DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Recunoasterea hotararilor judecatoresti straine. Hotarare prin care a fost suplinit consimtamantul unuia dintre parinti la adoptie

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Recunoasterea hotararilor judecatoresti straine. Hotarare prin care a fost suplinit consimtamantul unuia dintre parinti la adoptie

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 25-02-2002


Decizia nr.196 din 25 ianuarie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea straina prin care s-a suplinit comsimtamantul parintelui la adoptia copilului poate fi recunoscuta numai daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 167 din Legea nr. 105/1992, nefiind aplicabile prevederile art. 166 din aceeasi lege, deoarece o asemenea hotarare nu priveste statutul civil al persoanelor.

Prin sentinta civila nr.328 din 5 iulie 1999, Tribunalul Sibiu a admis cererea si, in consecinta, a recunoscut efectele sentintei de adoptie pronuntata in Germania, la 11 noiembrie 1997, de Judecatoria Aachen in dosarul nr.61-XVI-1/97 privind pe adoptatorul S.W. impotriva intimatei S.C.A. si G.I., prin care s-a incuviintat adoptatia minorei T.G., nascuta la 29 iulie 1994, de catre actualul sot al mamei, S.W.

Cererea a fost solutionata fara citarea partilor.

Instanta a retinut ca, prin sentinta mentionata, s-a pronuntat adoptia minorului, consimtamantul tatalui I.G. fiind inlocuit, potrivit legii germane, iar hotararea a ramas definitiva la 10 decembrie 1998, odata cu comunicarea acesteia adoptatorului. Cum in cauza sunt aplicabile dispozitiile art.30 din Legea nr.105/1992, potrivit carora conditiile de fond cerute pentru adoptie sunt stabilite de legea nationala a adoptatorului si respectiv legea domiciliului comun, cererea se incadreaza in dispozitiile art.167 si urm.din Legea nr.105/1992.

Prin decizia civila nr.90 din 20 iunie 2000, Curtea de Apel Alba Iulia, a admis apelul declarat de paratul G.I. si, in consecinta, a schimbat sentinta in sensul ca a respins cererea.

Pentru a hotari astfel, instanta de apel a retinut urmatoarele:

La dosarul instanteide fond s-au depus doua sentinte cu acelasi numar, 71-XVI-1/97, din care una se refera la consimtamantul tatalui G.I., iar cea de a doua la adoptia minorei, prima fiind data la 11 noiembrie 1997, cealalta la 1 decembrie 2000.

Ceea ce s-a recunoscut prin hotararea atacata cu apel, se refera la inlocuirea consimtamantului, si nu la adoptie.

Pe tot parcursul procesului de adoptie, paratul nu a fost citat la domiciliul sau, intimata si adoptatorul fie neindicand domiciliul apelantului din Romania, fie indicand un alt domiciliu decat cel real.

In aceste conditii, arata instanta de apel, fata de cerintele art.167 din Legea nr.105/1992, nu se poate sustine caracterul definitiv al hotararii straine si deci aceasta nu se poate recunoaste.

Recursul declarat de intimata S.C. nu este intemeiat.

Astfel, in ce priveste fondul, instanta de apel a retinut corect faptul ca, in cauza exista doua hotarari straine, prima avand ca obiect suplinirea consimtamantului paratului G.I. la adoptie, data in 11.XI.1997, cea de a doua, referitoare la adoptie, pronuntata insa la 1 decembrie 1998, intrata in vigoare la 10 decembrie 1998, ambele in acelasi dosar al Judecatoriei Aachen.

Asa fiind, si cum actiunea a vizat in mod expres sentinta din 11 noiembrie 1997, instanta s-a pronuntat in legatura cu cererea formulata astfel, in mod corect, respingand cererea de recunoastere a acestei sentinte, care prin ea insasi nu privea statutul civil al persoanei fizice adoptate, nefiind deci susceptibila de a putea fi recunoscuta pe teritoriul Romaniei conform art.166 si urm. din Legea nr.105/1992.

Sub un alt aspect, invocat in recurs, cu privire la caracterul definitiv al hotararii, este de retinut ca instanta de apel s-a raportat in considerentele hotararii date, la prevederile art.167 alin.2 si 3 din Legea nr.105/1992, ce reglementeaza printre altele caracterul definitiv al hotararii straine, decurgand din omisiunea citarii persoanei care nu a participat la proces si din cerinta ca, atunci cand hotararea a fost pronuntata in lipsa partii care a pierdut procesul, trebuie sa se constate ca i-a fost inmanata in timp util citatia pentru termenul de dezbateri in fond, ca si actul de sesizare a instantei, si ca i s-a dat posibilitatea de a se apara.

Or, din acest punct de vedere, cu privire la hotararea din 11 noiembrie 1997, din actele dosarului rezulta ca domiciliul paratului nu a fost indicat, sau acesta a fost citat la o alta adresa decat cea reala.

Cum cerintele amintite, sunt prevazute imperativ de textul de lege mentionat, instanta de apel nu putea concluziona decat in sensul ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de art.167 din Legea nr.105/1992, pentru recunoasterea hotararii straine din 11 noiembrie 1997 pronuntata de Judecatoria Aachen in dosarul nr.71-XVI-1/97.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
131 useri online

Useri autentificati: