DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Rectificarea cartii funciare solutionarea cauzei fara a se cerceta fondul, pe baza exceptiilor privind lipsa calitatii procesuale pasive a paratilor si lipsa interesului reclamantilor, exceptii neverificate

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Rectificarea cartii funciare solutionarea cauzei fara a se cerceta fondul, pe baza exceptiilor privind lipsa calitatii procesuale pasive a paratilor si lipsa interesului reclamantilor, exceptii neverificate

Curtea de Apel Alba Iulia

Data: 17-12-2004


Decizia civila nr. 1538/17 decembrie 2004, Sectia civila, Curtea de Apel Alba Iulia

Rectificarea cartii funciare solutionarea cauzei fara a se cerceta fondul, pe baza exceptiilor privind lipsa calitatii procesuale pasive a paratilor si lipsa interesului reclamantilor, exceptii neverificate.

Exceptiile referitoare la lipsa interesului reclamantului si la lipsa calitatii procesuale a paratilor trebuie sa fie temeinic verificate, in caz contrar, hotararile pronuntate in baza acestor exceptii, fara a se intra in cercetarea fondului, fiind supuse anularii potrivit dispozitiilor art. 297 al.(1). Cod procedura civila.

Prin Sentinta civila nr. 304/27.05.2003 pronuntata de Judecatoria Hateg in dosar nr. 190/2003 fost respinsa actiunea civila intentata de reclamantii O.V. si O.M. impotriva paratilor O.I.E. si O.I. pentru rectificarea cartii funciare.

Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut ca nu s-au savarsit greseli cu ocazia inscrierii dreptului de proprietate al paratilor sub B.25 in Cf nr. 103 Barasti, asupra casei de locuit compusa din 6 camere, avandu-se in vedere nota de constatare nr. 979/23.10.1990 a Primariei.

S-a mai apreciat ca reclamantii urmaresc eliminarea dreptului de proprietate al paratei O.I. asupra casei cu 6 camere si excluderea acestei case de la partajul bunurilor comune ale paratilor.

Apelul declarat de reclamanti impotriva acestei sentinte a fost respins ca nefondat prin Decizia civila nr. 647/A/9.11.2003 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosar nr. 5711/2003.

Prin Decizia civila nr. 1538/17.12.2003 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia in dosar nr.7488/2004 a fost admis recursul reclamantilor, casata decizia pronuntata in apel si trimisa cauza la Tribunalul Hunedoara pentru rejudecarea apelului.

Curtea de apel a constatat din probele administrate ca paratilor le-a fost atribuita cu titlu de dare cu plata in vederea construirii unei locuinte de catre fostul C.A.P. Sampetru, o suprafata de 250 mp. din terenul proprietatea C.A.P.

Reclamantii au primit cu acelasi titlu aceeasi suprafata de teren astfel ca, la data atribuirii, si reclamantii si paratii erau intabulati asupra a cate 250 m.p. teren sub B.24 si respectiv B.25 insa nu s-a stabilit amplasamentul parcelelor respective in teren. Nu s-a dovedit nici acordul fostului C.A.P. sau al reclamantilor pentru amplasarea casei proprietatea paratilor, compusa din 6 camere, pe amplasamentul actual.

Intrucat in prezent reclamantii sunt proprietarii intregului teren, mai putin cei 250 m.p. atribuiti paratilor, aceasta suprafata de teren nefiind delimitata de restul terenului, instanta de fond avea obligatia sa stabileasca printr-o expertiza tehnica daca constructia paratilor ocupa, impreuna cu suprafata necesara utilizarii normale a casei, o suprafata mai mare de 250 m.p. avandu-se in vedere ca reclamantii invoca amplasarea casei paratilor pe terenul proprietatea lor.

Instanta de apel avea obligatia sa sesizeze ca instanta de fond a solutionat cauza fara a intra in cercetarea fondului, admitand exceptii neverificate prin probe, desi aceasta verificare era strict necesara, si sa procedeze potrivit art. 297 alin.(1) Cod procedura civila la anularea hotararii instantei de fond si la administrarea de probe in vederea solutionarii corecte a exceptiilor invocate.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
43 useri online

Useri autentificati: