DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Recunoasterea actelor autoritatilor din Israel de schimbare a numelui unui cetatean roman stabilit in Israel

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Recunoasterea actelor autoritatilor din Israel de schimbare a numelui unui cetatean roman stabilit in Israel

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 08-07-2003


Decizia nr.3074 din 8 iulie 2003,Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Pentru recunoasterea actelor unui stat strain de schimbare a numelui cetateanului roman stabilit in strainatate, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, iar nu dispozitiile Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila.

La 25 aprilie 2002, S.A. a solicitat, in temeiul art.165 din Legea nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, sa i se recunoasca certificatul nr.318/2001 si traducerea legalizata care atesta schimbarea numelui, precum si extrasul din Registrul Populatiei si traducerea legalizata a acestuia care dovedesc schimbarea numelui si a prenumelui.

In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca s-a nascut in Braila la data de 18 ianuarie 1929, in certificatul de nastere emis de oficiul de stare civila Braila fiind trecut prenumele Leon si numele Stanislav. In anul 1955 a parasit tara stabilindu-se in Israel unde si-a schimbat numele prin ebraizare devenind Arie Sinai si, a cerut Primariei Braila inscrierea mentiunii de schimbare a numelui de familie si a prenumelui pe marginea actului de nastere, insa a fost indrumat sa se adreseze Tribunalului, in vederea recunoasterii certificatului de schimbare a numelui.

Investit cu cererea reclamantului, Tribunalul Braila, sectia civila a respins aceasta cerere, ca nefondata, prin sentinta nr.216 din 27 mai 2002, retinand ca actul de stare civila nu este un act de jurisdictie in sensul art.165 din Legea nr.105/1992 care se refera la efectele hotararilor straine ca acte de jurisdictie ale instantelor judecatoresti, notariatelor oricaror autoritati competente dintr-un alt stat.

Solutia tribunalului a fost confirmata de Curtea de Apel Galati, sectia civila, care, prin decizia nr.70/A din 15 octombrie 2002, a respins ca nefondat apelul formulat de reclamant.

Pentru a hotari astfel, curtea a retinut ca intr-adevar certificatul, a carei recunoastere se cere, a fost emis de un organ competent din statul Israel, respectiv de Ministerul de Interne, dar, acest act nu este de jurisdictie ci un act administrativ. Ca, fiind vorba de recunoasterea unui act de stare civila apartinand unui cetatean roman cu domiciliul in strainatate, sunt incidente prevederile Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, care, la art.43 alin.3 statueaza, ca actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara, numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane, iar la art.44 lit.f si art.57 pct.1 si 3 statueaza ca modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, se pot face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de Judecatoria sectorului 1 Bucuresti, cum este cazul in speta. A conchis instanta, ca in mod gresit reclamantul s-a adresat Tribunalului invocand Legea 105/1992.

Impotriva mentionatei decizii reclamantul a declarat recurs invocand motivele de casare prevazute de art.304 pct.8 si 9 C.proc.civ. A sustinut ca instanta a interpretat gresit natura juridica a actelor deduse judecatii si ca hotararea a fost data cu aplicarea gresita a legii.

Recursul este fondat, in sensul celor ce se vor arata in continuare.

In petitul actiunii, precizand ca si-a pastrat tot timpul si cetatenia romana, reclamantul a solicitat sa i se recunoasca:

 • certificatul care atesta schimbarea la 25 noiembrie 1955 a numelui si prenumelui din Stanislav Leon in Sinai Arie, eliberat de Ministerul de Interne al Statului Israel si apostilat de Tribunalul Suprem din Haifa-Israel conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961;
 • extrasul din Registrul Populatiei privind pe Sinai Arie emis de acelasi minister.

  Aceste acte care emana de la o autoritate competenta a statului Israel, respectiv Ministerul de Interne, apostilate de instanta judecatoreasca din Haifa, ceea ce le confera caracter jurisdictional, nu sunt acte de stare civila, asa cum in mod eronat le-a caracterizat instanta de apel confirmand solutia instantei de fond. Ele atesta o situatie de fapt, respectiv schimbarea numelui si prenumelui reclamantului care conformandu-se adresei nr.263644/10.01.2002 a Ministerului de Interne Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei a solicitat recunoasterea lor, in vederea inscrierii prin mentiune pe marginea actului de nastere aflat la Primaria Municipiului Braila Oficiul starii civile.

  Art.165 din Legea nr.105/1992 prevede ca, in cazul acestei legi, termenul de hotarari straine se refera la actele de jurisdictie ale instantelor judecatoresti, notariatelor sau oricaror autoritati competente dintr-un alt stat, iar art.166 prevede, printre altele, ca hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate.

  Asadar, in speta, nu sunt incidente prevederile Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, iar Ordonanta Guvernului Romaniei nr.41 din 30 ianuarie 2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, nu contine dispozitii exprese referitoare la inscrierea mentiunilor de schimbare a numelui de catre o autoritate a unui stat strain in cazul persoanelor care si-au mentinut cetatenia romana.

  Rezulta deci, ca sunt aplicabile prevederile Legii nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.

  Analizand actele, a caror recunoastere s-a solicitat, se constata ca in extrasul din Registrul Populatiei se mentioneaza ca schimbarea numelui si prenumelui s-a inregistrat la Biroul Inregistrarii Populatiei la data de 25 noiembrie 1955 si i s-a eliberat lui Sinai Arie certificatul nr.10624. Certificatul care atesta schimbarea numelui, nu poarta nici un alt numar, in afara celui sub care a fost autentificat de notar.

  In aceasta situatie se impune completarea probatoriului, pentru stabilirea cu exactitate si identificarea concreta a actelor ce urmeaza a fi recunoscute, si pentru lamurirea inadvertentei mentionate .

  Fata de cele ce preced, in temeiul art. 312 C.proc.civ., recursul a fost admis, hotararile pronuntate s-au casat, iar cauza s-a trimis pentru rejudecare Tribunalului Braila.


  Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie - www.scj.ro

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  49 useri online

  Useri autentificati: