DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Actiune in revendicare. Imobil preluat de stat in baza Decretului nr. 111/1951. Caracterul abuziv al preluarii

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Actiune in revendicare. Imobil preluat de stat in baza Decretului nr. 111/1951. Caracterul abuziv al preluarii

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 15-02-2002


Decizia nr.616 din 15 februarie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Preluarea de catre stat a unui imobil, in baza Decretului nr.111/1951, s-a facut fara titlu valabil, daca sentinta de preluare nu a fost pronuntata in contradictoriu cu adevaratii proprietari.

De asemenea, art.2 pct.1 lit.d) din Legea nr. 10/2001 consacra caracterul abuziv al preluarii imobilelor de catre stat, pentru neplata impozitelor din motive independente de vointa proprietarului, precum si al celor considerate a fi fost abandonate, in baza unei dispozitii administrative sau a unei hotarari judecatoresti.

Prin sentinta civila nr.1097 din 14 noiembrie 2000, Tribunalul Bucuresti, sectia a IV-a civila, a admis in parte actiunea formulata de P.F. si D.M., a obligat M.B., prin Primarul General, sa lase reclamantilor in deplina proprietate si linistita posesie, imobilul compus din parter si etaj, cu terenul aferent; a respins actiunea in revendicare pentru subsolul imobilului si terenul aferent acestui spatiu, conform contractelor de vanzare-cumparare incheiate in favoarea paratilor T.E. si D.G.; a respins capatul de cerere referitor la declararea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare; a respins cererile de chemare in garantie formulate de paratii D. G. si T. E., ca tardiv formulate.

Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia civila nr.194 din 4 aprilie 2001, a respins ca nefondat apelul declarat de paratul M.B., reprezentat de Primarul General.

Pentru a hotari astfel, instanta de apel, a retinut, ca si prima instanta, ca imobilul in litigiu a trecut in proprietatea statului, in baza Decretului nr.111/1951, prin sentinta civila nr.2034 din 9 martie 1959 a fostului Tribunal Popular al Raionului Lenin, ca imobil parasit de catre fostii proprietari P.M.W. si C.W., autorii reclamantilor, sentinta care nu a fost pronuntata in contradictoriu cu adevaratii proprietari.

In aceasta situatie, imobilul a trecut in proprietatea statului fara titlu valabil, aceasta cu atat mai mult cu cat chiar legea consacra caracterul abuziv al preluarii imobilului in baza Decretului nr.111/1951, prin art.2 pct.1 lit.d) din Legea nr.10/2001.

Recursul declarat de paratul M.B., prin primarul general, nu este intemeiat.

Imobilul a fost preluat de stat, in temeiul Decretului nr.111/1951 si al deciziei nr.1267 din 17 octombrie 1959 emisa de fostul Sfat Popular V.I.Lenin, in baza sentintei nr.2034/1959 a fostului Tribunal Popular V.I.Lenin, preluat fiind de la numitii P.M.W. si C.W., ca bun fara stapan.

Pentru a stabili ca imobilul a fost preluat de stat fara titlu valabil, instantele au avut in vedere, in principal, faptul ca sentinta data in baza Decretului nr.111/1951 nu a fost pronuntata in contradictoriu cu adevaratii proprietari.

Chiar daca actiunea in revendicare este formulata pe calea dreptului comun, nu se poate face abstractie de faptul ca, in prezent, problema preluarii imobilelor cu sau fara titlu, de catre stat, a fost rezolvata prin Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, in art.2 pct.1 lit.d) fiind mentionate si imobilele preluate pentru neplata impozitelor din motive independente de vointa proprietarului sau cele considerate a fi abandonate, in baza unei dispozitii administrative sau a unei hotarari judecatoresti.

Reclamantii aveau posibilitatea, ca, in temeiul prevederilor art.47 din Legea nr.10/2001, sa ceara suspendarea prezentei judecati, aceasta insa numai pentru a recurge la procedura administrativa speciala, prevazuta de lege, lucru pe care nu au inteles insa sa-l faca, mentinandu-si actiunea pe dreptul comun, in solutionarea caruia instanta este competenta a verifica legalitatea titlului statului in baza caruia acesta detine imobilul.

Asa fiind, cum in mod corect instantele au retinut ca imobilul a fost preluat de stat in mod abuziv, fara titlu valabil, recursul se respinge.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
52 useri online

Useri autentificati: