DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stingerea obligatiilor prin compensarea legala

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Stingerea obligatiilor prin compensarea legala

Curtea de Apel Pitesti

Data: 17-09-2004


Decizia civila nr.180/R din 17 septembrie 2004, Curtea de Apel Pitesti

Compensarea legala este un mod de stingere a datoriilor reciproce pana la concurenta celei mai mici dintre ele, operand chiar si in situatia in care partile nu o invoca in mod expres.

Intrucat modul de stingere a obligatiilor este prevazut de lege, debitorul nu trebuie sa formuleze in actiunea creditorului o cerere prin care sa invoce compensatia, fiind suficient ca aceasta operatiune juridica sa fie invocata pe cale de aparare, in orice stadiu al procesului.

Constatand stingerea obligatiilor prin compensare, instanta va constata executarea obligatiilor de plata, nu in raport de data la care s-a invocat compensarea, ci de data la care acestea au devenit scadente.

Prima instanta a admis in parte actiunea reclamantilor si a obligat in solidar pe parati la plata despagubirilor civile, precum si sa ridice de la domiciliul reclamantilor bunurile mentionate in procesele verbale incheiate la 15 si 16 februarie 2001, in caz contrar, fiind obligati la plata de daune cominatorii de catre 100.000 lei/zi intarziere.

In motivarea sentintei, s-a retinut ca reclamantii sunt proprietarii imobilului din care, pe cale judecatoreasca, s-a dispus evacuarea paratilor, precum si obligarea la plata sumelor de 32.291.974 lei despagubiri civile si 12.054.583 lei cheltuieli de judecata, sume inca nepredate.

Pentru aceste sume, paratii, in aparare, au invocat intervenirea compensarii cu o datorie pe care reclamantii o aveau, in urma obligarii lor la plata catre reclamanti a valorii unor imbunatatiri aduse imobilului . Impotriva sentintei au declarat, in termen legal, apel paratii, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca instanta in mod gresit nu a tinut cont de datoria reciproca a reclamantilor catre ei .

In urma suplimentari probatoriului, prin decizia civila nr.966 din 2 octombrie 2003, Tribunalul Valcea a admis apelul si a schimbat in parte sentinta, in sensul mentinerii obligarii paratilor numai la plata sumelor reprezentand valoarea lipsei de folosinta pentru imobil pe perioada 1 noiembrie 2000-14 februarie 2001 reactualizata, valoarea gazelor naturale reactualizata, diferente rezultate in urma reactualizarii debitului constatat prin: decizia civila nr.2928/1999 a Tribunalului Valcea, prin decizia civila nr.2217/2000, a aceleasi instante si prin sentinta civila nr.6812/1999 a Judecatoriei Ramnicu Valcea .

In termen legal, au declarat recurs, atat reclamantii, cat si paratii, primii criticand-o pentru gresita aplicare a legii, atunci cand s-a dispus compensarea legala a debitelor partilor, motiv incadrat in prevederile art.304 pct.6 Cod procedura civila, cu motivarea ca paratii nu au formulat o cerere reconventionala in fata judecatoriei, prin care sa solicite compensarea legala a debitelor.

Celelalte critici au fost incadrate in prevederile art.304 pct.9 Cod procedura civila, si vizeaza ignorarea autoritatii lucrului judecat cu referire la gresita compensare a debitelor fata de decizia civila nr.663/R/14 martie 2001 a Curtii de Apel si respectiv in prevederile art.304 pct.10 Cod procedura civila, in sensul ca instanta nu s-a pronuntat asupra probelor administrate.

Paratii, la randul lor, au criticat decizia, doar in sensul gresitei aplicari a dispozitiilor art.274 Cod procedura civila, intrucat desi a fost schimbata hotararea, nu a fost diminuat cuantumul cheltuielilor si nu a inlaturat integral obligatia de plata catre reclamanti.

Curtea de Apel Pitesti, prin decizia civila nr.180/R din 17 septembrie 2004, a respins ca nefondat recursul reclamantilor si l-a admis pe cel al paratilor, cu consecinta modificarii deciziei in sensul obligarii reclamantilor la plata catre parati a sumei de 1.887.301 lei cheltuieli de judecata in apel, dupa compensare.

Pentru a hotari astfel, instanta de recurs a retinut ca, potrivit art.1143-1145 Cod civil, compensarea debitelor este o forma de stingere a datoriilor ce opereaza de la lege, chiar cand debitorii nu ar sti nimic despre existenta acestora, compensarea urcand la momentul la care amandoua se gasesc in fiinta, fiind exigibile.

Intrucat modul de stingere a obligatiilor este prevazut de lege, debitorul nu trebuie sa formuleze in actiunea creditorului o cerere prin care sa invoce compensatia, fiind suficient ca aceasta operatiune juridica sa fie invocata pe cale de aparare, in orice stadiu al procesului.

Constatand stingerea obligatiilor prin compensare, instanta va constata executarea obligatiilor de plata, nu in raport de data la care s-a invocat compensarea, ci de data la care acestea au devenit scadente.

S-a retinut ca, desi tribunalul nu a motivat neluarea in considerare a exceptiei privind autoritatea lucrului judecat, se constata ca nu sunt intrunite cerintele art.1201 Cod civil, spre a se putea retine ca fiind inoperanta compensarea legala, intrucat obiectul celor doua judecati este distinct, la fel si cauza juridica.

Hotararea tribunalului este gresita, doar sub aspectul compensarii in totalitate a cheltuielilor de judecata, o asemenea compensare neputand opera decat in limita celei mai mici cheltuieli, sens in care, potrivit art.312 si 274 Cod procedura civila, recursul a fost admis, asa cum s-a aratat in considerentele mai sus prezentate.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
67 useri online

Useri autentificati: