DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare arbitrala – temei al intabularii dreptului de proprietate in cartea funciara

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Hotarare arbitrala – temei al intabularii dreptului de proprietate in cartea funciara

Curtea de Apel Bacau

Data: 21-06-2004


Decizie nr. 1015 din 21.06.2004, Curtea de Apel Bacau

Prin cererea inregistrata la data de 17.03.2004 la Biroul de Carte Funciara a Judecatoriei Bacau, S.C. “T” SRL Bacau a solicitat intabularea dreptului de proprietate cu numar cadastral 2464/C1 situat in Bacau, str. Gh. Donici, nr.2 bis – hangar adapost elicopter.

Prin incheierea nr.6223/17.03.2004, pronuntata de judecatorul biroului de carte funciara Judecatoria Bacau, s-a respins cererea de intabulare.

Pentru a pronunta aceasta incheiere, prima instanta a retinut urmatoarele:

La data de 06.10.2003 a fost eliberata in favoarea S.C.V.F.G. SA Bacau, autorizatia de construire nr.512 pentru executarea lucrarilor de constituire cladire tip hala cu destinatia hangar, pentru adapostire elicopter.

Ulterior prin actul aditional la actul constitutiv al SC RIO SA autentificat sub nr.2028/27.08.2003 la BNF O.I:, s-a stipulat ca societatea mai susmentionata fuzioneaza cu SC V.F.G. S.A. prin absorbirea acesteia din urma.

La data de 11.11.2003 s-a incheiat procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor executate in baza autorizatiei nr.512 eliberata de primaria Bacau la 06.10.2003.

Prin actul aditional la actul constitutiv autentificat sub nr.66/12.12.2003, SC R.I.O. S.A. s-a divizat si s-au desfiintat patru societati comerciale cu raspundere limitata si anume: S.C. P.T. S.R.L. Slanic Moldova, S.C. T S.R.L. Bacau, S.C. D. O. S.R.L. Bacau si S.C. F SRL Bacau.

In data de 30.09.2003 a fost incheiat protocolul de predare primire a elementelor de activ si pasiv cu ocazia divizarii S.C. R.I.O. SA, fiind enumerate in tabele anexa componenta activului pe grupe de conturi si conturi analitice.

In cadrul activelor imobilizate au fost inscrise si “imobilizari corporale de curs hangar”, predate catre S.C. T SRL.

Ori, mentiunea aceasta apare ca insuficienta pentru a se constata ca protocolul incheiat intre S.C. R.I.O. si S.C.T. SRL Bacau cu privire la predarea primirea elementelor de activ si pasiv este anterior actului aditional la actul constitutiv prin care S.C. R.I.O. S.A. s-a divizat total infiintand cele patru societati comerciale printre care si S.C. T. S.R.L. Bacau.

Impotriva acestei incheieri, a declarat apel petitionara, in motivarea caruia a aratat ca incheierea pronuntata este netemeinica si nelegala.

Astfel, se sustine ca imobilul cu privire la acer s-a formulat cererea de intabulare a fost construit in baza unei autorizatii de construire eliberata in favoarea S.C.V.F.G. S.A.

 • ca aceasta constructie a devenit ca urmare a fuziunii prin absorbtie, proprietatea societatii S.C. R.I.O. S,A., impreuna cu intreg patrimoniul societatii absorbite;
 • ca ulterior incheierii protocolului de predare primire, imobilul in discutie a trecut in proprietatea S.C. T S.R.L., desprinsa din S.C. R.I.O. S A.;
 • ca instanta a apreciat gresit probele cand a retinut ca protocolul a fost incheiat anterior actului aditional de divizare, deoarece conform dispozitiile Legii 31/1990, este obligatorie incheierea protocolului de predare primire a elementelor de activ si pasiv anterior actului aditional, deoarece inainte de efectuarea mentiunilor protocolul trebuie publicat in Monitorul Oficial.

  Prin decizia civila nr.825 din 24.05.2004 Curtea de Apel Bacau a admis apelul, in tot incheierea si a admis cererea.

  In motivare, Curtea a retinut ca intabularea este inscrierea prin care dobandirea, modificarea sau strangerea unui drept real imobiliar devine opozabila fata de terti cu titlu definitiv, de la data inregistrarii cererii de inscriere.

  Opozabilitatea drepturilor reale imobiliare poate fi asigurata numai prin publicitatea operatiunilor juridice privitoare la aceste drepturi.

  Legea 7/1996 in art.33 instituie prezumtia potrivit careia un drept real inscris in favoarea unei persoane creeaza prezumtia ca dreptul exista in folosul ei.

  Se va retine totodata ca prin cererea de inscriere nu se urmareste stabilirea unui drept potrivit fata de carte funciara urmand a se rezuma la solutionarea cererii avand ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor susceptibile de a face obiectul acestor inscrieri.

  Dispozitiile art.50 din Legea 7/1996 prevad conditiile pe care judecatorul biroului de carte funciara trebuie sa le verifice. Astfel, din actele depuse si cererea formulata, rezulta dreptul ce urmeaza a fi inscris, imobilul fiind precizat cu exactitate conform documentatiei cadastrale.

  Apelantul a depus in sustinerea cererii sale, actele de constituire a societatii solicitante si dovada predarii primirii bunului conform dispozitiilor legale respectiv Legea 31/1990. Astfel, protocolul predare-primire a fost intocmit anterior actului aditional, deoarece acesta trebuie publicat,pentru informare in Monitorul oficial, anterior hotararii de divizare, facand astfel dovada existentei bunului si identificarii sale, conform documentatii cadastrale.

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  50 useri online

  Useri autentificati: