DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Concediere colectiva. Criterii de selectie a personalului prevazute in contractul colectiv de munca. Consecinta nerespectarii acestora

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Concediere colectiva. Criterii de selectie a personalului prevazute in contractul colectiv de munca. Consecinta nerespectarii acestora

Curtea de Apel Alba Iulia

Data: 09-12-2004


Decizia civila nr. 1421 / 9 decembrie 2004, Sectia litigii de munca, Curtea de Apel Alba Iulia

Atunci cand in contractele colective de munca incheiate intre patronat si sindicate sunt prevazute clauze ce reglementeaza criteriile de selectie a personalului in cazul concedierilor colective acestea au un caracter obligatoriu. Nerespectarea acestor clauze atrage nulitatea deciziilor de concediere emise cu privire la persoanele care beneficiau de protectia normelor de selectie. Dreptul angajatului concediat de a beneficia de ajutor de somaj, plati compensatorii ori alte facilitati materiale nu prezinta relevanta sub aspectul legalitatii masurii concedierii.

Prin sentinta civila nr.1081/2003 pronuntata de Tribunalul Sibiu in dosarul nr. 7810/2003 a fost admisa contestatia formulata de contestatoarea T.M. impotriva intimatei in contestatie SNT CFR.

Instanta a dispus anularea deciziei de concediere nr.500/235 emisa de intimata la 08.09.2003.

Pentru a pronunta aceasta solutie prima instanta a retinut ca prin decizia nr.500/235/08.09.2003 s-a dispus concedierea reclamantei in temeiul art. 55 lit. c raportat la art.65 al.1 Codul muncii. S-a aratat deasemenea ca reclamanta mai avea aproximativ 2 ani pana la implinirea conditiilor de pensionare.

Tribunalul a motivat in considerentele hotararii ca decizia de concediere este nelegala pentru nerespectarea dispozitiilor art. 66 al.7 si 8 din Contractul colectiv de munca pe anul 2003. Aceste dispozitii acorda o protectie speciala persoanelor ce mai au 3 ani pana la pensionare aratand ca in privinta lor masura concedierii nu poate fi luata decat in ultimul rand".

Impotriva solutiei pronuntate de Tribunal a declarat recurs intimata in contestatie solicitand modificarea ei in sensul respingerii contestatiei.

In dezvoltarea motivelor de recurs s-a aratat sub un prim aspect critic faptul ca instanta de fond a apreciat gresit caracterul nelegal al masurii concedierii in conditiile in care procesul de restructurare a posturilor in cadrul unitatii intimate a avut un caracter real si efectiv.

Sub un al doilea aspect critic s-a sustinut ca in mod nelegal instanta de fond nu a avut in vedere ca in fapt masura concedierii nu-I produce nici un prejudiciu salariatului care va beneficia de ajutor de somaj, plati compensatorii si alte ajutoare banesti.

Prin decizia civila nr. 1421/2004 pronuntata in dosar nr. 5926/2004 - Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondat recursul intimatei in contestatie pentru urmatoarele considerente:

Este adevarat ca potrivit dispozitiilor art. Coul muncii singurele conditii impuse de lege pentru emiterea unei decizii de concediere este existenta enei restrangeri de activitate reale si efective. De principiu, unitatea are deplina libertate in procesul de selectie a persoanalului in situatiile in care intervine masura restrangeri de activitate, instanta neavand competenta de a se pronunta asupra oportunitatii mentinerii unor salariati in detrimentul altora.

Atunci cand in contractele colective incheiate la nivelul unitatii sunt prevazute clauze care stabilesc anumite reguli de selectie instanta este abilitata sa verifice respectarea acestora. Aceasta cenzura a instantei nu mai are caracterul unei cenzuri de oportunitate ci imbraca forma unei cenzuri de legalitate.

In speta, desi in unitate a avut loc un amplu proces de restructurare nu au fost desfiintate toate posturile de natura celui ocupat de contestatoare.In conditiile in care contestatoarea beneficiaza de protectia oferita de art. 66 al.7 si 8 din Contractul colectiv de munca de a nu-I fi desfacut contractul de munca decat in ultimul rand" concedierea sa este nelegala.

Faptul ca salariatul careia i se desface contractul de munca este indreptatit sa beneficieze de ajutor de somaj, plati compensatorii ori alte drepturi banesti nu prezinta nici o relevanta sub aspectul legalitatii deciziei de concediere.


Sursa materialului: portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
56 useri online

Useri autentificati: