DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Reorganizare judiciara si faliment. Inlocuire lichidator judiciar. Conditii

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Reorganizare judiciara si faliment. Inlocuire lichidator judiciar. Conditii

Curtea de Apel Bucuresti

Data: 02-08-2004


Decizia nr. 956 din 2.08.2004, Sectia a VI-a Comerciala, Curtea de Apel Bucuresti

Potrivit dispozitiilor art.20 alin.3, coroborate cu art.22 din Legea nr.64/1995 modificata si completata prin Legea nr.149/2004 ( actualmente art.26 alin.3 dupa republicarea legii), in orice stadiu al procedurii, pentru motive temeinice, judecatorul sindic poate dispune prin incheiere, inlocuirea lichidatorului judiciar.

Nerespectarea regulii instituita prin art.20 alin.4 ( actualmente art.26 alin.4) din legea speciala in materie, constand in necitarea administratorului - lichidatorului si a comitetului creditorilor, in Camera de consiliu, justifica inlaturarea masurii adoptata in acest sens de judecatorul sindic, urmare admiterii recursului de catre instanta competenta.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII-a comerciala sub nr.7536/2001, creditoarea S.C. C. S.A., a solicitat instantei aplicarea procedurii prevazuta de Legea nr.64/1995 privind deschiderea procedurii de reorganizare si faliment a debitoarei S.C. S.T.C. S.R.L.

Prin incheierea din 14.11.2001, pronuntata in dosarul nr.7536/2001, s-a dispus in baza art.31 alin.7 din Legea nr.64/1995 republicata deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si lichidarii judiciare. Prin aceeasi incheiere s-a desemnat administrator judiciar S.C.E. S.R.L.

In calitate de lichidator judiciar S.C. E. S.R.L a efectuat rapoarte privind stadiul operatiunilor de lichidare al debitoarei. Prin incheierea de sedinta din data de 09.06.2004, s-a dispus in temeiul art.20 din Legea nr.64/1995 inlocuirea lichidatorului judiciar.

Impotriva incheierii de sedinta din 09.06.2004, pronuntata in dosarul 7536/2001 a declarat recurs lichidatorul judiciar S.C. E. S.R.L, pentru nelegalitate si netemeinicie.

In motivarea recursului, recurentul arata ca in mod gresit instanta a dispus inlocuirea lichidatorului intrucat in cauza nu sunt incidente dispozitiile art.20 din Legea nr.64/1995, respectiv nu exista dol sau culpa lichidatorului cu atat mai mult, cu cat la termenul din 7.04.2004 s-a transmis prin posta raportul final prin care s-a solicitat judecatorului sindic sa dispuna inchiderea procedurii falimentului fata de debitoare, iar instanta nu s-a pronuntat cu privire la acest raport.

De asemenea, recurentul arata ca nu a fost depus la dosar un nou raport atata vreme cat a solicitat inchiderea procedurii apreciind ca nu se mai impune continuarea ei.

Analizand hotararea atacata, prin prisma motivelor de recurs formulate, curtea constata ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art.20 pct.3 din Legea nr.64/1995 modificata prin Legea nr.149/11.05.2004 (in prezent art. 26 din Legea nr.64/1995) in orice stadiu al procedurii, pentru motive temeinice judecatorul sindic poate dispune, prin incheiere inlocuirea lichidatorului.

La pct.4 din art.20 este reglementata procedura de inlocuire a lichidatorului, astfel ca in vederea adoptarii masurii mentionate la alin.3, judecatorul sindic ii va cita in Camera de Consiliu pe administrator si comitetul creditorilor.

In speta de fata judecatorul sindic a luat masura prevazuta de art.20 alin.3 din Legea nr.64/1995 fara sa respecte procedura prevazuta de alin.4 din art.20, motiv pentru care Curtea, in baza art.312 alin.3 raportat la art.304 pct.5 Cod procedura civila va admite recursului si in consecinta va casa in parte incheierea atacata cu privire la masura inlocuirii lichidatorului judiciar si va trimite cauza spre rejudecare la aceiasi instanta, fiind mentinute celelalte dispozitii ale incheierii atacate.

La rejudecare, instanta va avea in vedere respectarea dispozitiilor art.26 alin.4 din Legea nr.64/1995 modificata si republicata la data de 17.11.2003, urmand a fi analizate in raport de prevederile art.26 alin.3 motivele invocate pentru inlocuirea lichidatorului.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
29 useri online

Useri autentificati: