DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Reguli pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, 2007[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
Echiparea militarilor, precum si asigurarea cu echipament special se fac potrivit prevederilor normelor de echipament si regulilor de aplicare a acestora.

Art. 2
(1) Normele de echipament prevad articole si cantitati de echipament si materiale care se asigura gratuit. Acestea se distribuie pentru folosinta sau in consum, pe o perioada de timp stabilita si denumita durata de serviciu, cu exceptia articolelor de echipament prevazute in normele 1-3, care se distribuie in limita echivalentului valoric al cotei-parti anuale.
(2) Durata de serviciu a echipamentului la care au dreptul cadrele militare conform normei 4 se socoteste in ani calendaristici - 1 ianuarie - 31 decembrie - de la data de 1 ianuarie a anului in care au dreptul la articolul respectiv, indiferent de data la care se efectueaza in mod real distributia.
(3) Pentru materialele de echipament prevazute in normele 5-9, durata de serviciu se calculeaza in ani/12 luni sau in luni de la darea lor in folosinta, indiferent daca sunt utilizate numai in anumite perioade. Cantitatile de materiale prevazute in aceste norme reprezinta plafoane maxime, iar durata de serviciu reprezinta limita minima a perioadei de timp cat trebuie sa fie mentinute in folosinta.
(4) Sefii tuturor unitatilor sunt obligati sa ia masurile necesare pentru folosirea rationala si prelungirea duratei de serviciu a materialelor cu care sunt dotate, conform normelor 5-9, efectivele din subordine.

Art. 3
Echipamentul pentru studentii si elevii institutiilor de invatamant, soldatii si gradatii voluntari/rezervisti voluntari si rezervistii concentrati se distribuie pentru folosinta, pe perioada indeplinirii serviciului militar - angajarii, scolarizarii, instruirii, concentrarii - urmand ca la trecerea in rezerva - absolvirea scolii, desconcentrare - sa fie predat unitatilor.

Art. 4
Scoaterea din serviciu, cu vinovatie, a bunurilor materiale de resortul echipament inainte de indeplinirea duratei de serviciu constituie paguba materiala si se recupereaza potrivit actelor normative care reglementeaza raspunderea materiala.


Capitolul II - Reguli privind aplicarea normelor de echipamentA. NORMELE PENTRU ECHIPAREA CADRELOR MILITARE (Normele 1, 2, 3 si 4)

Art. 5
Drepturile de echipament ale cadrelor militare, in activitate, se stabilesc in functie de cantitatea si durata de serviciu prevazuta in norme, se asigura gratuit si se acorda in limita echivalentului valoric al cotei-parti anuale a articolelor prevazute gratuit in norme.

1. Stabilirea si acordarea drepturilor

Art. 6
Drepturile anuale de echipament pentru cadrele militare se stabilesc sub forma echivalentului valoric al coteiparti anuale a articolelor prevazute gratuit in norme si se asigura corespunzator incadrarii la drepturi de echipament.

Art. 7
(1) Echivalentul valoric al cotei-parti anuale va fi recalculat (reactualizat) anual, in perioada 1 iulie - 30 septembrie, in functie de evolutia preturilor. Acesta se stabileste de catre Directia generala management logistic si administrativ, se vizeaza pentru control financiar preventiv de catre Directia generala financiara si se aproba de ministrul internelor si reformei administrative.
(2) Preturile folosite pentru calcularea echivalentului valoric al cotei-parti anuale a drepturilor de echipament sunt preturi medii ponderate, obtinute din preturile rezultate in urma procedurilor de achizitie si comunicate de catre ordonatorii de credite.
(3) Echivalentul valoric al drepturilor de echipament, metodologia de calcul, precum si preturile de decontare ale articolelor ce se distribuie in cadrul drepturilor se comunica unitatilor de catre Directia generala management logistic si administrativ, care va elabora si rapoartele de echipament anuale.

Art. 8
(1) Cadrele militare, in limita echivalentului valoric al cotei-parti anuale, pot primi:
a) numai echipament;
b) echipament pentru completarea uniformei si diferenta in bani;
c) numai bani.
(2) Incadrarea la drepturi de echipament se face pe baza functiei din statul de organizare al unitatii in care este prevazut si incadrat fiecare cadru militar. Sefii de unitati vor stabili la inceputul fiecarui an, prin ordin de zi pe unitate, incadrarea personalului din subordine la drepturi de echipament, pe formatiuni, compartimente sau locuri de munca.
(3) Anual, pana la data de 15 octombrie a anului in curs, cadrele militare sunt obligate sa solicite, prin rapoartele de echipament, articolele de echipament necesare pentru anul urmator, care sa le asigure o uniforma completa si regulamentara pentru perioada de vara si iarna, necesare indeplinirii sarcinilor de serviciu.
(4) Rapoartele de echipament se intocmesc dupa cum urmeaza:
a) cadrele militare incadrate la categoria "numai echipament" pot solicita echipamentul necesar pana la echivalentul integral al valorii cotei-parti anuale la care au dreptul;
b) cadrele militare incadrate la categoria "echipament pentru completarea uniformei si diferenta in bani" pot solicita echipamentul necesar pentru completarea uniformei, iar diferentele valorice rezultate prin nesolicitarea unor articole de echipament se achita in numerar;
c) contravaloarea drepturilor de echipament, stabilite a se acorda in "numai bani", precum si sumele cuvenite politistilor incadrati la celelalte categorii de echipare se achita dupa aprobarea echivalentului valoric al cotei-parti anuale.
(5) Prin rapoarte se pot solicita numai articole de echipament specifice corpului din care fac parte cadrele militare respective, in cantitati corespunzatoare nevoilor reale de serviciu si potrivit datelor antropometrice.
(6) Rapoartele de echipament pentru anul urmator se analizeaza si se avizeaza de seful structurii din care fac parte cadrele militare, se aproba de seful unitatii, iar dupa inregistrarea lor se transmit structurilor logistice.
(7) Inainte de aprobare, sefii ierarhici sunt obligati sa verifice daca uniforma cadrelor militare respective este corespunzatoare cerintelor regulamentare si asigura executarea misiunilor stabilite prin fisa postului.
(8) Inspectoratele generale si unitatile necuprinse in structura acestora pot stabili, prin dispozitii proprii, necesarul minim de articole de echipament din compunerea uniformelor de serviciu si de reprezentare pentru indeplinirea atributiunilor specifice postului.
(9) Inspectoratele generale si unitatile necuprinse in structura acestora stabilesc, pana la data de 30 noiembrie a anului in curs, necesarul de echipament ce se va achizitiona si distribui in anul urmator pe baza centralizarii solicitarilor transmise de unitatile din subordine sau a rapoartelor de echipament pentru efectivele proprii.

Art. 9
(1) Sunt interzise prevederea in rapoartele de echipament, precum si distribuirea unor articole in cantitati care depasesc nevoile reale pentru o echipare corespunzatoare, chiar daca acestea se incadreaza in valoarea drepturilor anuale.
(2) Cadrele militare care au primit drepturile de echipament sub forma baneasca, iar ulterior vor solicita echipament, pe baza de raport, pot primi articolele de echipament la preturile din lista de preturi comunicata de Directia generala management logistic si administrativ, cu depunerea contravalorii lor.

Art. 10
(1) Echipamentul pentru cadre militare se poate executa in productie de serie sau pe masuri individuale si cu probe.
(2) Echipamentul in natura solicitat de cadrele militare se distribuie in tot cursul anului calendaristic - 1 ianuarie - 31 decembrie - in limita echivalentului valoric al cotei-parti anuale stabilite pentru anul de echipare respectiv.
(3) Cadrele militare nou-incadrate, cei reincadrati, precum si cei care prin mutare isi schimba culoarea uniformei primesc drepturile de echipament in momentul incadrarii, reincadrarii si, respectiv, schimbarii culorii uniformei.
(4) Cadrele militare mutate dintr-o structura in alta vor purta uniforma structurii in care au fost mutate.
(5) Cadrele militare detasate vor purta uniforma structurii de care apartin.

2. Drepturi la acordarea uniformei de ceremonie

Art. 11
(1) Articolele de echipament prevazute in norma se acorda gratuit generalilor si ofiterilor cu functii de conducere pana la comandanti de detasament inclusiv.
(2) Cadrele militare numite cu functii de conducere, avand drept de port al uniformei de ceremonie, beneficiaza de echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor de echipament prevazute de norma incepand cu prima zi a lunii in care au fost numite in astfel de functii. Acordarea acestor drepturi inceteaza incepand cu ultima zi din luna in care au fost eliberate din functie.

3. Drepturi la inaintarea in grad

Art. 12
(1) Ofiterii inaintati la gradul de general, in anul respectiv, au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor de echipament prevazute in norme, pentru ofiteri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acorda numai o singura data la inaintarea in grad, respectiv: doua sepci de reprezentare - una de vara si una de iarna -, 5 perechi suporti cu insemne de grad, doua perechi de petlite si material textil pentru vipusca si lampas pentru doua costume de reprezentare.
(2) Din valoarea totala a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit in acel an pentru gradul de colonel, pana la data inaintarii in gradul urmator, inclusiv cel primit cu anticipatie, precum si sumele de bani primite in contul acestor drepturi.
(3) Echipamentul tip colonel, solicitat prin raportul de echipament si neprimit pana la data inaintarii in grad, se distribuie din modelul celui prevazut pentru generali.

Art. 13
Ofiterii avansati la gradul de colonel primesc pe langa echivalentul valoric al cotei-parti stabilite pentru ofiteri si echivalentul valoric al cotei-parti aferent unei caciuli si unui guler din blana naturala astrahan/caracul.

Art. 14
(1) Maistrii militari si subofiterii activi, inaintati la gradul de ofiter, in anul respectiv au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor de echipament prevazute in norme - de reprezentare si de serviciu - pentru ofiteri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acorda numai o singura data, la inaintarea in gradul de ofiter, respectiv:
1. pentru efectivele din structura Jandarmeriei Romane: doua sepci de reprezentare - una de vara si una de iarna -, doua sepci din tercot - una de vara si una de iarna -, 5 perechi suporti cu insemne de grad si semne de arma, precum si doua perechi de petlite;
2. pentru efectivele din structura Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta: doua sepci de reprezentare - una de vara si una de iarna -, doua sepci din tercot - una de vara si una de iarna -, doua vestoane la doua randuri de nasturi - unul de vara si unul de iarna - si 5 perechi suporti cu insemne de grad.
(2) Aceasta valoare se calculeaza de catre unitatea din care face parte maistrul militar sau subofiterul respectiv, in functie de gradul in care a fost avansat, pe baza preturilor comunicate de catre Directia generala management logistic si administrativ.
(3) Din valoarea totala a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit in acel an pentru gradul de maistru militar sau subofiter, pana la data inaintarii in grad, inclusiv cel primit cu anticipatie, precum si sumele de bani primite in contul acestor drepturi.
(4) Echipamentul tip maistru militar sau subofiter, solicitat prin raportul de echipament si nedistribuit pana la data inaintarii in grad, se distribuie din modelul celui prevazut pentru ofiteri.

Art. 15
(1) Generalii, ofiterii, maistrii militari si subofiterii inaintati la gradul urmator, in anul respectiv primesc numai o singura data, pe langa echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor de echipament aferent corpului din care fac parte, si echivalentul valoric integral al accesoriilor corespunzatoare noilor grade, astfel:
a) pentru ofiteri - 3 perechi suporti cu insemne de grad, iar numai pentru avansarea de la gradul de capitan la maior se acorda in plus doua sepci de reprezentare - una de vara si una de iarna;
b) pentru maistri militari si subofiteri - 3 perechi suporti cu insemne de grad.
(2) Cadrele militare care absolva un institut de invatamant superior militar sau civil, cu examen de licenta, primesc gratuit, numai o singura data, o insigna de absolvent.

Art. 16
Ofiterii avansati generali si maistrii militari si subofiterii avansati ofiteri, care nu-si pot asigura o uniforma corespunzatoare din drepturile cuvenite, pot primi pe baza de raport scris echipamentul necesar, iar valoarea care depaseste drepturile de echipament se considera anticipatie in contul drepturilor de echipament viitoare.

Art. 17
(1) Cadrele militare trimise la studii sau cu misiuni in strainatate, daca trebuie sa poarte uniforma militara, pot primi la plecare cu anticipatie, pe baza de raport scris, din contravaloarea cotei-parti pentru anul viitor, urmatorul echipament: o sapca si un costum cu doi pantaloni de iarna, o sapca si un costum cu doi pantaloni de vara, o scurta pentru reprezentare, o pereche de ghete, o pereche de pantofi, 4 camasi, doua camasi-bluza, o cravata si accesoriile necesare.
(2) In caz de necesitate, pe baza de raport aprobat de seful unitatii, pot fi distribuite cu anticipatie si alte articole de echipament prevazute de norma, pentru asigurarea uniformei pentru perioada respectiva.

4. Drepturile la schimbarea armei, cu si fara schimbarea culorii uniformei

Art. 18
(1) Cadrele militare care se muta in alte structuri militare din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (de exemplu, din Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane in Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta etc.) si care prin mutare schimba culoarea uniformei au dreptul la echivalentul valoric al cotei-parti anuale pentru noua arma/specialitate, mai putin contravaloarea articolelor care se distribuie o singura data. Din aceasta suma se scad valoarea echipamentului comun cu noua arma/specialitate, primit in cadrul drepturilor de echipament pe anul respectiv, precum si sumele de bani primite in contul acestor drepturi.
(2) Cadrele militare care in acelasi an calendaristic - 1 ianuarie - 31 decembrie - schimba culoarea uniformei si revin la culoarea purtata anterior au dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-parti anuale pentru arma/specialitatea la care au revenit. Din aceasta suma se scad valoarea echipamentului primit, de culoarea specialitatii la care au revenit, valoarea echipamentului comun si sumele de bani primite pana la data revenirii la aceasta specialitate.
(3) Valoarea echipamentului comun cu noua arma/specialitate se calculeaza la preturile folosite in calculul echivalentului valoric al cotei-parti anuale, in vigoare la data mutarii in structura in care se muta. Daca valoarea astfel calculata este mai mare decat valoarea cotei-parti anuale, diferenta se considera anticipatie in contul drepturilor de echipament viitoare. Daca valoarea astfel calculata este mai mica decat valoarea cotei-parti anuale, din suma ramasa se distribuie echipament sau echipament si diferenta in bani, de culoarea noii uniforme.

Art. 19
(1) Cadrele militare mutate din structurile militare in structurile de politie din Ministerul Internelor si Reformei Administrative sau in alte structuri ale sistemului de aparare si siguranta nationala, care la data mutarii nu au primit drepturile de echipament in natura sau in bani, vor beneficia de la unitatea din care se muta de echivalentul valoric al cotei-parti anuale calculat pentru numarul de luni lucrate, inclusiv luna in care au fost mutati.
(2) In situatia in care la data mutarii au primit drepturile de echipament in bani, drepturile acordate in plus fata de lunile lucrate se recupereaza in numerar de catre unitatea din care se muta.
(3) Ofiterii, maistrii militari si subofiterii/agentii mutati din alte structuri ale sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala au dreptul la echivalentul valoric al cotei-parti anuale pentru lunile de cand au fost mutati, mai putin contravaloarea articolelor care se distribuie o singura data. Drepturile se acorda incepand cu prima zi a lunii urmatoare mutarii.

Art. 20
Cadrelor militare carora trebuie sa li se asigure unele articole de echipament sau o uniforma completa de culoarea noii arme/specialitati li se distribuie echipamentul necesar, pe baza de raport scris, iar valoarea care depaseste drepturile anului respectiv se considera anticipatie in contul drepturilor de echipament viitoare.

5. Drepturi la acordarea gradului si la reincadrare

Art. 21
(1) Absolventii institutiilor militare de invatamant si cei incadrati din sursa externa in cadrele active, la acordarea gradului de ofiter, maistru militar sau subofiter au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric integral al echipamentului prevazut a se distribui numai o singura data la acordarea gradului: o sapca de iarna - palarie pentru femei, un costum cu 2 pantaloni lungi - fusta in loc de un pantalon pentru femei, de iarna, o scurta imblanita, 4 camasi, 6 perechi de ciorapi/sosete, o geanta pentru transport echipament, 4 cearsafuri, doua fete de perna, o patura si accesoriile aferente - suporti cu insemne de grad, semne de arma, petlite si ecusoane de maneca;
b) echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor prevazute gratuit in normele la care au dreptul.
(2) Absolventilor institutiilor de invatamant si celor incadrati din sursa externa, repartizati in unitati pe functii incadrate in categoriile "numai echipament" si "echipament pentru completarea tinutei si diferenta in bani", in cadrul drepturilor cuvenite la avansare li se va asigura o tinuta completa, conform prevederilor din tabelul prevazut in anexa la prezentele reguli.
(3) Diferenta dintre drepturile de echipament cuvenite si valoarea echipamentului primit se rezolva de unitatile unde au fost repartizati, astfel:
a) cand valoarea echipamentului primit este mai mare, diferenta se considera anticipatie in contul drepturilor viitoare de echipament;
b) cand valoarea echipamentului primit este mai mica, diferenta se acorda in echipament sau numerar.
(4) Celor repartizati in unitati pe functii in care nu vor purta uniforma li se vor acorda drepturile de echipament numai in bani. Absolventii institutiilor de invatamant, in cazul cand la ceremonia de inaintare in grad trebuie sa participe in tinuta, li se va asigura aceasta tinuta din garderoba scolii.
(5) Institutiile de invatamant si unitatile au obligatia de a cunoaste din timp repartizarea nominala pe structuri si locuri de munca a absolventilor si a noilor incadrati pentru a putea asigura corespunzator drepturile de echipament.

Art. 22
(1) Echivalentul valoric integral al echipamentului prevazut a se distribui numai o singura data la acordarea gradului se acorda in anul incadrarii, indiferent de data avansarii.
(2) Echivalentul valoric al cotei-parti anuale a articolelor prevazute gratuit in norme se acorda absolventilor institutiilor de invatamant, celor incadrati din sursa externa si cadrelor militare reincadrate in activitate, dupa un an de la data trecerii in rezerva, dupa cum urmeaza:
a) din anul respectiv, daca incadrarea sau reincadrarea in activitate a avut loc pana la data de 30 septembrie a. c.;
b) din anul urmator, daca incadrarea sau reincadrarea in activitate a avut loc dupa data de 30 septembrie a. c.
(3) Cadrelor militare reincadrate in activitate, carora trebuie sa li se asigure o uniforma completa, li se va distribui echipamentul necesar pe baza de raport scris, iar valoarea care depaseste cota-parte anuala se considera anticipatie in contul drepturilor viitoare de echipament.

Art. 23
Cadrele militare in rezerva, care au fost reincadrate in acelasi an calendaristic (1 ianuarie 31 decembrie) in care au fost trecuti in rezerva si care la trecerea in rezerva au primit drepturile de echipament pe intregul an, vor primi drepturile de echipament incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator. In situatia in care au primit drepturile numai pentru lunile lucrate, militarii vor avea dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-parti anuale calculat pentru lunile de la data reincadrarii.

Art. 24
(1) Maistrii militari si subofiterii care urmeaza cursurile (de zi) ale unei institutii de invatamant superior din cadrul sectorului de aparare, ordine publica si siguranta nationala primesc la intrarea in institutie, pentru folosinta in timpul scolarizarii, articolele de echipament prevazute de norma institutiei respective, incetand aplicarea normelor pentru maistru militar sau subofiter.
(2) Drepturile de echipament se achita numai pentru lunile lucrate ca maistru militar sau subofiter.
(3) Eventualele anticipatii ale drepturilor de echipament se recupereaza de catre unitatea de unde provin, in numerar, la preturile din lista de preturi comunicata de Directia generala management logistic si administrativ.
(4) Maistrii militari sau subofiterii care nu sunt avansati ofiteri la incetarea cursurilor primesc drepturile de echipament cuvenite conform normei de maistru militar sau subofiter, pentru anul respectiv.

6. Restante, anticipatii

Art. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se intelege articolele de echipament nedistribuite in anul pentru care au fost solicitate prin raportul de echipament si a caror valoare a fost retinuta din cota-parte anuala, precum si sumele de bani neprimite in cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restantele se asigura cu prioritate in anul urmator. Restantele in natura reportate, provenite din neridicarea de catre cadrele militare a echipamentului solicitat si existent in depozit, se asigura inaintea distribuirii echipamentului cerut pentru anul de echipare.
(3) Restantele se pot acorda si sub forma baneasca, daca nu a fost posibila acordarea in natura la termenul legal de acordare, la solicitarea cadrelor militare, pe baza de raport aprobat de seful unitatii.
(4) Valoarea restantelor se calculeaza in functie de preturile folosite la calculul cotei-parti anuale a drepturilor de echipament, la data acordarii.
(5) Nu se considera restante si nu se mai acorda articolele de echipament sau sumele de bani neridicate pe o perioada de cel putin 3 ani consecutivi, calculata de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care avea dreptul, daca nu se poate dovedi ca au fost solicitate in scris in acest interval de timp.
(6) In cazul in care cadrele militare au solicitat in scris materialele sau sumele de bani respective prin raport, inregistrat la registratura unitatii inlauntrul termenului de 3 ani, aprobarea pentru distribuirea sau achitarea acestora se da de catre seful unitatii, care are si calitatea de ordonator de credite.

Art. 26
Acordarea cu anticipatie a sumelor in bani ce reprezinta echivalentul valoric al cotei-parti anuale a drepturilor de echipament este interzisa.

Art. 27
(1) Acordarea de echipament in natura cu anticipatie, in principiu, este interzisa.
(2) Se pot acorda cu anticipatie unele articole de echipament in situatii cum sunt: uzarea prematura ca urmare a unor conditii deosebite de munca intr-o perioada de timp determinata; cand unii militari, datorita conformatiei fizice si portului natural al echipamentului, il uzeaza mai mult decat in mod normal.
(3) Aprobarea pentru distribuirea cu anticipatie a echipamentului se da de seful unitatii care are si calitatea de ordonator de credite.
(4) Valoarea echipamentul aprobat a fi distribuit cu anticipatie se inscrie in raportul de echipament, in rubrica "anticipatii".
(5) Pentru obtinerea aprobarii de distribuire cu anticipatie a unor articole de echipament, cadrele militare depun rapoarte personale pe cale ierarhica, prin care trebuie sa se angajeze ca, in caz de trecere in rezerva inainte de anul in care au dreptul la materialele respective, suporta integral contravaloarea materialelor primite, la preturile din lista de preturi comunicata de Directia generala management logistic si administrativ.

7. Acordarea drepturilor in cazul detasarilor, mutarilor sau al distrugerii echipamentului

Art. 28
(1) Cadrele militare detasate primesc drepturile de echipament de la unitatea de care apartin/la care sunt alocati la drepturi.
(2) Daca detasarea se face pe o perioada mai mare de un an, pot fi alocati la drepturi de echipament la unitatea in care sunt detasati, respectandu-se prevederile art. 19.

Art. 29
Cadrelor militare mutate in cursul anului dintr-o unitate in alta in cadrul aceleiasi structuri li se asigura, cu prioritate, drepturile de echipament de catre unitatea din care au fost mutate. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unitatile in care au fost mutate cadrele respective.

Art. 30
Unitatea din care a fost mutat cadrul militar comunica noii unitati, obligatoriu in termen de doua saptamani de la data primirii ordinului de mutare, prin extrasul drepturilor de echipament, situatia drepturilor de echipament cuvenite in anul mutarii, valoarea drepturilor de echipament primite - in natura sau in bani, diferentele de acordat de noua unitate, inclusiv daca a primit gratuit insigna de studii. De asemenea, va inchide raportul de echipament al celui mutat, cu operatiunile efectuate la zi, si va elibera o copie a acestuia, care se va anexa la extrasul drepturilor de echipament.

Art. 31
(1) Este interzisa distribuirea gratuita a unor articole de echipament in locul celor pierdute, distruse sau degradate, cu exceptia cazurilor in care pierderea, distrugerea sau degradarea s-a datorat unor cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate ori in alte asemenea cazuri, in care pagubele au fost provocate din riscul normal al serviciului, caz fortuit sau de forta majora. In aceste situatii se procedeaza conform instructiunilor privind stabilirea raspunderii materiale, iar echipamentul respectiv, in cazul in care s-a aprobat acordarea in locul celui distrus sau deteriorat, se distribuie gratuit in stare noua.
(2) In cazul in care, in urma cercetarii administrative, nu se obtine aprobarea de distribuire gratuita a echipamentului, la cererea cadrelor, acesta se distribuie contra cost, la preturile din lista de preturi comunicata de Directia generala management logistic si administrativ.

8. Rezolvarea drepturilor, la trecerea in rezerva sau in caz de deces

Art. 32
(1) Data incetarii drepturilor de echipament ale cadrelor militare se considera prima zi a lunii urmatoare celei in care au trecut in rezerva.
(2) Drepturile de echipament se lichideaza astfel:
a) daca s-au acordat in bani sau a fost distribuit echipament in natura, se considera legal acordate;
b) daca nu s-au distribuit, se acorda numai echivalentul in bani al drepturilor calculate pentru lunile de activitate in randul cadrelor active;
c) echipamentul care se executa local, pe masuri si probe, se considera legal acordat numai daca a fost ridicat de cadrul respectiv;
d) echipamentul primit pe baza de raport, cu anticipatie, se recupereaza integral de la beneficiari prin achitarea contravalorii lor la preturile din lista de preturi comunicata de Directia generala management logistic si administrativ.

Art. 33
(1) Pentru lichidarea drepturilor de echipament, la trecerea in rezerva, se face in mod obligatoriu, in toate cazurile, situatia acestor drepturi pe anul respectiv, tinandu-se cont simultan de urmatoarele:
a) ca drepturi se trec valoarea cuvenita pe lunile in activitate din anul respectiv si valoarea restantelor din ultimii 3 ani calculata la valoarea financiara a cotei-parti anuale a drepturilor de echipament in vigoare la trecerea in rezerva;
b) ca distributii se trece valoarea drepturilor de echipament primite pana la data trecerii in rezerva - echipament si bani, inclusiv anticipatiile.
(2) Diferenta rezultata constituie drepturile de echipament la trecerea in rezerva.

Art. 34
(1) In caz de deces, urmasii cadrelor militare decedate in timpul activitatii primesc valoarea echipamentului restanta pe ultimii 3 ani, precum si valoarea cotei-parti anuale din drepturile ce li se cuvin, aferenta timpului trecut de la inceputul anului pana inclusiv in luna cand a intervenit decesul. La solicitarea urmasilor, se poate asigura gratuit o uniforma pentru inhumare, pe baza de cerere aprobata de ordonatorul de credite.
(2) Echipamentul distribuit cu anticipatie sau valoarea acestuia nu se mai recupereaza.

9. Obligatiile cadrelor militare la trecerea in rezerva

Art. 35
La trecerea in rezerva a cadrelor militare, unitatile sunt obligate sa le aduca la cunostinta, sub semnatura pe nota de lichidare, ca au urmatoarele obligatii:
a) sa nu instraineze prin donare, vanzare sau sub alte forme uniforma, cunoscand ca sunt interzise prin lege vanzarea, cumpararea, precum si purtarea in public de catre persoane civile a uniformei militare sau a unor articole din compunerea acesteia;
b) sa transforme in echipament de croiala civila uniforma de care dispun, scotandu-i vipustile, suportii cu insemne de grad, petlitele si alte accesorii specifice.

10. Drepturile cadrelor militare care au aprobarea ministrului internelor si reformei administrative de a purta uniforma, dupa trecerea in rezerva

Art. 36
(1) Cadrelor militare trecute in rezerva, carora li s-a acordat dreptul de a purta uniforma cu asigurarea gratuita a articolelor din compunerea acesteia, li se distribuie echipament corespunzator corpului din care au facut parte, conform normei 4.
(2) Cadrelor militare trecute in rezerva care au aprobarea de a purta uniforma, fara dreptul de a primi gratuit articolele de echipament, pot folosi in continuare echipamentul primit pe timpul activitatii, daca este intretinut in conditii corespunzatoare si se incadreaza in prevederile Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor militare. Acestor cadre li se pot distribui la cerere, contra cost la pret de achizitie, articolele de echipament necesare inlocuirii celor care nu mai corespund, precum si cele nou introduse in norme. Uniforma poate fi utilizata numai in situatiile prevazute de regulamentul portului uniformelor, care ii vor fi aduse la cunostinta cadrului la trecerea in rezerva.

Art. 37
(1) Aceste drepturi de echipament se asigura de catre unitatile din care au facut parte cadrele militare la data trecerii in rezerva.
(2) In situatia in care, ulterior trecerii in rezerva, cadrele militare isi stabilesc domiciliul pe raza altui judet sau a municipiului Bucuresti, pe baza solicitarii scrise a acestora, unitatea din care au facut parte comunica noii unitati situatia drepturilor cuvenite, impreuna cu o copie de pe ordinul ministrului, prin care li s-a acordat dreptul de port al uniformei.

11. Rezolvarea drepturilor de echipament ale cadrelor militare puse la dispozitie sau suspendate din functie

Art. 38
Cadrelor militare trecute in rezerva pentru abateri grave sau in urma unei hotarari judecatoresti le este interzis portul uniformei primite anterior datei de trecere in rezerva.

Art. 39
(1) Cadrele militare puse la dispozitie ca urmare a faptului ca sunt cercetate sau judecate in stare de libertate ori eliberate pe cautiune, dar care indeplinesc anumite sarcini si atributii de serviciu, beneficiaza in continuare de drepturile de echipament ce li se cuvin conform normelor.
(2) Cadrele militare suspendate din functie ca urmare a arestarii preventive nu mai beneficiaza de niciun drept de echipament incepand cu data suspendarii, in cazul acestora procedandu-se astfel:
a) daca, urmare a dispunerii scoaterii de sub urmarire penala ori achitarii, precum si incetarii urmaririi penale ori a procesului penal, cadrele militare au fost repuse in toate drepturile anterioare, acestea primesc drepturile de echipament avute la data suspendarii, inclusiv cele de care au fost private pe perioada suspendarii. Daca pe timpul suspendarii a intervenit trecerea in rezerva sau pensionarea, la data repunerii in drepturile anterioare, acestea beneficiaza de drepturile de echipament cuvenite inclusiv pentru luna in care au incetat raporturile de serviciu;
b) daca au fost trecute in rezerva in urma unei hotarari judecatoresti de condamnare, chiar daca au beneficiat de suspendare a executarii pedepsei, amnistie sau gratiere, nu mai au dreptul la echipament ori restante.
(3) Cadrele militare femei si barbati care beneficiaza de concediu pentru cresterea si ingrijirea copiilor de pana la 2 ani primesc integral drepturile de echipament.


B. NORMELE PENTRU ECHIPAREA STUDENTILOR SI ELEVILOR INSTITUTIILOR MILITARE DE INVATAM¬NT (Normele 5 si 6)

Art. 40
(1) Din articolele de echipament prevazute in norme se asigura urmatoarele uniforme: pentru oras, clasa si instruire.
(2) La intrarea in academie sau in alte unitati de invatamant, studentilor si elevilor din anul I li se distribuie, de regula, o uniforma de oras compusa din echipament in stare noua sau in stare buna, in cazul articolelor cu o durata mai mare de un an.
(3) Uniforma de instruire se asigura din materialele in stare noua - cele cu termenul de durata de un an, iar in cazul celor cu durata de serviciu mai mare de un an, din materiale in stare noua in limita cotei-parti anuale de inlocuire si pentru completare, din materiale in stare buna, din existentul aflat asupra unitatii.
(4) Uniforma de clasa se asigura din materialele in stare noua - cele cu termenul de durata de un an, iar in cazul celor cu durata de serviciu mai mare de un an, din materiale in stare noua in limita cotei-parti anuale de inlocuire si pentru completare, din materiale in stare buna, din existentul aflat asupra unitatii.

Art. 41
(1) Pentru executarea unor misiuni speciale sau actiuni ordonate, se poate asigura echipament civil in limita a 20% din efectivul de studenti sau elevi ai institutiilor de invatamant. Acest echipament constituie inventar de unitate, iar articolele componente se inlocuiesc pe masura uzarii lor.
(2) Cantitatile si componenta echipamentului civil se aproba de inspectorii generali si rectorul Academiei de Politie "Al. I. Cuza", la propunerea institutiei respective, cu avizul Directiei generale management logistic si administrativ.

Art. 42
Echiparea studentilor si elevilor apartinand altor ministere, precum si a celor din alte tari, care urmeaza cursurile institutiilor de invatamant pentru formarea politistilor, se realizeaza conform actelor normative si conventiilor incheiate.


C. NORMA PENTRU ECHIPAREA SOLDATILOR SI GRADATILOR VOLUNTARI/SOLDATILOR SI GRADATILOR REZERVISTI VOLUNTARI (Norma 7)

Art. 43
(1) Soldatilor si gradatilor voluntari li se asigura o tinuta de oras si o tinuta de instruire pe perioada derularii angajamentelor si contractelor incheiate cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru perioada in care se desfasoara modulele de instruire individuala si de perfectionare a instruirii de specialitate, respectiv pentru perioada derularii contractelor ca soldati si gradati voluntari in activitate.
(2) Soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari li se asigura o tinuta de oras si o tinuta de instruire pe perioada derularii angajamentului incheiat cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru perioada in care se desfasoara instruirea acestora, respectiv o tinuta de instruire, pe perioada derularii contractelor incheiate ca rezervisti voluntari.
(3) Dupa constituirea tinutelor de oras si de instruire, din echipamentul cu durata de serviciu indeplinita sau din cel devenit atipic ca model si marime se va realiza o tinuta de lucru (in limita cantitatilor existente asupra unitatilor), care va fi folosita de catre efectivele de soldati si gradati voluntari/soldati si gradati rezervisti voluntari la diferite activitati gospodaresti. Este interzis ca la aceste activitati militarii sa fie echipati in tinuta de oras sau de instruire.
(4) La subunitatile inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta si al municipiului Bucuresti, pentru fiecare servant de pe autospecialele de interventie se va constitui, ca inventar de masina, din echipamentul cu durata de serviciu indeplinita, o tinuta de schimb, pentru inlocuirea echipamentului udat pe timpul misiunii.

Art. 44
Asupra soldatilor si gradatilor voluntari/soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari, precum si asupra subunitatilor trebuie sa se gaseasca urmatoarele articole de echipament:
1. la fiecare soldat si gradat voluntar sau soldat si gradat rezervist voluntar:
a) pe perioada derularii angajamentelor pentru desfasurarea modulelor de instruire individuala: un rand de echipament din tinuta de instruire- in functie de sezon, un rand de cazarmament pe pat - saltea, perna, patura, doua cearsafuri, o fata de perna, materiale de spalat, intretinere si igiena personala;
b) pe perioada derularii contractelor ca soldati si gradati voluntari in activitate: un rand de echipament din componenta tinutei de oras si a tinutei de instruire (in functie de sezon);
c) pentru soldatii si gradatii rezervisti voluntari in perioada derularii contractului ca rezervist voluntar, cand acestia executa activitati de pregatire periodica ori la misiuni: tinuta de instruire - in functie de sezon, dupa care se preda si se pastreaza la magazia subunitatii;
2. la magazia subunitatii/similare:
a) pentru soldatii si gradatii voluntari si rezervisti voluntari in perioada derularii angajamentelor pentru desfasurarea modulelor de instruire individuala: tinuta de oras (sau in dulapuri individuale, cand subunitatea este dotata cu asemenea mobilier), tinuta de lucru, un rand de lenjerie de pat, o rezerva de pana la 10% articole de imbracaminte si incaltaminte pentru schimbarea celor uzate sau de reparat, care se constituie din cantitatile existente asupra subunitatii;
b) pentru soldatii si gradatii voluntari si rezervisti voluntari in perioada derularii contractelor: tinuta de lucru, un rand de lenjerie de pat, o rezerva de pana la 10% articole de imbracaminte si incaltaminte pentru schimbarea celor uzate sau de reparat, care se constituie din cantitatile existente asupra subunitatii.

Art. 45
La incadrare, soldatii si gradatii voluntari (rezervisti voluntari) se echipeaza in functie de posibilitati cu echipament nou sau in stare buna, din cel retras de la militarii trecuti in rezerva.

Art. 46
(1) Unitatile au obligatia de a folosi cat mai rational articolele de echipament, astfel incat din cele existente si din cele primite sa realizeze pentru fiecare militar cate o tinuta de oras si de instruire.
(2) Aceste tinute se vor asigura din echipamentul destinat special in acest scop, din articolele in stare noua in limita coteiparti anuale de inlocuire si pentru completare, din cele in stare buna ramase de la militarii trecuti in rezerva.

Art. 47
Militarilor care participa la diferite actiuni ordonate (parade militare, blocuri de defilare, patrule, garda la drapelul unitatii si alte situatii) li se asigura, peste prevederile normei, urmatorul echipament, ca inventar de unitate: o sapca completa, o pereche de manusi albe, o centura alba si o esarfa. In caz de necesitate, li se pot asigura si alte articole de echipament, cu aprobarea sefilor inspectoratelor generale si cu avizul Directiei generale management logistic si administrativ.

Art. 48
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii, chemati pentru concentrare, se echipeaza pe toata durata concentrarii, conform prezentei norme, cu exceptia insemnelor de grad, care vor fi de campanie, corespunzatoare gradului si armei respective. Cei care vor indeplini functii de comandanti de subunitati vor primi portharta si centura tip ofiter in locul sacului de merinde si al centurii tip trupa. Pentru aceasta categorie de efective nu se asigura tinuta de oras. In invoiri si permisii, acestia vor folosi hainele civile cu care au venit la concentrare.

Art. 49
Cu ocazia echiparilor de vara si de iarna se retrag de la militari articolele de echipament folosite in perioada anterioara, luandu-se masuri imediate pentru spalare, curatare si reparare. Anual, pana la data de 1 septembrie, echipamentul de iarna, si pana la data de 1 aprilie, echipamentul de vara vor fi sortate si pregatite pentru sezonul urmator.

Art. 50
Se interzice folosirea articolelor de echipament care compun tinuta de iarna, in perioada de vara (maioctombrie) si a celor care compun tinuta de vara, in perioada de iarna (noiembrie-aprilie), cu exceptia scurtei, care se poate folosi in tot cursul anului, daca este necesar.

Art. 51
(1) Mutarea (detasarea) soldatilor si gradatilor voluntari de la o unitate la alta se va face in tinuta civila si numai in situatii deosebite, cu echipament in stare buna, in functie de sezon, astfel: a) in perioada de iarna (noiembrie-aprilie): tinuta de instruire pentru iarna completa; b) in perioada de vara (mai-octombrie): tinuta de instruire pentru vara completa.
(2) Echipamentul necesar soldatilor si gradatilor voluntari detasati se asigura de catre unitatile de care apartin.


D. ALTE NORME (Normele 8 si 9)

1. Norma 8 - echipament pentru muzica reprezentativa si a formatiunilor, echipelor artistice

Art. 52
(1) Articolele de echipament din aceasta norma se asigura ca inventar de unitate pentru formatiunile, echipele artistice si muzicile reprezentative special constituite ori prevazute in statele de organizare ale unitatilor si se vor folosi numai pe scena sau la reprezentatii oficiale.
(2) Echipamentul prevazut de norma 8 se asigura si studentilor, elevilor, soldatilor si gradatilor voluntari pe timpul cat fac parte din aceste formatiuni.
(3) In situatiile cand pentru desfasurarea unor activitati este necesara completarea efectivelor de instrumentisti de la alte unitati, echipamentul pentru arma respectiva se asigura de la garderoba de unitate care preia efectivele respective.

Art. 53
In cazul deplasarilor in alte tari, se va confectiona, daca este cazul, echipament nou corespunzator anotimpului in care se pleaca si conditiilor de clima din tara respectiva. Articolele de echipament si cantitatile necesare se aproba de sefii inspectoratelor generale.

2. Norma 9 - pentru asigurarea cu echipament special

Art. 54
Materialele de echipament prevazute in norma fara durata de serviciu, ca inventar de unitate, se propun pentru declasare si casare si se inlocuiesc atunci cand din cauza uzurii normale nu mai pot fi folosite in scopul pentru care sunt destinate.

Art. 55
In raport de nevoi, Directia generala management logistic si administrativ poate aproba inlocuirea/substituirea unor materiale de echipament specific cu altele asemanatoare, care sa asigure aceleasi conditii de protectie.

Art. 56
Echipamentul special, de protectie, precum si alte materiale de resortul echipamentului, pentru cadrele militare si personalul civil din unitati, care nu sunt prevazute in prezenta norma, se asigura potrivit dispozitiilor legale in vigoare aplicate in Ministerul Internelor si Reformei Administrative si in stat.

Art. 57
(1) Prevederile prezentei norme se aplica studentilor si elevilor institutiilor de invatamant trimisi in practica, personalului delegat sau detasat (pe timpul indeplinirii misiunilor), precum si celor aflati in misiuni si locuri de munca pentru care norma prevede echipament specific, acesta asigurandu-se de catre unitatea in care personalul respectiv executa misiunea.
(2) Studentii, elevii, soldatii si gradatii voluntari/rezervisti voluntari, care urmeaza cursuri de instruire, calificare si perfectionare in specialitatile/muncile prevazute in norma, beneficiaza - pe durata cursurilor sau a contractului - de aceleasi materiale de protectie ca si celelalte efective care presteaza aceste munci.

Art. 58
Echipamentul special, de protectie si de lucru prevazut in norme pentru personalul civil, care executa misiuni similare, se asigura gratuit.


Capitolul III - Dispozitii privind achizitionarea si distribuirea materialelor1. Asigurarea drepturilor de echipament

Art. 59
Drepturile de echipament ce se cuvin cadrelor militare se asigura:
a) prin distribuirea din depozitul unitatii a articolelor de echipament care se confectioneaza in productie de serie;
b) prin executarea de confectii individuale, pe masuri si cu probe pentru cazurile prevazute la art. 60 alin. (2) si (3).

Art. 60
(1) In situatia cand echipamentul se aprovizioneaza teritorial in productie de serie, acesta se repartizeaza unitatilor, in raport de cererile de materiale aprobate, pe marimi (talii, grosimi si numere) si culorile armelor/specialitatilor, prin depozitele centrale.
(2) Militarilor care au talii exceptionale li se executa la societati comerciale de profil, pe baza de comenzi individuale, articolele de echipament care nu corespund din punctul de vedere al masurilor/marimilor celor executate in productie de serie.
(3) In cazul in care unor cadre militare, barbati si femei, cu marimi deosebite ori care prezinta anomalii fizice (torace sau abdomen dezvoltat, bratele mai lungi etc.), dar carora li se poate distribui echipament din productia de serie cu unele ajustari, acestea se executa pe plan local, cu aprobarea sefului structurii logistice/similari, iar costul manoperei se achita de unitate pe baza devizului de lucrari efectuate si a facturii emise de societatea comerciala executanta.

Art. 61
(1) Echipamentul care se confectioneaza pe plan local, pe masuri si cu probe, se executa numai pe baza masuratorilor (talii, grosimi si numere) luate individual. Dupa executarea confectiilor si efectuarea receptiei cantitative si calitative, acestea se ridica de unitate, in mod centralizat, de la furnizor, se introduc in depozit, dupa care se distribuie cadrelor militare.
(2) Unitatile stabilesc, prin clauze contractuale cu furnizorul de confectii, ca acesta sa execute gratuit eventualele retusuri ce sunt necesare dupa distribuirea confectiilor la cadre.

Art. 62
Pentru asigurarea unei echipari corespunzatoare, cadrele militare pot solicita unele articole de echipament, peste limita cotei-parti anuale, contra cost, acestea fiind solicitate prin raport separat. Ele se distribuie numai dupa achitarea integrala a contravalorii lor la organul financiar-contabil al unitatii, la preturile din lista de preturi in vigoare, comunicata de Directia generala management logistic si administrativ.

Art. 63
Cand prin acte normative se aproba schimbarea culorii/modelului uniformei sau se introduc articole noi de echipament, trecerea la noua tinuta se face treptat, pe masura asigurarii drepturilor de echipament prevazute de norme.

Art. 64
(1) Articolele de echipament prevazute in normele 5-9 se asigura unitatilor, cu ocazia echiparilor sezoniere, in limita cantitatilor aprobate anual de ordonatorii de credite ierarhic superiori.
(2) Cantitatile anuale de echipament pot fi diminuate sau suplimentate in functie de unele misiuni si de existentul real de materiale stabilit cu ocazia inventarierilor.

Art. 65
Pe timp de iarna, studentilor, elevilor, soldatilor si gradatilor voluntari/rezervisti incazarmati li se pot asigura cate doua paturi.

Art. 66
Echipamentul necesar efectivelor participante la diferite festivitati se solicita si se asigura conform instructiunilor si dispozitiilor emise de organizatori.


2. Evidenta tehnico-operativa si contabila a unor materiale de echipament

Art. 67
(1) Echipamentul pentru cadrele militare distribuit in cadrul drepturilor anuale se scade din evidenta contabila pe baza bonului de consum, in care se preiau din buletinele de distributie-retragere totalul cantitatilor distribuite si preturile aferente din evidenta contabila a unitatilor.
(2) Articolele de echipament distribuite se opereaza in rapoartele de echipament anuale numai la preturile inscrise in acestea, stabilite de catre Directia generala management logistic si administrativ.
(3) Rapoartele de echipament se inchid la finele anului, stabilindu-se valoarea totala a drepturilor de echipament distribuite - in natura sau in bani - si, prin comparatie cu drepturile cuvenite, se calculeaza valoarea restantelor sau eventualelor anticipatii ce se reporteaza pe rapoartele din anul urmator.

Art. 68
(1) Se scad din evidenta in momentul distributiei articolele de echipament mentionate mai jos, care se acorda gratuit in folosinta, conform normelor, studentilor, elevilor, soldatilor si gradatilor voluntari/rezervisti voluntari: batiste, ciorapi/sosete, chiloti, embleme coifura, insemne grad, ecusoane.
(2) Articolele de echipament sau alte materiale de resort, solicitate si oferite membrilor delegatiilor straine din structuri similare, aflate in vizita in tara noastra, sau oferite de delegatiile romane cu ocazia vizitelor oficiale efectuate in cadrul relatiilor de protocol in alte tari, se scad din evidenta pe baza bonului de consum, la care se anexeaza documentele justificative intocmite in conformitate cu prevederile legale in domeniu.

Art. 69
(1) Echipamentul aflat asupra studentilor, elevilor, soldatilor si gradatilor voluntari/rezervisti bolnavi de tuberculoza pulmonara, clasati "inapt serviciu militar", care necesita continuarea tratamentului intr-un sanatoriu sau spital, ramane in proprietatea acestora.
(2) In situatia cand echipamentul bolnavului de tuberculoza ramane in unitate, acesta se distruge prin ardere cu avizul medicului.
(3) Scaderea din evidenta contabila a acestui echipament se face pe baza bonului de consum, la care se anexeaza ordinul de zi pe unitate pentru trecerea in rezerva a militarului ca "inapt serviciu militar - bolnav de tuberculoza pulmonara" si inventarul materialelor aflate asupra acestuia la internarea in spital/ sanatoriu.

Art. 70
(1) Studentii, elevii, soldatii si gradatii voluntari/rezervisti voluntari, decedati in timpul cursurilor de invatamant sau in timpul desfasurarii modulelor de instruire, se inmormanteaza intr-o tinuta noua, de oras, completa in functie de anotimp. De asemenea, se vor asigura o perna, o fata de perna si un cearsaf.
(2) Scaderea din evidenta contabila a acestor materiale se face cu bon de consum, emis in baza ordinului de zi pe unitate, si a unui proces-verbal in care se vor mentiona numarul, data si emitentul actului de deces.


Capitolul IV - Dispozitii finale


Art. 71
Cadrele militare care participa la misiuni de mentinere a pacii in strainatate sau asistenta internationala in situatii de urgenta primesc uniforma de reprezentare si de serviciu din cota-parte anuala de echipament a acestora si ca inventar de unitate orice articol de echipament din compunerea echipamentului special necesar desfasurarii in bune conditii a acestora, in cantitatile stabilite de structura de logistica a inspectoratelor generale ori a unitatilor necuprinse in structura acestora, cu aprobarea sefilor inspectoratelor generale sau a sefilor unitatilor necuprinse in structura acestora si cu avizul Directiei generale management logistic si administrativ.

Art. 72
Directia generala management logistic si administrativ poate elabora dispozitii in legatura cu uniformele si drepturile de echipament ale cadrelor militare, cu respectarea prevederilor legale si ale prezentelor reguli de aplicare a normelor.


ANEXA la reguli
  TABEL
privind modul de asigurare a articolelor de echipament prevazute de
norme, care se distribuie absolventilor institutiilor de invatamant,
precum si pentru cei incadrati din sursa externa in corpul cadrelor
militare active, la acordarea gradului de ofiter, maistru militar
sau subofiter - acordarea drepturilor de echipament
sub forma cotei-parti anuale 
+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¶  ¶                        ¶  ¶Cantitati ce se distribuie:¶             ¶
¶  ¶                        ¶  +---------------------------¶             ¶
¶Nr. ¶                        ¶  ¶  Din  ¶ Odata ¶   ¶             ¶
¶crt.¶   Denumirea articolelor de echipament   ¶U/M ¶prevederile¶ pentru ¶Total¶    Observatii    ¶
¶  ¶                        ¶  ¶ normelor ¶totdeauna¶   ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 0 ¶            1            ¶ 2 ¶   3   ¶  4  ¶ 5 ¶      6       ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 1. ¶Sapca din stofa pentru iarna          ¶buc.¶   -   ¶  1  ¶ 1 ¶Femeile primesc palarie. ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----¶             ¶
¶ 2. ¶Sapca din stofa pentru vara          ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 3. ¶Basc complet                  ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 4. ¶Sapca de iarna - uniforma de serviciu     ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 5. ¶Sapca de vara - uniforma de serviciu      ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 6. ¶Caciula                    ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 7. ¶Costum de iarna (veston cu doi pantaloni lungi)¶buc.¶   -   ¶  1  ¶ 1 ¶Femeile primesc fusta in ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----¶loc de un pantalon lung. ¶
¶ 8. ¶Costum de vara (veston cu doi pantaloni lungi) ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶ 9. ¶Scurta cu mesada si guler din blana naturala  ¶buc.¶   -   ¶  1  ¶ 1 ¶             ¶
¶  ¶pentru uniforma de reprezentare        ¶  ¶      ¶     ¶   ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶10. ¶Manta pentru ploaie              ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶11. ¶Bluzon                     ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶12. ¶Costum unic cu doi pantaloni          ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶13. ¶Costum izoterm                 ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶14. ¶Scurta pentru uniforma de serviciu       ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶15. ¶Costum flausat (lenjerie de corp termica)   ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶16. ¶Pulover                    ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶17. ¶Camasa alba                  ¶buc.¶   -   ¶  2  ¶ 2 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶18. ¶Camasa                     ¶buc.¶   2   ¶  2  ¶ 4 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶19. ¶Camasa-bluza                  ¶buc.¶   2   ¶  -  ¶ 2 ¶Se distribuie 1 buc. cu  ¶
¶  ¶                        ¶  ¶      ¶     ¶   ¶maneca lunga si 1 buc. cu ¶
¶  ¶                        ¶  ¶      ¶     ¶   ¶maneca scurta.      ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶20. ¶Tricou                     ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶21. ¶Pantofi pentru iarna              ¶per.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶22. ¶Pantofi pentru vara              ¶per.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶23. ¶Ghete de iarna                 ¶per.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶Pentru femei se asigura  ¶
¶  ¶                        ¶  ¶      ¶     ¶   ¶cizme.          ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶24. ¶Bocanci unici                 ¶per.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶25. ¶Cravata                    ¶buc.¶   2   ¶  -  ¶ 2 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶26. ¶Fular                     ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶27. ¶Manusi din piele                ¶per.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶28. ¶Centura din piele               ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶29. ¶Curea pentru pantaloni             ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶30. ¶Ciorapi (sosete)                ¶per.¶   4   ¶  6  ¶ 10 ¶Femeile primesc ciorapi cu¶
¶  ¶                        ¶  ¶      ¶     ¶   ¶chilot (dresuri).     ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶31. ¶Geanta transport echipament          ¶buc.¶   -   ¶  1  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶32. ¶Cearsaf                    ¶buc.¶   -   ¶  4  ¶ 4 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶33. ¶Fata de perna                 ¶buc.¶   -   ¶  2  ¶ 2 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶34. ¶Patura (pled)                 ¶buc.¶   -   ¶  1  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶35. ¶Suport cu insemne de grad           ¶per.¶   5   ¶  2  ¶ 7 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶36. ¶Petlite                    ¶per.¶   1   ¶  1  ¶ 2 ¶Pentru vestoane      ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶37. ¶Ecuson maneca                 ¶buc.¶   7   ¶  2  ¶ 9 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶38. ¶Eghilet cu accesorii              ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶             ¶
+----+-----------------------------------------------+----+-----------+---------+-----+--------------------------¶
¶39. ¶Centura pentru ceremonie            ¶buc.¶   1   ¶  -  ¶ 1 ¶Primesc numai ofiterii  ¶
+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ 


-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
59 useri online

Useri autentificati: