DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Partaj. Atribuirea bunurilor succesorale

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Partaj. Atribuirea bunurilor succesorale

Curtea de Apel Pitesti

Data: 24-09-2004


Decizia civila nr.224/R din 24 septembrie 2004, Curtea de Apel Pitesti

Tribunalul nu a tinut cont de criteriile legal instituite de dispozitiile art.6739 Cod procedura civila, in ceea ce priveste atribuirea bunurilor.

Unul din aceste criterii il constituie domiciliul, or, in cauza, chiar reclamantul prin cererea introductiva a aratat ca cei doi parati locuiesc in acest apartament si nu a pretins ca acestia ar avea o alta posibilitate locativa sau ca lui i-ar fi imperios necesar bunul in natura, chiar instanta aratand ca atribuirea s-a facut doar in scopul vanzarii, operatiune care nu ar sta la indemana paratilor.

Judecatoria Ramnicu Valcea a admis actiunea reclamantului C.L. si a dispus iesirea partilor din indiviziunea in care se constatase prin incheierea de admitere in principiu ca se afla in calitate de descendenti, cu cote egale, de pe urma autoarei C.E., si a atribuit bunurile potrivit variantei I propusa de expertiza, in care unicul bun a revenit reclamantului, constand intr-un apartament, cu obligarea acestuia la plata sultei catre ceilalti doi parati, tinandu-se cont si de cuantumul cheltuielilor de inmormantare suportate de paratul C.E.

In motivarea hotararii, s-a retinut ca mostenitorii au solicitat scoaterea la vanzare a bunului, intrucat nici unul nu avea suma necesara achitarii sultei catre ceilalti, alegerea reclamantului ca beneficiar al atribuirii bunului in natura, avand drept criteriu starea de sanatate a celor trei mostenitori.

Apelul paratilor ce viza subevaluarea apartamentului, neretinerea imbunatatirilor efectuate si gresita lotizare si faptul ca au domiciliul in bunul supus impartelii impreuna cu familiile lor, a fost respins prin decizia civila nr.892 din 19 septembrie 2003 a Tribunalului Valcea, care si-a insusit considerentele instantei de fond si a retinut ca starea materiala a celor trei mostenitori nu le permite sa-si plateasca reciproc sultele, impartirea neputandu-se face decat prin vanzare, si singurul care ar putea efectua aceasta operatiune fiind reclamantul.

Formuland recurs, paratii au criticat aceasta hotarare pentru gresita aplicare a legii, cu motivarea ca din probele administrate rezulta ca apartamentul constituie unica locuinta a celor doi parati si al familiilor lor, care au investit venituri proprii in acest bun pentru a-l imbunatati, avand astfel o cota superioara reclamantului, fiind lipsita de fundament afirmatia ca singurul care ar putea instraina bunul este acesta. Recursul a fost admis prin decizia civila nr.224/R din 24 septembrie 2004, in temeiul art.312 Cod procedura civila si modificata decizia, in sensul admiterii apelului declarat de cei doi parati, cu consecinta schimbarii sentintei prin inversarea lotizarii si atribuirea lotului nr.1 compus din apartamentul individualizat prin dispozitivul deciziei, in natura, in indiviziune recurentilor parati C.E. si C.S., cu obligarea acestora la plata sultei catre reclamant.

Celelalte dispozitii ale sentintei au fost mentinute, iar intimatul a fost obligat si la plata cheltuielilor de judecata.

In recurs, a fost suplimentat probatoriul cu: actele de stare civila ale paratilor si ale familiilor acestora, actul medical din care rezulta handicapul permanent al recurentului-parat C.S. si adeverintele emise de asociatia de locatari ce demonstreaza ca cei doi parati locuiesc in apartament si suporta cheltuielile aferente intretinerii.

Curtea a constatat ca tribunalul nu a tinut cont de criteriile legal instituite de dispozitiile art.6739 Cod procedura civila, in ceea ce priveste atribuirea bunurilor.

Unul din aceste criterii il constituie domiciliul, or, in cauza, reclamantul, prin cererea introductiva, a aratat ca cei doi parati locuiesc in acest apartament si nu a pretins ca acestia ar avea o alta posibilitate locativa sau ca lui i-ar fi imperios necesar bunul in natura, chiar instanta aratand ca atribuirea s-a facut doar in scopul vanzarii, operatiune care nu ar sta la indemana paratilor.

In masura in care se constata ca sunt intrunite criteriile pentru scoaterea la vanzare, instanta era datoare ea insasi sa dispuna, potrivit dispozitiilor art.67311 Cod procedura civila, prin incheiere, vanzarea, sau, in cazul in care reclamantul solicita atribuirea catre sine, se impunea sa procedeze la atribuirea provizorie in conditiile art.673 Cod procedura civila, cu acordarea unui termen de plata a sultelor.

S-a concluzionat ca atribuirea trebuie sa se faca in indiviziune catre cei doi parati ce nu au solicitat partajarea intre ei, cu obligarea acestora la plata sultei catre reclamant care, in caz de neexecutare, are posibilitatea realizarii creantei sale in conditiile oferite de legea romana.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
51 useri online

Useri autentificati: