DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Regulator de competenta. Conditia existentei unui conflict negativ intre instante judecatoresti

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Regulator de competenta. Conditia existentei unui conflict negativ intre instante judecatoresti

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 30-01-2002


Decizia nr.302 din 30 ianuarie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Procedura regulatorului de competenta functioneaza numai atunci cand conflictul s-a ivit intre diferitele categorii de instante judecatoresti, iar nu si in cazul posibilelor conflicte intre diferitele sectii ale aceleiasi instante sau intre doua complete de judecata ale aceleiasi instante.

Curtea de Apel Bacau, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, prin sentinta civila nr.103 din 25 iulie 2000, si-a declinat competenta in favoarea Tribunalului Neamt Sectia civila, cu motivarea ca actiunea formulata de reclamant urmeaza regulile de competenta materiala specifice dreptului comun, intrucat, in cauza nu este vorba de anularea sau emiterea unui act administrativ, ci de obligatia paratilor de a plati o suma de bani ca urmare a refuzului nelegal de a-l reinscrie pe reclamant pe tabloul avocatilor incepand cu 1 noiembrie 1998.

Investit prin declinare de competenta, Tribunalul Neamt, prin sentinta civila nr.106/C/19 iunie 2001, a admis in parte actiunea indreptata impotriva U.A.R., care a refuzat inscrierea reclamantului pe tabloul avocatilor, si a respins actiunea indreptata impotriva celorlalti parati.

Impotriva sentintei au declarat apel reclamantul si parata U.A.R.

Prin decizia nr.1969 din 14 noiembrie 2001, Curtea de Apel Bacau, Sectia civila, retinand ca, in spiritul art.1 si art.12 din Legea nr.29/1990, nu numai anularea actului administrativ sau recunoasterea dreptului sunt de competenta exclusiva a instantei de contencios administrativ, dar si cererea, chiar separata, de reparare a pagubei cauzate prin conduita ilicita a autoritatii administrative este, totdeauna, de competenta instantei de contencios administrativ, a admis apelurile, calificate drept recursuri, a casat sentinta, a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Bacau, ca prima instanta de contencios administrativ si, constatand ca s-a ivit un conflict negativ de competenta, a sesizat Curtea Suprema de Justitie pentru solutionarea acestuia.

Asupra conflictului negativ de competenta supus solutionarii, se retin urmatoarele:

Codul de procedura civila realizeaza, prin intermediul regulilor de competenta jurisdictionala, delimitarea atributiilor concrete ale instantelor judecatoresti care constituie sistemul judiciar, unele dintre ele de acelasi grad, iar altele de grad diferit.

O atare delimitare de atributii se realizeaza in cadrul celor doua forme ale competentei, materiala si teritoriala.

In privinta competentei materiale, privita sub aspectul ei functional, prin aceasta se stabileste, in primul rand, ierarhia instantelor judecatoresti, in sensul delimitarii, pe linie verticala, a diferitelor categorii de instante judecatorii, tribunale, curti de apel si Curtea Suprema de Justitie care desfasoara activitate de fond, respectiv de control judiciar ordinar sau extraordinar.

Privita sub aspect procesual, competenta materiala determina, in functie de obiectul, natura si valoarea litigiului, cauzele ce pot fi solutionate numai de anumite categorii de instante.

In activitatea de judecata se pot ivi situatii in care doua sau mai multe instante se considera competente sau, dimpotriva, necompetente sa solutioneze o cauza civila concreta, ceea ce genereaza un conflict pozitiv si, respectiv, negativ de competenta.

Potrivit art.22 pct.(1), (2), (3) C. proc. civ. conflictul de competenta se poate ivi intre doua "judecatorii", intre o "judecatorie" si un "tribunal", intre doua "tribunale", intre doua "curti de apel" si se rezolva prin pronuntarea unui regulator de competenta de catre instanta legal desemnata.

Din cele ce preced, rezulta ca procedura regulatorului de competenta functioneaza numai atunci cand conflictul s-a ivit intre diferitele categorii de instante judecatoresti, iar nu si in cazul posibilelor conflicte intre diferitele sectii ale aceleiasi instante, cum este cazul in speta, sau intre doua complete de judecata ale aceleeasi instante.

Astfel fiind, constatand ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de art.20 (3) C.proc. civ. pentru pronuntarea unui regulator de competenta, cauza se trimite la Curtea de Apel Bacau, Sectia contencios administrativ.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
55 useri online

Useri autentificati: