DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Competenta teritoriala alternativa. Determinare in raport cu locul executarii contractului

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Competenta teritoriala alternativa. Determinare in raport cu locul executarii contractului

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 22-01-2002


Decizia nr.120 din 22 ianuarie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
br> Prevederile art.10 pct.1 C.proc. civ. nu sunt aplicabile in cazul in care, prin conventia partilor, nu s-a stabilit locul executarii obligatiei, intr-o atare situatie urmand a fi aplicata regula de drept comun prevazuta de art. 5 C.proc. civ., in sensul ca este competenta teritorial instanta de la domiciliul sau, dupa caz, sediul paratului.
br> Tribunalul Valcea, prin sentinta civila nr.48 din 8 februarie 2000, a admis exceptia de necompetenta teritoriala invocata de parati si si-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti.
br> Pentru a pronunta aceasta solutie instanta a avut in vedere prevederile art.5 C.proc.civ., retinand ca toti paratii isi au domiciliul (persoanele fizice) si sediul (persoana juridica) in Bucuresti.
br> De mentionat ca reclamantii, prin cererea de chemare in judecata au indicat sediul paratei SC "J.I." S.R.L. in Calimanesti, cand, in realitate, conform certificatului de inmatriculare, este in Bucuresti.
br> A mai retinut instanta ca natura litigiului este civila, iar nu comerciala, avand in vedere ca, prin cererea de chemare in judecata, reclamantii R.S. si R.R. au solicitat, in principal, obligarea in solidar a paratilor, persoane fizice si persoane juridice, la restituirea sumelor imprumutate si a dobanzilor aferente.
br> Impotriva acestei sentinte au declarat apel reclamantii, sustinand ca in mod gresit prima instanta si-a declinat competenta de solutionare a cauzei pentru ca, fiind vorba de o competenta alternativa, reclamantul are alegerea si, in plus, litigiul are un caracter comercial.
br> Curtea de Apel Pitesti, prin decizia civila nr.83 din 5 septembrie 2000, a admis apelul, a desfiintat sentinta apelata si a trimis cauza pentru judecarea fondului Tribunalului Valcea, retinand ca este vorba de o competenta alternativa si deci se aplica nu numai dispozitiile art.5 C.proc.civ., ci si cele prevazute de art.10. A retinut, de asemenea, ca, in conformitate cu prevederile art.12 C.proc.civ., in aceasta situatie alegerea instantei o are reclamantul.
br> Recursul declarat de parati este fondat.
br> Este de retinut, in primul rand, ca natura juridica a litigiului este civila, astfel cum corect a stabilit prima instanta, intrucat din actul de imprumut rezulta ca acesta a intervenit numai intre persoane fizice, fiind deci un imprumut reglementat de art.1586 si urmatoarele C.civ.
br> Este de retinut, de asemenea, ca norma inscrisa in art.5 C.proc.civ. are valoarea unei norme de drept comun in materia competentei teritoriale, iar toate celelalte forme ale competentei teritoriale nu constituie decat derogari de la dreptul comun.
br> Articolul 10 C.proc.civ. stabileste ca, in afara de instanta domiciliului paratului mai sunt competente (competenta alternativa), instanta locului executarii contractului.
br> Instanta de apel, retinand acest aspect teoretic, precum si prevederea art.12 C.proc.civ., care statueaza ca reclamantul are alegerea, cand sunt mai multe instante competente sa solutioneze cauza, a considerat ca Tribunalul Valcea are competenta teritoriala de solutionare a cauzei conform alegerii facute de catre reclamanti.
br> Rationamentul instantei de apel porneste de la o analiza incompleta a art.10 pct.1 C.proc.civ., care se refera la "instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte a obligatiei".
br> In speta, conventiile nu prevad locul executarii obligatiei si, in aceasta situatie, in care partile nu au stipulat locul unde obligatia urmeaza sa fie executata, prevederile art.10 pct.1 nu-si mai gasesc aplicarea.
br> Chiar daca s-ar considera ca au fost executate unele plati, ele s-au efectuat si la Valcea si la Bucuresti, iar conform art.983 C.civ., cand exista indoiala, conventia se interpreteaza in favoarea celui ce se obliga.
br> Astfel fiind, pentru considerentele aratate, recursul, se admite, se caseaza decizia recurata si se respinge ca nefondat apelul formulat de catre reclamanti impotriva sentintei pronuntate de catre Tribunalul Valcea, care se mentine.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
50 useri online

Useri autentificati: