DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Cateva cuvinte referitoare la revendicarea mobiliara [cuvant inainte]

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.ro


Se poate spune despre dreptul de proprietate ca el vine sa realizeze un echilibru in cadrul societatii. Atunci cand acest echilibru este rupt, este de datoria legiutorului sa intervina si sa dea o solutie.

Spre deosebire de sistemele de drept anterioare, unde solutia era aceeasi, indiferent daca era vorba despre un bun mobil sau un bun imobil, in sistemul nostru actual de drept solutia este diferita, dupa cum adevaratul prorpietar revendica un bun mobil sau un bun imobil.

Actiunea in revendicare este unul dintre principalele mijloace juridice de aparare a proprietatii. Putem vorbi de actiune in revendicare mobiliara sau imobiliara, dupa cum obiectu sau este un bun mobil sau imobil, individual determinat. Trebuie facuta aceasta distinctie, intrucat in timp ce, in cazul imobilelor, posesia naste o prezumtie simpla de proprietate ce poate fi rasturnata prin proba contrarie, in cazul mobilelor, ea naste o prezumtie absoluta, "juris et de jure", care nu permite dovada contrarie.

Indiferent de obiectul ei, se da posibilitatea proprietarului neposesor de a cere recunoasterea dreptului sau de prorpietate si restituirea bunului sau de la posesorul neproprietar.

Pentru bunurile mobile art. 1909 are in vedere doua ipoteze:
1. ipoteza ca lucrul nu este nici pierdut nici furat
2. ipoteza ca lucrul este pierdut sau furat

1. Potrivit primei ipoteze, prevazuta de art. 1909 alin. 1, bunul mobil este incredintat unui detentor precar, care il instraineaza unui tert de buna credinta, fara acordul si stirea adevaratului proprietar.

Regula existenta in 1909 alin. 1," en fait de meubles la possession vaut titre ", presupune indeplinirea cumulativa aurmatoarelor conditii:
a) Se au in vedere bunurile mobile corporale, nesupuse inmatricularii, aplicandu-se si anumitor categorii de bunuri incorporale (de exemplu titlurile la purtator)
b) Trebuie sa fie vorba despre un bun privit "ut singuli" si nu despre o universalitate in sine
c) Sa fie vorba despre un bun care apartine domeniului privat al statului
d) Sa nu fie un accesoriu al unui imobil sau un bun mobil prin natura lui, ce a devenit imobil prin destinatie
e) Sa fie invocat numai de tertul dobanditor, ce a dobindit bunul de la un detentor precar, pe care il crede adevaratul prorpietar al bunului
f) Bunul sa fie posedat de tertul dobanditor de buna credinta, iar posesia trebuie sa fie reala, utila si de buna credinta.
Indeplinirea acestor conditii face ca actiunea in revendicare mobiliara introdusa de adevaratul proprietar impotriva tertului care invoca 1909 alin 1 sa fie respinsa

2) Daca bunul este pierdut sau furat, trebuie facute urmatoarele distinctii, dupa cum:
a) Bunul este pierdut sau furat de la adevaratul propritar si dobandit de un tert de buna credinta
b) Bunul este pierdut sau furat de la adevaratul propritar si dobandit de un tert de buna credinta in anumite conditii
c) Bunul pierdut sau furat de la adevaratul proprietar se afla la gasitor, hot sau la un tert de rea credinta.
a) Potrivit art. 1909 alin. 2 "Cel ce a pierdut sau i s-a furat lucrul il poate revendica in decurs de 3 ani, din ziua pierderii sau furtului, de la cel la care il gaseste, ramanand acestuia regres impotriva celui de la care il are".
Se poate spune ca acest articol suspenda aplicarea dispozitiilor art. 1909 alin 1 pana la expirarea unui termen de 3 ani ce incepe sa curga de la data pierderii sau furtului.

Pentru a se aplica acest articol, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 • desesizarea involuntara a bunului de la adevaratul proprietar, ceea ce presupune: furtul, pierderea bunului, dar si talharia, pirateria, pierderea din neglijenta, si chiar datorita fortei majore
 • bunul se afla in momentul revendicarii la un tert dabanditor de buna credinta
 • este vorba despre un bun mobil corporal, de regula, privit ut singuli in proprietate privata, care nu este accesoriu al unui mobil, nu este supus inmatricularii
 • tertul dobanditor exercita asupra bunului revendicat o posesie reala, utila, de buna credinta
 • dovedirea de catre reclamant a urmatoarelor: ca el a fost posesorul lucrului, anterior desesizarii involuntare de bunul mobil revendicat, bunul a iesit din patrimoniu fara voia sa, bunul revendicat este identic cu cel furat si gasit.

  In cazul in care conditiile de mai sus sunt indeplinite si adevaratul proprietar a introdus actiune in revendicare impotriva tertului dobanditor de buna credinta, actiunea va fi admisa in conditiile in care ea este introdusa in termen de 3 ani de la data pierderii sau furtului bunului respectiv.
  In cazul in care actiunea este bintrodusa dupa expirarea acestui termen, actiunea in revendicare va fi respinsa, iar posesia tertului dobanditor va valora titlul.

  b) In aceeasi ipoteza ca cea de mai sus, cu singura deosebire ca tertul dobanditor a dobandit bunul furat sau pierdut de la un loc public, unde se fac curent si obinuit asemenea operatii ( balci, targ, etc ...), atunci proprietarul care revendica bunul va trebui sa plateasca tertului dobanditor de buna credinta pretul pe care acesta l-a platit.

  c) In cazul in care bunul mobil se afla la gasitor sau hot sau un tert de rea credinta nu este aplicabil art. 1909.

  Situatia speciala a revendicarii bunurilor apartinand domeniului public al statului

  Aceste bunuri sunt inalienabile, formand obiect exclusiv al proprietatii publice. In cazul acestor bunuri, actiunea in revendicare poate fi introdusa oricand, atat impotriva posesorului de buna credinta cat si impotriva celui de rea credinta. Regula in cazul acestor bunuri este: posesorul este prezumat a fi proprietarul bunului revendicat, pana la proba contrarie. De la aceasta regula exista urmatoarele exceptii:
 • pentru bunurile care, prin natura lor fac parte din domeniul public, revendicate de stat, exista o prezumtie absoluta, de proprietate in favoarea statului: statul revendicant are dovedit titlul de proprietate
 • in cazul bunurilor proprietate publica prin destinatia legii, revendicate de stat, exista prezumtia de proprietate in favoarea statului pe toata durata in care bunul figureaza in domeniul public. Statul va trebuie sa probeze:
 • ca acel bun a iesit potrivnic legii din patrimoniul statului
 • indentitatea bunului revendicat cu cel aflat in posesia paratului  Alte resurse

  Termeni juridici, grupare tematica

 • Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  34 useri online

  Useri autentificati: