Decizia nr. 4678 din 18 decembrie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
In raport cu dispozitiile art.282 alin.2, art.299 si art.2441 C.proc.civ., sunt supuse recursului numai incheierile prin care instanta a dispus suspendarea judecarii ori s-a respins cererea de repunere pe rol a cauzei suspendare, iar nu si incheierile interlocutorii de respingere a cererii de suspendare a judecatii.
Prin incheierea de sedinta din 12 iunie 2001, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de suspendare si a continuat judecarea cauzei.
Impotriva incheierii de sedinta prin care s-a respins cererea de acordare a suspendarii judecatii, intervenientii au declarat apel.
Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila, prin decizia nr.639 din 18 decembrie 2001, a respins ca inadmisibil apelul.
Intervenientii au atacat cu recurs decizia pronuntata in apel.
Recursul este inadmisibil.
Potrivit dispozitiei inscrise in art.282 alin.2 Cod procedura civila, incheierile premergatoare, adica acele incheieri de sedinta care sunt anterioare fondului, nu pot fi atacate cu apel decat odata cu fondul, in afara de cazul cand prin ele s-a intrerupt cursul judecatii, iar art.299 teza a II-a Cod procedura civila prevede ca dispozitiile art.282 alin.2 Cod procedura civila sunt aplicabile in mod corespunzator in recurs, deci incheierile neatacabile cu apel nu sunt susceptibile nici de recurs.
Dispozitiile legale mentionate se refera la incheierile premergatoare, indiferent de masura procedurala luata prin ele, iar art.2441 Cod procedura civila reglementeaza posibilitatea atacarii cu recurs in mod separat a incheierii prin care instanta s-a pronuntat asupra suspendarii judecarii cauzei, precizand in aliniatul 2 ca recursul se poate declara cat timp dureaza suspendarea, atat impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea, cat si impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului.
Din interpretarea prin rationamentul per a contrario a dispozitiilor aliniatului 2 din art.2441 Cod procedura civila coroborate cu cele prevazute in aliniatul 1 al aceluiasi articol, care inscriu posibilitatea atacarii separate cu recurs a incheierii prin care instanta s-a pronuntat "asupra suspendarii", se desprinde concluzia inadmisibilitatii recursului introdus impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de suspendare a judecarii cauzei, textul de lege permite atacarea cu recurs numai a incheierilor prin care s-a luat masura suspendarii sau s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului.
Pentru aceste considerente, recursul a fost respins ca inadmisibil.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro