DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Exceptio plurium concubentium

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.ro


De regula, in procesele de stabilire a paternitatii, concluzia ca paratul este tatal se desprinde in primul rand din faptul el a intretinut relatii sexuale cu mama copilului, in perioada conceptiei acestuia. Daca mama a intretinut in aceasta perioada relatii cu mai multi barbati, s-a sustinut ca devine obligatoriu pentru instanta cercetarea paternitatii fata de mai multi parati in aceeasi cauza. Principiul ocrotirii interesului minorului si cel al aflarii adevarului judiciar trebuie sa concorde cu adevarul obiectiv al raporturilor intervenite intre parti. Instantele judecatoresti vor da eficienta corespunzatare exceptiei plurium concubentium prin largirea investigatiei cu verificarea elementelor de paternitate si asupra celorlalti barbati, autori potentiali ai filiatiei pentru care a fost facuta dovada lipsita de echivoc ca, in timpul legal al conceptiei, au intretinut relatii intime cu reclamanta.

Invocarea exceptiei plurium concubentim nu este de natura sa anihileze actiunea fata de paratul chemat in judecata, dar imprejurarile certe care impun opunerea acestei exceptii, nu pot fi lipsite de relevanta in privinta cercetarii paternitatii si a celorlalti barbati, in raport de care devine aplicabila prezumtia conform careia fiecare dintre ei, in abstracto, poate fi evental tatal copilului, din moment ce s-a dovedit faptul conex ca a intretinut relatii intime cu mama copilului in timpul legal al conceptiei.

In ceea ce priveste stabilirea in concreto a adevaratului tata dintre barbatii cercetati, instanta de judecata trebuie sa exercite un rol activ accentuat, procedand la administrarea unui larg probatoriu. Mijloacele existente de investigare stiintifica a elementelor de paternitate ( examenul serologic, al dermatoglifelor, antropologic... ) ofera posibilitatea identificarii celui care cu cea mai mare probabilitate poate fi tatal copilului dintre barbatii chemati in judecata.

Majoritatea autorilor considera ca, intradevar, exceptio plurium concubentium nu duce la inadmisibilitatea actiunii prin ea insasi, si reprezinta doar un element, care coroborat cu alte probe contribuie la formarea convingerii intime a judecatorului cu privire la temeinicia sustinerilor reclamantei in actiunea pentru stabilirea paternitatii [Trib. Suprem, dec. civ. nr. 665 din 6 aprilie 1957 Ón C.D. 1956, vol I, pag. 423].

Totodata, se subliniaza ca, daca se dovedeste ca mama copilului a avut relatii la epoca de conceptie cu mai multi barbati, in lipsa altor probe, nu se poate admite actiunea, caci ar insemna ca aceasta sa aiba dreptul sa aleaga pe tatal copilului . in acest sens, se considera ca exceptio plurium concubentium constituie fine de neprimire daca si numai daca din ansamblul probelor administrate nu se poate ajunge la concluzia paternitatii [Trib Suprem, dec. civ. nr. 47 din 11 ian. 1957 Ón C.D. 1957, pag. 187].

Daca administrand celelalte probe, instanta ajunge la concluzia paternitatii, exceptio plurium concubentium nu constituie fine de neprimire, situatie in care cererea de chemare in judecata in procesul de stabilirea a paternitatii va fi admisa.Alte resurse

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
44 useri online

Useri autentificati: