DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Fond funciar. Constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate. Legitimitatea interesului

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Fond funciar. Constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate. Legitimitatea interesului

Curtea de Apel Pitesti

Data: 29-09-2004


Decizia civila nr.275/R din 29 septembrie 2004 a Curtii de Apel Pitesti

De art.8 alin.2 din Legea nr.18/1991 beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora le-a fost preluat in orice mod terenul de catre aceasta, precum si in conditiile legii civile, mostenitorii acestora. Aceleasi persoane justifica si interesul de a solicita desfiintarea oricarui act de natura a le afecta dreptul la care au vocatie, respectiv acela de a li se restitui terenurile preluate de catre stat intr-una din modalitatile prevazute de lege.

Daca reclamantul nu a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate nici in nume propriu si nici in calitate de mostenitor, nu poate justifica nici un interes legitim in promovarea unei actiuni in desfiintarea titlului de proprietate emis in baza Legii nr.18/1991.

Judecatoria a admis actiunea reclamantilor si a constatat nulitatea absoluta atat a titlului de proprietate eliberat pe numele autorului paratilor pentru suprafata de 4,89 ha., cat si a intregii operatiuni de reconstituire a dreptului de proprietate.

Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut, in esenta, ca in mod gresit comisia locala a inaintat documentatia de eliberare a titlului de proprietate doar pe numele autorului paratilor, deoarece autorul comun al reclamantilor si al tatalui paratilor a intocmit un partaj de ascendent in anul 1947, care si-a produs efectele la data decesului acestuia in anul 1950, chiar daca terenurile au ramas in evidenta agricola a autorului paratilor, intrucat fratii acestuia isi aveau domiciliile in alte localitati.

S-a mai retinut ca inscrierea intregului teren in C.A.P. de catre autorul paratilor nu inlatura efectele partajului de ascendent, iar cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulata de catre acesta este incompleta (nu indica calitatea de mostenitor, imprejurarea ca exista si alti mostenitori ai aceluiasi autor comun) si a dus la incalcarea drepturilor celorlalti mostenitori si la reconstituirea nelegala a dreptului de proprietate doar pe numele acestuia.

Paratii au criticat sentinta pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca autorului lor i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru terenurile primite prin partajul de ascendent, respectiv 3,14 ha., precum si asupra celor primite de zestre de catre sotia sa.

Apelul a fost respins ca nefondat de Tribunalul Valcea prin decizia civila nr.969 din 3 octombrie 2003, pe baza acelorasi considerente avute in vedere de instanta de fond, considerente insusite si de instanta de apel. Recursul paratilor, intemeiat pe dispozitiile art.304 pct.9 si 10 Cod procedura civila si vizand incalcarea dispozitiilor art.8 si 9 din Legea nr.18/1991, a fost admis de Curtea de Apel prin decizia civila nr. 275/R din 29 septembrie 2004.

In motivarea solutiei s-a retinut ca, de art.8 alin.2 din Legea nr.18/1991 beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora le-a fost preluat in orice mod terenul de catre aceasta, precum si in conditiile legii civile, mostenitorii acestora. Aceleasi persoane justifica si interesul de a solicita desfiintarea oricarui act de natura a le afecta dreptul la care au vocatie, respectiv acela de a li se restitui terenurile preluate de catre stat intr-una din modalitatile prevazute de lege.

Reclamantii nu au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate nici in nume propriu si nici in calitate de mostenitori ai autorului comun, de aceea nu justifica un interes legitim in promovarea unei actiuni in desfiintarea titlului de proprietate emis in baza Legii nr.18/1991 pe numele autorului paratilor, in nume propriu si nu in calitate de mostenitor al autorului comun.

Fata de aceste considerente si avand in vedere si dispozitiile art.137 alin.1 Cod procedura civila, potrivit carora instanta s-a pronuntat mai intai asupra exceptiei, instanta a gasit de prisos cercetarea in fond a pricinii, neimpunandu-se analizarea celorlalte aparari invocate de parti


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: