DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Desfacerea contractului de munca.Caz de nelegalitate

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Desfacerea contractului de munca.Caz de nelegalitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 12-02-2002


Decizia nr.533 din 12 februarie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Este nelegala desfacerea contractului de munca din intiativa angajatorului in perioada in care salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului, acordat in conditiile legii.

In urma probelor administrate, prin sentinta civila nr.609 din 11.10.2000, pronuntata de Judecatoria Orsova, s-a admis contestatia formulata de contestatoarea B.C. si s-a dispus anularea deciziei nr.29 din 07.06.2000, emisa de Liceul "T.L." din Orsov, precum si reintegrarea contestatoarei pe postul detinut, cu plata drepturilor banesti, cuvenite de la data desfacerii contractului de munca si pana la data reintegrarii efective.

Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta a motivat ca prin luarea masurii desfacerii contractului de munca a contestatoarei B. C. M., in perioada in care aceasta se afla in concediu pentru cresterea si ingrijrea copilului pana la varsta de 2 ani, intimatul Liceul "T. L." din Orsova a incalcat prevederile art.146 din Codul muncii si prevederile art.6 din Precizarile 961/1997 date de M.M.P.S.M. in aplicarea Legii nr.120/1997, decizia fiind ilegala, impunandu-se anularea ei si restabilirea legalitatii.

Prin decizia civila nr.949/R/17.04.2001 pronuntata de Tribunalul Mehedinti s-a admis recursul declarat de intimat, s-a casat sentinta pronuntata de Judecatoria Orsova si rejudecandu-se cauza, s-a respins contestatia formulata de contestatoarea B.C.M.

In motivarea deciziei s-a retinut ca masura desfacerii contractului de munca al angajatei, aflata in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, se justifica pentru ca postul de laborant pe care aceasta a fost angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata a fost desfiintat.

Impotriva acestei decizii civile, Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie a declarat recurs in anulare, in temeiul art.330 pct.2 Cod procedura civila, considerand ca hotararea criticata a fost pronuntata cu incalcarea legii.

Recursul in anulare este fondat.

Potrivit art.146 din Codul muncii, nu poate fi desfacut din initiativa unitatii contractul de munca al persoanei incadrate, in timpul cat aceasta se afla in perioada incapacitatii temporare de munca, in care primeste ajutoare de asigurari sociale, in caz de graviditate, in timpul concediului de maternitate si in perioada de alaptare, in perioada cat ingrijeste copilul bolnav, in varsta de pana la trei ani, precum si in timpul cat sotul satisface serviciul militar, in afara de cazurile prevazute de art.130 alin.1 lit."c", "d", "g", "j", "k" si "l" din Codul muncii.

Potrivit Legii nr.120/1997 privind concediul platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, sub imperiul careia s-a judecat litigiul, femeile asigurate in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat au dreptul la concediu platit pentru ingrijirea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Este de precizat ca, desi Legea nr.120/1997 a fost abrogata la data de 1 aprilie 2001, prin Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari, acest drept a fost mentinut, fiind prevazut in art.121-125.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, coreland reglementarile legale in materie, prin art.6 din Precizarile nr.961/13 august 1997 emise in aplicarea Legii 120/1997, stipuleaza ca angajatorii nu pot dispune desfacerea contractelor individuale de munca ale angajatilor pe timpul cat acestia beneficiaza de indemnizatii in baza Legii nr.120/1997.

Din probele administrate in cauza, este de mentionat, ca la data desfacerii contractului de munca, contestatoarea se afla in concediu pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, prevazut de Legea nr.120/1997.

Cum prevederile art.146 Codul muncii, coroborate cu prevederile Legii nr.120/1997 sunt fara echivoc, nefacandu-se alte distinctii, instanta de recurs a admis fara temei legal recursul intimatei-recurente, cu o motivare straina de prevederile legale aratate mai inainte, pronuntand in acest fel o hotarare nelegala, cu incalcarea esentiala a legii, ce a determinat o solutionare gresita a cauzei pe fond.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, www.scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
61 useri online

Useri autentificati: