DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Calitate procesuala. Reprezentarea in justitie a statului roman in cauzele privind cererile de restituire a imobilelor trecute fara titlu in proprietatea sa

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Calitate procesuala. Reprezentarea in justitie a statului roman in cauzele privind cererile de restituire a imobilelor trecute fara titlu in proprietatea sa

Curtea de Apel Timisoara

Data: 22-09-1998


Decizia nr. 1663 din 22 septembrie 1998, Sectia civila, Curtea de Apel Timisoara

Potrivit prevederilor Legii administratiei publice locale nr. 69/1991, dreptul de administrare a patrimoniului unitatilor administrativ-teritoriale revine noilor autoritati ale administratiei publice - consiliile locale si judetene - prin care se realizeaza autonomia locala.

Prin sentinta civila nr. 595 din 18 noiembrie 1997, Judecatoria Chisineu-Cris a admis actiunea intentata de reclamanta Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Arad impotriva paratilor B.I., B.M.L. si Consiliul local Socodor, pentru rectificarea cartii funciare si a dispus restabilirea situatiei anterioare in privinta imobilului in litigiu, trecut in proprietatea statului ca urmare a aplicarii prevederilor Decretului nr. 92/1950.

De asemenea, a fost admisa si cererea de interventie formulata in interesul reclamantei.

S-a retinut ca sentinta civila nr. 35/1996 pronuntata de Judecatoria Chisineu-Cris, prin care, in contradictoriu cu Consiliul local Socodor, a fost stabilit dreptul de proprietate al antecesorului partilor persoane fizice, nu este opozabila Statului Roman, in raport cu disp. art. 25 din Decretul nr. 31/1954, art. 3 pct. 17 din Hotararea Guvernului nr. 449/1997 si art. 34 pct. 1 din Decretul-lege nr. 115/1938, care prevad ca in acest gen de cauze, statul este reprezentat in fata organelor de justitie de Ministerul Finantelor, iar in teritoriu prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat.

Apelul declarat in cauza de paratii B.I. si B.M.L. a fost respins de Tribunalul Arad, care, prin decizia civila nr. 738 din 5 mai 1998, a apreciat ca legala si temeinica sentinta instantei de fond.

Recursul declarat de paratii B.I. si B.M.L. a fost admis de Curtea de Apel.

Au fost casate ambele hotararii pronuntate, fiind respinse in fond atat actiunea principala cat si cererea de interventie formulata in interesul reclamantei.

Potrivit prevederilor art. 25 alin. I din Decretul nr. 31/1954, statul este persoana juridica in raporturile in care participa nemijlocit, in nume propriu, ca subiect de drepturi si obligatii.

In asemenea raporturi, statul participa prin Ministerul Finantelor, afara de cazurile in care legea stabileste anume alte organe.

In acest scop, insa, calitatea de persoana juridica a acestuia nu trebuie confundata cu aceeasi calitate a organelor statului din cele trei puteri - legislativa, executiva si judecatoreasca.

Astfel, conform art. 4 din Legea nr. 69/1991 comunele, orasele si judetele sunt persoane juridice care au un patrimoniu, un buget propriu si hotarasc in tot ceea ce priveste administrarea intereselor publice locale, exercitind autoritatea in limitele administrativ-teritoriale stabilite.

Comisiile locale din comune si orase sunt autoritatile administratiei publice locale - ca autoritati deliberative - alese in conditiile legii, iar in judele se aleg consiliile judetene care coordoneaza activitatea consiliilor locale in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.

Consiliile locale si judetene hotarasc deci cuprivire la concesionarea, inchirierea, locatia de gestiune a bunurilor apartinand domeniului public sau privat al statului, precum si cu privire la vanzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat.

Instrainarea bunurilor din aceasta categorie, schimburile de terenuri, delimitarea imobilelor aflate in indiviziune in acest domeniu privat, renuntarile la drepturi, precum si recunoasterea unor drepturi in favoarea tertelor persoane, pot avea loc pe baza de expertiza, insusita de consiliu.

Asadar, dreptul de administrare a patrimoniului unitatilor administrativ-teritoriale revine noilor autoritati ale administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala.

De necontestat ca prin Hotararea Guvernului nr. 113/1992 a fost stabilita, conform art. 115 din Legea nr. 69/1991, procedura de defalcare si trecere in patrimoniul comunelor, oraselor si judetelor a bunurilor de interes local din domeniul public si privat al statului si ca actiunea de delimitare a acestor domenii este in curs de desfasurare, insa acest aspect este lipsit de relevanta, intrucat actele guvernului nu pot in nici un fel opri autoritatile publice locale de la exercitarea atributiilor care le-au fost conferite prin lege.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
57 useri online

Useri autentificati: