DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Actiuni pentru masuri reparatorii reglementate prin Legea nr. 10/2001

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Actiuni pentru masuri reparatorii reglementate prin Legea nr. 10/2001

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 04-04-2003


Decizia nr. 1372 din 4 aprilie 2003, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

De la data intrarii in vigoare a Legii nr.10/2001 raman fara aplicare dispozitiile dreptului comun referitoare la imobilele pentru care masurile reparatorii sunt reglementate prin legea citata.Cu toate acestea, tranzitoriu, actiunile in curs de judecata, la care face referire art.47 alin.1 dinLegea nr.10/2001, raman guvernate de legea veche, care se aplica in mod exceptional, prin vointa legiuitorului.

Reclamanta G.M., a chemat in judecata pe paratii Statul Roman prin reprezentantii sai: Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judetean Dolj si D.G.F.P.C.F.S. Dolj, pentru a fi obligati sa-i lase in deplina proprietate si posesie un teren, in suprafata de 2500 mp, situat in Craiova, care a fost expropriat prin Decretul nr.304/1980, pentru constructii de blocuri si utilitati aferente.

Tribunalul Dolj, prin sentinta civila nr.181 din 31 mai 2001, a respins actiunea, retinand ca terenul nu poate fi restituit in natura, iar in cauza se aplica prevederile Legii 10/2001; cum acordarea despagubirilor banesti va fi reglementata printr-o lege ulterioara, reclamanta urmeaza a se adresa potrivit procedurii prevazute de aceasta lege pentru acordarea despagubirilor sau pentru celelalte masuri reparatorii prin echivalent.

Curtea de Apel Craiova, sectia civila, prin decizia nr.171 din 25 octombrie 2001, a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta.

Aceasta hotarare a fost atacata cu recurs de reclamanta, sustinand ca instanta de apel avea obligatia sa stabileasca daca imobilul a fost preluat de stat in mod efectiv, si daca nu se putea restitui suprafata ocupata de parcuri si spatii verzi, trebuia luata in considerare cererea sa de acordare de despagubiri, in suma de peste 2 miliarde lei, conform raportului de expertiza.

Recursul este nefondat.

Prima critica exprimata in motivele de recurs privind obligatia instantei de a stabili daca imobilul a fost preluat de stat in mod efectiv, precum si faptul ca se putea restitui suprafata ocupata de parcuri si spatii verzi, nu poate fi primita.

Asa cum corect a retinut instanta de apel, chiar reclamanta a aratat ca terenul in litigiu a fost preluat efectiv la data exproprierii prin Decretul nr.304/1980, iar din constatarile expertizei efectuate de expertul Popa Alexandru rezulta ca terenul este afectat de detalii de sistematizare si anume trotuare, blocuri de locuit si alei pietonale.

Instantele s-au pronuntat asupra faptului ca terenul nu poate fi restituit in natura, nefiind intrunite conditiile prevazute de art.35 din Legea 33/1994.

Nu este intemeiat nici motivul ce vizeaza neacordarea despagubirilor calculate la pretul de vanzare sau acordarea de daune solicitate de reclamanta.

Corect au retinut instantele ca, in ceea ce priveste cererea de acordare a despagubirilor, in speta se aplica regimul juridic instituit prin Legea 10/2001.

Intr-adevar, potrivit art.11 (3) din aceasta lege, in cazul in care constructiile expropriate au fost integral demolate si lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea ocupa partial terenul, persoana indreptatita poate solicita, pentru partea de teren necesara unei bune utilizari a constructiilor noi edificate pe o parte din teren, masuri reparatorii stabilite prin echivalent.

Intrucat exista lege speciala ce reglementeaza modul de acordare a despagubirilor civile in cazul imobilelor expropriate, nu se pot aplica dispozitiile dreptului comun in materie.

Cel de-al treilea motiv de recurs, de asemenea este nefondat.

Asa cum corect a retinut si Curtea de Apel Craiova, decretul nr.467/1979 a fost abrogat ulterior adoptarii Constitutiei din 1991, mai exact prin art.41 din Legea nr.33/1994.

In ceea ce priveste critica vizand nelegalitatea si netemeinicia hotararii pentru incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile, nu este fondata.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.10/2001, raman fara aplicare dispozitiile dreptului comun referitoare la imobilele care formeaza obiectul acestei legi.

In consecinta, accesul la un proces echitabil cu privire la asemenea imobile, poate fi exercitat, cu excluderea actiunii civile in revendicare, in conditiile si pe caile prevazute de legea noua.

Cu toate acestea, tranzitoriu, actiunile in curs de judecata la care face referire art.47 alin.1 din aceasta lege, raman guvernate de legea veche, care, se aplica in mod exceptional, prin vointa legiuitorului.

Fata de cele de mai sus, recursul urmeaza a fi respins ca nefondat.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie - www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
63 useri online

Useri autentificati: