DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu personalitate Alexandru XenopolNume Alexandru Xenopol
A trait intre 1847 - 1920

Profil
Doctor in Drept al Universitatii din Berlin, unde anul 1871 il gaseste trimitand carti pentru infiintarea bibliotecii baroului Iasi.

Povestea intrarii lui A.D. Xenopol in Baroul Iasi este extrem de zbuciumata si neasteptata. Astfel, in luna august 1871 face cerere catre baroul Iasi pentrua fi trecut printre avocatii membri. In sedinta din 25 august 1871, consiliul de disciplina al baroului a luat in deliberare cererea sa si majoritatea consiliului, intre care faceau parte si avocatii Sendrea, Dia, Cambanu si Urechia, a decis sa ii fie respinsa cererea pe motiv ca nu are echivalata diploma sa de doctor in Drept de la Berlin la vre-o Universitate din tara. Singura opinie separata a fost efectuata de catre chiar decanul Baroului, avocatul Dimitrie Cornea.

La 22 septembrie 1871, Alexandru Xenopol introduce actiune la Curtea de Apel din Iasi, in care arata ca hotararea consiliului de disciplina fiind o inovatiune in interpretarea legii pentru costrituirea corpului de avocati din 1864, solicita admiterea in cadrul Baroului Iasi.

Curtea de Apel a decis admiterea lui Alexandru Xenopol ca si avocat stagiar in cadrul Baroului Iasi, cu vechimea din Septembrie 1871

A intrat in magistratura, fiind, in 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iasi.Alte informatii
Informatiile care urmeaza provin din Wikipedia: Alexandru D. Xenopol a fost un academician, economist, filosof, istoric, pedagog, sociolog si scriitor roman. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei romanilor, filozof al istoriei de talie mondiala, cel mai mare istoric roman, dupa Nicolae Iorga.

In 1878, obtine, prin concurs, Catedra de istorie a romanilor la Universitatea din Iasi, urmand ca din 1883 sa renunte la magistratura integrandu-se total, avand preocupari intelectuale multiple, ca profesor, cercetator, editor, istoric, in viata Universitatii din Iasi.

In anul 1891 obtine, tot prin concurs, si Catedra de istorie universala, la aceeasi Universitate, devenind astfel unul dintre acei intelectuali de forta, capabili de a sustine multiple cariere intelectuale.

In calitatea sa de istoric, filozof al istoriei, economist, literat, pedagog, jurist, sociolog, profesor, pedagog, Alexandru D. Xenopol a fost ales in 1893 membru titular al Academiei Romane. Intre 1898 - 1901 devine rector al Universitatii din Iasi.

Ca om de stiinta, cu deosebire pentru meritele sale exceptionale in domeniul istoriei, incepand cu anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societatii de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit acelasi titlu de la Societatea Academica din Cernauti, in 1901, a fost ales membru al Institutului International de Sociologie (1903) si, respectiv, membru titular al Academiei de ?tiinte Morale si Politice din Paris (1914), vicepresedinte al Societatii de Sociologie din Paris (1916).

S-a aflat intotdeauna intr-un fertil dialog cu invatatii renumiti ai Europei, prin intermediul forurilor stiintifice istorice, care i-au acordat deseori premii de excelenta, alaturi de Academia Romana. A murit la 27 februarie 1920 in Bucuresti.Sectiune personalitati

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
43 useri online

Useri autentificati: