DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Actiune civila exercitata in cadrul procesului penal. Despagubiri - daune morale. Tardivitate. Aplicarea gresita a dispozitiilor art. 15 alin. 2 Cod procedura penala.

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Actiune civila exercitata in cadrul procesului penal. Despagubiri - daune morale. Tardivitate. Aplicarea gresita a dispozitiilor art. 15 alin. 2 Cod procedura penala.

Curtea de Apel Bucuresti

Data: 03-09-2003


Decizia nr. 1816 din 3 septembrie 2003 - Sectia I penala, Curtea de Apel Bucuresti

Victima unui accident de circulatie care a suferit 75-80 de zile de ingrijiri medicale, urmare a vatamarii sale corporale din culpa ( art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal) are dreptul la despagubiri materiale, precum si la despagubiri morale de natura a acoperi suferinta fizica si psihica pricinuita, chiar si in situatia in care daunele morale au fost incluse in cuantumul total al despagubirilor civile solicitate , iar defalcarea pe categorii de despagubiri s-a facut ulterior citirii actului de sesizare, fara a fi vorba de vreo suma suplimentara celei initiale, ci doar de o precizare a felului despagubirilor. In aceasta situatie nu au fost incalcate dispozitiile art. 15 alin. 2 Cod procedura penala, precizarea felului despagubirilor solicitate putand fi facuta pana in faza dezbaterilor, iar pretentiile solicitate nefiind, deci, tardive.

Prin sentinta penala nr. 515 din 04.12.2002 Judecatoria Oltenita a dispus condamnarea inculpatului minor U.F. la o pedeapsa rezultanta de 3 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii acesteia pe un termen de incercare de 9 luni, conform art. 110 Cod penal, pentru savarsirea in concurs a infractiunilor prevazute de art. 36 alin. 1 teza I din Decretul nr. 328/1966 , de art 38 alin. 1 din Decretul 328/1966 si de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal, toate cu aplicarea art 99 si urmatoarele Cod penal.

Sub aspectul laturii civile, a fost admisa cererea de despagubiri materiale si a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente N.O. la 20.000.000 lei despagubiri materiale.

A fost admisa in parte cererea de despagubiri morale solicitate de partea civila P.A. si a fost obligat inculpatul minor in solidar cu partea responsabila civilmente la 20.000.000 lei daune morale.

A fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente la 2.332.130 lei plus dobanzile aferente, cheltuieli de spitalizare catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. Bagdasar Bucuresti. Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut in fapt ca la data de 30.03.2002 inculpatul minor U.F. s-a deplasat la domiciliul unchiului sau din orasul Budesti unde, profitand de neatentia concubinei acestuia, a sustras cheile de la autoturismul marca Wolkswagen Transporter cu numar de inmatriculare CL-67-YRY. Apoi, a iesit din blocul unde locuia unchiul sau, s-a urcat la volanul autoturismului care se afla parcat in strada si a plecat, conducandu-l fara a poseda permis de conducere.

In momentul in care a ajuns in dreptul locuintei lui N.I., pe fondul lipsei de experienta in conducere, a pierdut controlul volanului si a accidentat-o pe partea vatamata P.A. care circula pe partea dreapta, aproape de gard.

Dupa ce a accidentat-o, inculpatul a oprit sa vada ce s-a intamplat, dupa care a fugit de la locul accidentului, fara a-i acorda primul ajutor partii vatamte si fara a avea incuviintarea organelor de politie. Apoi, a condus autoturismul pana la locul de unde l-a luat, a strigat-o pe martora D.M. careia i-a spus ca a lasat cheile in contact si ca a comis un accident, dupa care a fugit de teama unchiului sau, ascunzandu-se la domiciliul sau, unde a fost gasit ulterior si condus al sediul politiei pentru cercetari.

In urma accidentului, partea vatamata P.A. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 75 - 80 zile de ingrijiri medicale, fiind internata in Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. Bagdasar in perioada 30.03. - 11.04.2002.

Impotriva acestei sentinte au declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita si inculpatul U.F.

Prin apelul formulat, Parchetul a criticat solutia instantei de fond pentru nelegalitatea pedepsei aplicate inculpatului pentru infractiunea prevazuta de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal si pentru gresita solutionare a laturii civile, motivat de faptul ca partea vatamata P.A. s-a constituit parte civila cu suma de 70.000.000 lei reprezentand cheltuieli facute la medic si, in consecinta, gresit a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 20.000.000 lei cu titlu de daune morale, partea civila nesolicitand dezdaunari cu acest titlu.

In apelul sau, inculpatul a criticat solutia primei instante sub aspectul gresitei solutionari a laturii civile, in sensul ca, desi partea vatamata nu si-a dovedit daunele materiale, a fost totusi obligat la plata acestora si, de asemenea, si-a insusit critica Parchetului conform careia cererea de despagubiri civile nu a cuprins si obligarea la daune morale.

Tribunalul Calarasi, prin decizia penala nr. 174/A/28.05.2003, a admis apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita si de inculpatul U.F., a desfiintat in parte sentinta penala nr. 515/2002 a Judecatoriei Oltenita si, rejudecand in fond, a aplicat o pedeapsa in limitele legale pentru infractiunea prevazuta de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal, a constatat gratiate, conform art. 1 din Legea nr. 543/2002, pedepsele aplicate inculpatului pentru infractiunile savarsite, iar sub aspectul laturii civile a inlaturat obligarea inculpatului in solidar cu partea responsabila civilmente la plata catre partea civila a sumei de 20.000.000 lei daune morale, precum si la plata dobanzilor aferente sumei de 2.332.130 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs partea vatamata P.A., care a solicitat casarea hotararii pronuntate in apel si obligarea inculpatului U.F. la plata despagubirilor civile reprezentand daune morale in cuantum de 20.000.000 lei. Curtea a apreciat recursul declarat de recurenta parte civila P.A. ca fiind fondat, examinandu-l in raport de motivele invocate, care au fost analizate prin prisma cazului de casare prev. de art. 385 9 pct. 17 1 Cod procedura penala. Curtea a retinut, din analiza coroborata a materialului probator administrat sub aspectul laturii civile, ca instanta de apel in mod gresit a stabilit ca nu se impunea obligarea inculpatului in solidar cu partea responsabila civilmente la plata daunelor morale, apreciind ca s-a acordat mai mult decat s-a cerut initial, intrucat, asa cum rezulta din continutul cererii formulata de partea civila la instanta de fond, aceasta nu este decat o precizare a pretentiilor formulate initial la data de 23.10.2002, inaintea citirii actului de sesizare al instantei, cuantumul total al despagubirilor fiind identic, doar natura acestora fiind diferita, respectiv daune materiale si daune morale.

Cererea de constituire de parte civila formulata de partea vatamata la data de 23.10.2002 ( inaintea citirii actului de sesizare al instantei) are ca obiect suma de 70.000.000 lei, despre care aceasta a aratat ca i-a cheltuit "la medic". Este adevarat ca, la data de 18.11.2002, partea civila si-a precizat cererea in sensul ca a defalcat suma solicitata pe categorii de despagubiri (20.000.000 lei daune materiale si 50.000.000 lei daune morale), insa instanta fondului nu a acordat mai mult decat s-a cerut.

In consecinta, Curtea a apreciat ca in mod gresit instanta de apel a facut aplicarea dispozitiilor art. 15 alin. 2 Cod procedura penala, intrucat in cauza nu a fost vorba de o suma suplimentara solicitata celei initiale de 70.000.000 lei, ci doar de o precizare a felului despagubirilor, care poate fi facuta pana in faza dezbaterilor, nefiind deci tardive pretentiile formulate.

Prin urmare, Curtea a considerat ca instanta de apel a facut o gresita aplicare a dispozitiilor legale in materie, fiind astfel incident cazul de casare prev. de art. 385 9 pct. 17 1 Cod procedura penala. In consecinta, prin admiterea recursului declarat de recurenta parte civila P.A., Curtea a casat in parte decizia pronuntata de instanta de apel si, rejudecand in fond, l-a obligat pe inculpatul U.F. in solidar cu partea responsabila civilmente N.O. la plata sumei de 20.000.000 lei daune morale catre partea civila, mentinand celelalte dispozitii ale deciziei penale recurate.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
67 useri online

Useri autentificati: