DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Fapta ce nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Fapta ce nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni

Curtea de Apel Constanta

Data: 14-05-2004


Decizia nr. 345/P/14.05.2004, Curtea de Apel Constanta

Prin sentinta penala nr.90 din 14 ianuarie 2004, Judecatoria Tulcea in baza art.79 alin.1 din O.U.G.nr.195/2002, cu aplicarea art.74 lit.c cod penal si art.76 lit.d Cod penal, a condamnat pe inculpatul I.G., la pedeapsa de 3 (trei) luni inchisoare.

In baza art.81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 (doi) ani si 3 (trei) luni, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal, atragandu-i-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod penal.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca, la data de 11.VII.2003, in jurul orelor 19,30, intalnindu-se cu 2 prieteni, inculpatul I.A. a consumat 50 ml.gin si 2 halbe cu bere, ulterior cei trei plecand sa se plimbe cu autoturismul avand numar de inmatriculare TL-85-AUR, ce apartinea inculpatului si care a fost initial condus de catre numitul C.C.I.

Ajungand pe strada 1848, in zona Scolii Generale nr.8, grupul s-a oprit, C.I. a consumat o bere si a refuzat sa mai urce la volan, situatie in care inculpatul a decis sa conduca el autoturismul pana la blocul in care locuieste situat pe Aleea Cristina.

La intersectia strazii 1848 cu strada Barajului din municipiul Tulcea, inculpatul a fost depistat in trafic de catre un echipaj din cadrul Biroului Politiei Rutiere, iar in urma verificarii cu aparatul Drager s-a constatat ca acesta avea in respiratie o concentratie alcoolica de 0,5 mg/l, ceea ce a impus deplasarea la Serviciul de Ambulanta Tulcea, unde i s-au recoltat probe de sange, stabilindu-se o alcoolemie de 0,95 gr.%o si respectiv 0,80 gr.%o.

Impotriva hotararii a declarat apel la data de 15.01.2004 inculpatul I.A., care a adus critici hotararii in ceea ce priveste modul de individualizare a pedepsei, prin neaplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal.

Prin decizia penala nr.51/2004, Tribunalul Tulcea a respins apelul ca nefondat, considerand ca fata de imprejurarile savarsirii faptei, nu se justifica aplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal.

Impotriva deciziei penale nr.51/2004 pronuntata de Tribunalul Tulcea si a sentintei penale nr.90/2004 pronuntata de Judecatoria Tulcea, inculpatul I.A. a declarat recurs criticind solutia pentru nelegalitate si netemeinicie in raport de persoana inculpatului, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, apreciind ca se impune achitarea sa in conformitate cu dispozitiile art.18 1 Cod penal, intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

In aparare depune un numar de 9 caracterizari.

Examinand legalitatea si temeinicia sentintelor pronuntate in raport de criticile formulate cat si din oficiu, curtea retine urmatoarele:

Din probele administrate in cauza, se retine ca inculpatul s-a deplasat cu autoturismul aproximativ 400 m, motivat de faptul ca insotitorul sau care a condus initial autoturismul a refuzat sa-l mai conduca pana la locuinta sa.

Inculpatul a consumat bauturi alcoolice, stiind ca autoturismul sau va fi condus de catre prietenul sau pana in fata locuintei sale.

Din caracterizarile depuse la dosar rezulta ca inculpatul nu este un consumator de bauturi alcoolice, iar consumarea acestora in data de 11.VII.2003, reprezinta un caz izolat.

Inculpatul a condus autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice in jurul orei 01,00, cand traficul rutier era foarte redus.

Potrivit art.181(1) Cod penal: Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsirea faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Avand in vedere ca, in speta, fapta savarsita de inculpat nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni si se justifica aplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal, instanta va admite recursul declarat de inculpat si in baza art.11 pct.2 lit.a cu referire la art.10 lit.b1 cu referire la art.18 Cod penal achita pe inculpatul Ignat Aurelian pentru infractiunea prevazuta de art.79, OUG nr.195/2002, deoarece ii lipseste trasatura privind pericolul social.

Aplica o amenda administrativa de 3.000.000 lei.Sursa materialului: portalul instantelor de judecata portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
29 useri online

Useri autentificati: