru a fundamenta actiunea si implicit masura decaderii paratului din drepturile parintesti este de mentionat ca o atare prevedere legala nu este aplicabila in speta.

In adevar, textul indicat se refera la situatiile exceptionale in care serviciul public specializat poate decide plasamentul copilului in regim de urgenta ori incredintarea acestuia in conditiile legii.

In cauza, insa, nu s-a cerut luarea unei astfel de masuri, minorul fiind incredintat, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, mamei interveniente care astfel exercita asupra copilului in mod exclusiv drepturile parintesti, iar ancheta sociala aflata in dosar evidentiaza ca mama ofera conditii optime pentru cresterea si educarea minorului.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie - www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
38 useri online

Useri autentificati: