DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Prescriptie. Actiune pentru despagubiri cand nu este posibila restituirea bunurilor confiscate prin hotarare penala, ulterior casata si inlaturata masura confiscarii averii

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Prescriptie. Actiune pentru despagubiri cand nu este posibila restituirea bunurilor confiscate prin hotarare penala, ulterior casata si inlaturata masura confiscarii averii

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 18-02-2003


Decizia nr. 587 din 18 februarie 2003, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Actiunea pentru acordarea unor astfel de despagubiri se prescrie in termenul de 3 ani prevazut de Decretul nr.167/1958, iar nu in termenul de un an prevazut de art.505 C.proc.pen.

Reclamanta P.E. a chemat in judecata Statul Roman, prin Ministerul Finantelor si prin Directia Generala a Finantelor Publice Iasi, Consiliul local Tibana si Cooperativa de Consum Tibana solicitand sa fie obligati sa-i lase in deplina proprietate si posesie un imobil situat in comuna Tibana, judetul Iasi, sa se dispuna evacuarea Cooperativei si sa fie obligat Statul Roman sa-i plateasca despagubiri constand in contravaloarea bunurilor confiscate.

In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca prin decizia penala nr. 42 din 12 aprilie 1993 a Curtii Supreme de Justitie a fost admis recursul extraordinar declarat de Procurorul General, au fost casate sentinta nr. 315 din 25 mai 1959 a fostului Tribunal Militar de Mare Unitate Iasi, decizia nr. 1612 din 17 iunie 1959 a fostului Tribunal Militar al Regiunii a II a Militare si decizia nr. 302 din 5 decembrie 1962 a fostului Tribunal Suprem, a fost achitat tatal sau, R.I., decedat la data de 12 aprilie 1970, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d Cod procedura penala pentru infractiunea prevazuta de art.209 pct.2 lit. a Cod penal anterior; ca prin aceeasi hotarare, a fost inlaturata masura confiscarii averii lui R.I. si ca se impune retrocedarea imobilului in litigiu, aflat in patrimoniul Statului Roman fara titlu legal.

Tribunalul Iasi, prin sentinta civila nr. 200 din 9 mai 2001, a respins exceptiile tardivitatii si inadmisibilitatii actiunii, prescriptiei dreptului la actiune, lipsei calitatii procesuale active a reclamantei si lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Cooperativa de Consum Tibana. A fost admisa in parte actiunea si a fost obligat Statul Roman prin Ministerul Finantelor si prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi sa-i plateasca suma de 70.000.000 lei despagubiri.

S-a retinut ca, in anul 1959, in temeiul unor hotarari penale ulterior casate, s-au confiscat bunuri mobile a caror contravaloare este de 70.000.000 lei, proprietatea lui R.I., decedat la data de 12 aprilie 1970, a carui succesoare este reclamanta.

Curtea de Apel Iasi, prin decizia civila nr. 52 din 23 noiembrie 2001, a respins apelurile declarate de reclamanta si Statul Roman, prin Ministerul Finantelor, reprezentat prin Directia Generala a Finantelor si Controlului Financiar de Stat.

S-a retinut ca reclamanta nu a facut dovada ca tatal sau a avut in proprietate teren, casa de locuit si atelier situate in comuna Tibana, judetul Iasi. S-a considerat ca just a fost respinsa exceptia prescriptiei dreptului la actiune intrucat fata de reclamanta termenul de prescriptii nu incepe sa curga de la data la care hotararea, prin care pedeapsa complimentara a averii, aplicata autorului sau, a ramas definitiva ,ci de la data la care aceasta a luat cunostinta.

A declarat recurs reclamanta solicitand casarea si sustinand in esenta ca gresit instanta de apel a retinut ca nu a facut dovada dreptului de proprietate al tatalui sau asupra terenului si constructiilor in litigiu.

Recursul urmeaza sa fie admis ca fondat pentru urmatoarele considerente:

In speta, imprejurarile de fapt nu au fost deplin stabilite.

Prin sentinta nr. 315 din 29 mai 1959 a fostului Tribunal Militar de Mare Unitate Iasi, decizia nr. 1612 din 17 iunie 1959 a fostului Tribunal Militar al Regiunii a II a Militare si a deciziei nr. 302 din 5 decembrie 1962 a fostului Tribunal Suprem Colegiul Militar (ulterior casate prin decizia nr. 42 din 12 aprilie 1993 a Curtii Supreme de Justitie) s-a dispus confiscarea averii lui R.I., decedat la 12 aprilie 1970, pedeapsa complimentara inlaturata prin hotarare judecatoreasca definitiva la data de 12 aprilie 1993.

Din adeverinta nr. 1720 din 20 decembrie 1994 eliberata de Consiliul local al comunei Tibana rezulta ca in perioada 1959 1963 in registrul agricol al comunei Tibana R.I. a figurat inscris cu suprafata de 2,38 ha teren agricol (1,30 ha La velnita, 0,50 ha In firma, 0,50 ha In tarna, 0,06 ha Vatra sat) o casa de locuit construita in anul 1926 si un atelier de fierarie construit in anul 1935.

Reclamanta a investit instanta cu un capat principal actiune in revendicarea suprafetei de 0,33 ha teren si constructii situate in comuna Tibana, Judetul Iasi si un capat subsidiar reprezentat de obligarea Statului Roman la plata contravalorii acestor bunuri in masura in care restituirea in natura nu mai este posibila.

Reclamanta prin inscrisul mentionat a facut dovada ca autorul sau, a avut in proprietate imobilele.

Terenul intravilan si constructiile au intrat in patrimoniul Statului Roman prin confiscare si au fost date in administrarea fostului Consiliu popular al comunei Tibana, judetul Iasi.

Desi in cauza s-a efectuat un raport de expertiza de catre ing. A.M. pricina nu poate fi solutionata in raport de constatarile acestuia intrucat evaluarea bunurilor imobile s-a facut dupa descrierea reclamantei iar nu in concordanta cu datele rezultand din registrul agricol. Se impune fie completarea raportului fie efectuarea unei noi expertize tehnice pentru a se individualiza terenul intravilan ce a apartinut tatalui reclamantei, a se stabili daca mai exista sau nu in natura constructiile si a se evalua bunurile.

Se impune, de asemenea, sa se identifice constructia magazin universal si bufet Tibana in suprafata de 243 m.p. asupra careia prin sentinta civila nr. 5564 din 21 aprilie 1999 a Judecatoriei Iasi s-a constatat ca Federalcoop are un drept de proprietate si sa se stabileasca daca aceasta se afla situata pe terenul ce a apartinut lui R.I..

In functie de situatia de fapt ce se va stabili, instanta de apel urmeaza sa hotarasca daca este sau nu posibila restituirea in natura a imobilelor in tot sau in parte si, in caz contrar, sa se pronunte asupra capatului de cerere subsidiar referitor la despagubiri.

Impotriva deciziei civile nr. 52 din 23 noiembrie 2001 a Curtii de Apel Iasi a declarat recurs si Statul Roman prin Ministerul Finantelor si prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi sustinand ca: 1. actiunea este prescrisa intrucat in speta se aplica dispozitiile art. 505 alin. ultim Cod procedura penala: 2. gresit s-a considerat ca reclamanta a facut dovada bunurilor mobile confiscate de la autorul sau.

Recursul formulat de Ministerul Finantelor prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi urmeaza sa fie respins ca nefondat pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art. 504 alin. 1 Cod procedura penala orice persoana care a fost condamnata definitiv are dreptul la repararea de catre stat a pagubei suferite daca in urma rejudecarii cauzei s-a stabilit prin hotarare definitiva ca nu a savarsit fapta imputata ori ca acea fapta nu exista. Art. 505 alin. 2 din acelasi cod prevede ca actiunea pentru repararea pagubei poate fi pornita in teremen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de achitare.

Dispozitiile art. 505 alin. 2 C.proc.civ. nu sunt aplicabile in speta intrucat cererea de chemare in judecata nu are ca obiect obligarea statului la daune materiale sau morale catre persoana condamnata definitiv.

Ca urmare a inlaturarii masurii confiscarii averii, prin hotarare judecatoreasca definitiva, reclamanta a formulat cerere de chemare in judecata avand ca obiect principal revendicarea bunurilor imobile si mobile supuse confiscarii, actiune imprescriptibila. Capatul de cerere reprezentat de plata despagubirilor reprezentate de plata contravalorii bunurilor are intr-adevar caracterul unei actiuni personale prescriptibile. Termenul de prescriptie de 3 ani incepe insa sa curga de la data la care se face dovada ca restituirea lui in natura nu mai este posibila.

Referitor la inscrisul aflat in dosar din care rezulta ca anumite bunuri mobile au fost preluate, ca efect al executarii confiscarii averii, de la R.I. corect instantele de fond si de apel au retinut ca are forta probanta.

Ministerul Finantelor reprezentat de Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi nu a defaimat inscrisul ca fals pentru ca instanta civila sa poata aplica dispozitiile art. 183 C.proc.civ. sa suspende judecata si sa inainteze inscrisul procurorului.

Fata de considerentele mentionate, Curtea a respins ca nefondat recursul declarat de Ministerul Finantelor prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie - www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
46 useri online

Useri autentificati: