DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Desfacerea nelegala a contractului de munca. Despagubiri cuvenite. Acordarea dobanzilor

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Desfacerea nelegala a contractului de munca. Despagubiri cuvenite. Acordarea dobanzilor

Curtea de Apel Timisoara

Data: 06-05-1998


Decizia nr. 873 din 6 mai 1998, Sectia civila, Curtea de Apel Timisoara

In conformitate cu prevederile art. 136 din Codul muncii, in caz de anulare a deciziei de desfacere a contractului de munca, unitatea este obligata sa reincadreze in functia avuta pe cel caruia i s-a desfacut contractul de munca in mod nejustificat, si sa-i plateasca pe timpul cat a fost lipsit de salariu din aceasta cauza, o despagubire care trebuie sa asigure repararea integrala a pagubei De vreme ce drepturile salariale au fost calculate si reactualizate in functie de rata inflatiei, acordarea dobanzilor nu se mai justifica.

Prin cererea inregistrata la Judecatoria Lugoj reclamantul R.I. a chemat in judecata pe paratul Spitalul Municipal Lugoj, pentru a fi obligat sa-i plateasca drepturile banesti - reactualizate - cuvenite pentru perioada 1 iulie 1993 - 1 noiembrie 1995, inclusiv dobanda legala de 6% pe an, calculata din momentul introducerii actiunii si pana la achitarea efectiva.

De asemenea, a pretins obligarea unitatii la plata daunelor morale, precum si la plata unor despagubiri in cuantum de cate 46.648,66 lei lunar, cu incepere de la 1 noiembrie 1995 si pana la plata integrala a drepturilor banesti solicitate.

Actiunea a fost admisa in parte de Judecatoria Lugoj, care prin sentinta civila nr. 2284 din 11 septembrie 1997, a dispus obligarea paratului la plata despagubirilor cuvenite reclamantului pentru perioada mentionata in cerere, cu dobinda de 6% pe an, fiind respinse cererile avind ca obiect achitarea daunelor morale si a despagubirilor lunare.

S-a retinut ca masura desfacerii contractului de munca a fost anulata prin hotarare judecatoreasca irevocabila, dispundudu-se totodata reintegrarea contestatorului in postul detinut anterior si plata despagubirilor salariale pentru perioada, in care persoana incadrata nu a putut presta activitate din culpa paratului, 1 iulie 1994 - 6 noiembrie 1996.

Apelul declarat in cauza de parat a fost respins de Tribunalul Timis, care prin decizia civila.nr. 97 din 15 ianuarie 1998, a apreciat ca temeinica si legala sentinta pronuntata de instanta de fond.

Astfel, desi prezinta unele asemanari cu raspunderea civila, raspunderea unitatii pentru prejudiciile cauzate persoanelor carora li s-a desfacut contractul de munca nelegal sau netemeinic, este insa o institutie specifica a dreptului muncii, prin care se urmareste repunerea persoanei in cauza exact in situatia anterioara luarii masurii, ca si cum masura anulata ca nelegala, nu ar fi intervenit.

Izvorul acestei raspunderi cu caracter patrimonial, desdaunator, se afla in contractul individual de munca si consta in incalcarea de catre unitate a obligatiilor asumate, materializata in masura nelegala a desfacerii contractului.

Repararea integrala a prejudiciului cauzat reclamantului nu poate insa cuprinde si dobanda de 6% pe an, acordata de instanta conform art. 111 alin. I si art. 136 alin. I Codul muncii si art. 1088 C. civ., din moment ce drepturile salariale au fost calculate si reactualizate in functie de rata inflatiei.

A se admite contrariul, inseamna, nu in ultimul rand, a crea pentru aceasta categorie de persoane, o situatie mai favorabila decat aceea pe care o au salariatii al caror contract de munca nu a fost desfacut.

Curtea de Apel a admis recursul declarat de parat impotriva ambelor hotarari, a casat decizia tribunalului si a admis apelul unitatii, schimband in parte sentinta instantei de fond, in sensul inlaturarii obligatiei de plata a dobinzilor de 6% pe an.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
50 useri online

Useri autentificati: