Decizia nr.1059 din 13 martie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
Nu pot fi parti in contestatia in anulare persoanele straine de proces, chiar daca acestea ar putea justifica un interes, ele putandu-se preleva doar de neopozabilitatea hotararii judecatoresti, iar, daca executarea hotararii este de natura sa le prejudicieze interesele, vor putea folosi calea contestatiei la executare.
Tribunalul Bucuresti, sectia a IV-a civila, prin sentinta nr.581 din 24 mai 2000, a respins contestatia in anulare pentru lipsa calitatii procesuale active. Aceasta solutie a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, sectia a IV-a civila, care, prin decizia nr.666 din 22 noiembrie 2000, a respins, ca nefondat, apelul declarat de contestatori.
Pentru a hotari astfel, instantele au retinut ca sentinta supusa anularii nu s-a pronuntat in contradictoriu si cu contestatorii care, astfel, neavand calitate de parti in litigiul respectiv nu au legitimare procesuala activa pentru promovarea contestatiei in anulare.
Impotriva deciziei pronuntate, contestatorii au declarat recurs reiterand sustinerile vizand incalcarea normelor de competenta materiala de catre instanta care a pronuntat sentinta a carei anulare au cerut. In plus, au formulat critici pe fondul cauzei.
Recursul este nefondat.
In conditiile art. 317 C.proc.civ., hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare pentru motivele aratate la punctele 1 si 2, precum: nerespectarea conditiilor legale referitoare la citarea partii pentru ziua cand s-a judecat pricina si incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Din chiar termenii folositi in textul de lege citat rezulta ca pot fi parti in contestatia in anulare numai persoanele intre care s-a stabilit raportul procesual in fata instantei a carei hotarare este atacata. In acest inteles, pot fi parti si tertele persoane care intervin in proces sau care sunt introduse in cauza in conditiile art.59-66 C.proc.civ., precum si succesorii in drepturi ai partilor principale, cu mentiunea ca, in cazul intervenientului in interesul uneia dintre parti acesta poate formula contestatia in anulare, daca partea in interesul careia a intervenit a exercitat ea insasi aceasta cale extraordinara de atac de retractare.
In schimb, nu pot fi parti in contestatia in anulare persoanele straine de proces, chiar daca acestea ar putea justifica un interes pentru atacarea hotararii pronuntate, ale putandu-se preleva doar de neopozabilitatea hotararii judecatoresti, iar daca executarea hotararii este de natura sa le prejudicieze interesele, vor putea folosi calea contestatiei la executare.
In cauza, instantele au retinut corect lipsa calitatii procesuale active a contestatorilor in promovarea caii extraordinare de atac reglementata de art.317 C.proc.civ., din moment ce ei nu au fost parti in procesul finalizat prin hotararea atacata, astfel incat recursul declarat se respinge ca nefondat.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro