DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Daune morale solicitate de persoana arestata pe nedrept. Art.504 C. proc. pen.

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Daune morale solicitate de persoana arestata pe nedrept. Art.504 C. proc. pen.

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 17-12-2002


Decizia nr. 4632 din 17 decembrie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Prevederile art.504 C.proc.pen. instituie o raspundere a statului pentru arestarea pe nedrept a unei persoane, fara a face distinctie intre prejudiciul material si cel moral, fiind deci admisibil a se acorda daune morale .

Reclamantul S.M. a chemat in judecata Statul Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, pentru a fi obligat la plata sumei de 580.000.000 lei cu titlul de daune morale pentru arestarea si detinerea sa nelegala.

In motivarea actiunii sale, reclamantul arata ca a fost arestat si incarcerat timp de 12 zile, fara nici un temei legal.

Paratul a formulat o intampinare, prin care a solicitat respingerea actiunii, intrucat prejudiciile nepatrimoniale fiind, prin natura lor, prejudicii de natura neeconomica, ele nu pot fi evaluate in bani.

Tribunalul Constanta, prin sentinta civila nr.781 din 4 decembrie 2001, a admis in parte actiunea si a obligat Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, sa-i plateasca reclamantului suma de 80.000.000 lei cu titlu de daune morale, retinand ca : dispozitiile art.504 Cod procedura penala prevad o reparare a pagubei suferite ca urmare a arestarii sau condamnarii pe nedrept; reclamantul a stat arestat nelegal timp de 12 zile, incepand cu 4 februarie 2001 si pana la 16 februarie 2001 si, ca o consecinta a arestarii sale nelegale, a suferit traume psihice, fiind nevoit sa suporte conditiile de detentie, oprobiul familiei, al prietenilor si colegilor de serviciu; ca toate acestea i-au produs reclamantului un prejudiciu moral, motiv pentru care a admis in parte actiunea, apreciind ca suma de 80.000.000 lei este suficienta pentru acoperirea prejudiciului.

Impotriva acestei sentinte au declarat apel ambele parti.

In apelul sau, paratul Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, arata, in esenta, ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica pentru ca nu se pot acorda despagubiri materiale banesti pentru daune morale, deoarece aceste daune nu pot fi determinate pecuniar.

In apelul sau, reclamantul arata ca in mod gresit instanta de fond a considerat ca a renuntat la audierea martorului P.F.E. si, in aceste conditii, nu a putut sa-si dovedeasca in totalitate pretentiile.

Prin decizia civila nr.61/C din 29 aprilie 2002, Curtea de Apel Constanta a respins ambele apeluri, ca nefondate, pentru aceleasi considerente pe care le-a avut si instanta de fond in ceea ce priveste legalitatea obligarii la plata de daune morale si in ceea ce priveste cuantumul in care ele s-au acordat.

A mai retinut ca declaratiile martorului audiat in apel nu a evidentiat elemente noi care sa duca la majorarea cuantumului despagubirii morale.

Paratul Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a formulat recurs impotriva acestei decizii invocand motive de nelegalitate si netemeinicie.

In drept, este invocat motivul prevazut de art.304 punctul 9 Cod procedura civila.

Se sustine ca prejudiciul moral nu trebuie stabilit prin aprecieri de ordin general, ci este necesar sa se aiba in vedere criterii rezultand din cazul dedus judecatii; or, reclamantul nu a dovedit prejudiciul moral suferit.

Cu privire la proba testimoniala administrata in apel, recurentul arata ca ea nu este relevanta pentru ca martorul a relatat imprejurari pe care nu le-a perceput direct.

Recursul este nefondat.

In primul rand este de retinut ca intreaga motivare a recursului se refera la netemeinicia actiunii, motiv de recurs care s-ar fi putut incadra in prevederile art.304 pct.11 cod procedura civila, text de lege care a fost abrogat insa prin O.U.G. 138/2000 (intrata in vigoare la data de 2 mai 2001) si in consecinta, Curtea, solutionand un recurs ordinar nu mai are competenta sa se pronunte in legatura cu netemeinicia hotararii.

Motivul privind netemeinicia hotararii a devenit motiv de recurs in anulare (330 pct.2 cod procedura civila).

In ceea ce priveste motivul prevazut de art.304 pct.9 cod procedura civila, respectiv "cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii", nu a fost argumentat deloc in expunerea recursului.

In acest sens este de retinut ca acest motiv prevede trei ipoteze, care nici una nu este indeplinita in cazul in speta.

Astfel, temeiul de drept al acordarii daunelor morale este corect retinut de catre instanta de fond, ca fiind prevederile art.504 care instituie o raspundere a Statului pentru arestarea pe nedrept a unei persoane.

Acestea prevad o obligatie a statului de reparare a pagubei (prejudiciului) nefacandu-se nici o distinctie intre prejudiciul material si moral.

Deci hotararile s-au pronuntat cu aplicarea corecta a legii.

De mentionat ca acest principiu de reparare a prejudiciului de catre stat pentru erori judiciare, este un principiu constitutional prevazut de art.48 alin.3 din Constitutie.

In cazul in speta, reclamantul a stat arestat nelegal timp de 12 zile.

Astfel fiind, fata de considerentele mai inainte aratate, s-a respins recursul ca nefondat.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
30 useri online

Useri autentificati: