DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu personalitate Istrate N. MicescuNume Istrate N. Micescu
A trait intre 1881 - 1951

Profil
Un „om de drept“ cum n-a fost altul: Istrate N. Micescu

Candva, poate, vreun cititor in stele va incerca sa desluseasca in miscarea astrelor adunate pe cerul zilei de 22 mai 1881 deasupra Ploiestilor, cand si unde, la ceasurile 10 din zi, s-a nascut in casa tatalui sau, profesorul si senatorul liberal Nicolae Micescu, straniul destin al uneia dintre cele mai fascinante inteligente rodite pe pamantul Romaniei.

Pentru ca totul in alcatuirea fapturii fizice si a celei morale, ca si in destinul lui Istrate Micescu a fost straniu. Nu semana cu nimeni. Micescu nu apartinea nici unui tipar. Dominanta insusirilor acestui neobisnuit exemplar uman a fost, indenegabil, o inteligenta de mare profunditate sustinuta de geniul verbal.

Intrerupt in timpul unei pledoarii de presedintele unui complet al Inaltei Curti de Casatie, in legatura cu o foarte recenta decizie a Supremului for, pe care el o considera gresita, Micescu raspunde cu sarcasm ca are cunostinta de hotarare, insa „ multa lume greseste la adunare, dar matematica ramane matematica”.

Castigand un proces celebru in anulare a unui testament pentru captatie si sugestie, la Curtea de Apel din Craiova, are adversar in recurs, la Inalta Curte de Casatie, pe marele Matei Cantacuzino. M. Cantacuzino isi incepe pledoaria cu magulitoarele cuvinte: „Onorata Inalta Curte, acest testament nu are nici o meteahna; captatie si sugestie au fost intr-adevar, dar din partea talentului Domnului Micescu asupra consilierilor Curtii din Craiova.”

Pastrand toate proportiile, avocat innascut, traia procesele cu pasiune de spadasin, imbinand eruditia cu rationamentul, care pot transforma o pledoarie intr-o lucrare de arta.

Or, tocmai aici el excela. Aceasta inegalabila arta i-a atras de timpuriu celebritatea fara umbre si fara declin, facand din el primul avocat al tarii, intr-un barou care rivaliza cu prima bara a lumii, cea franceza. Un test in 1923, cand avea 43 de ani, il situa pe primul loc inaintea lui Matei Cantacuzino si a lui Toma Stelian.

Micescu elabora teorii originale in materiile principale ale dreptului, avand toate ca puncte de convergenta, doctrina potrivit careia „ Dreptul este stiinta drepturilor (subiective) si tehnica obligatiunilor”, formula sub care el intelegea sa defineasca Dreptul ca stiinta.

Adept al democratiei liberale si aparator neconcesiv al proprietatii private, marele om de drept si-a proclamat deschis impotrivirea fata de regimul instaurat dupa 23 august 1944, ceea ce va culmina cu arestarea abuziva in 1947. Moare in inchisoarea de exterminare de la Aiud la 29 mai 1951.Alte informatii
Dupa 46 de ani de la condamnarea sa, in urma unui recurs in anulare declarat de procurorul general, Istrate Micescu a fost achitat de Curtea Suprema de Justitie, sectia penala, prin Decizia nr. 2317 din 22 septembrie 1995.

S-a incercat astfel sa se acorde o reparatie juridica, politica si morala postuma unui om nevinovat Istrate Micescu. Ursitoarele au vrut ca acela care a fost – si a ramas pana azi – cel mai stralucit avocat pe care l-a avut neamul romanesc, sa castige ultimul sau proces numai in postumitate.


Bibliografie
"Curs de drept civil - predat de Domnul Profesor ISTRATE N.MICESCU", Doru Cosma si P.C. Vlahide


--------------------------------------------
Profilul a fost trimis de d-na Valentina StraussSectiune personalitati

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
29 useri online

Useri autentificati: