DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Reglementare specifica referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica, 2006

[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 3 din 03/01/2007


Capitolul I - Domeniu si scop


Art. 1
Prezentele reglementari completeaza Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologica, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante si Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabilesc principiile generale de radioprotectie in cazul copiilor expusi medical la radiatii ionizante.


Capitolul II - Definitii


Art. 2
Termenii si expresiile utilizate in prezentele reglementari sunt cele definite in actele normative prevazute la art. 1.


Capitolul III - Cerinte generale


Art. 3
Examinarea radiologica a copilului va avea in vedere:
a) particularitatile anatomice, patologice, biochimice si fiziologice la copil, prezentate in tabelul 1, diferite pentru fiecare grupa de varsta si deosebite de cele ale unui pacient adult;
b) sensibilitatea la radiatia ionizanta mai mare in cazul copilului decat in cazul adultului.

Tabelul 1 - Diferente esentiale intre copil si adult, semnificative in radiologie

1. Anatomie
a) proportiile corporale
b) marimea si forma organelor
c) dezvoltarea scheletului
d) variatia distributiei maduvei hematogene in timpul cresterii

2. Patologie bolile specifice varstei (boli congenitale de cord, ileus cu meconiu, copilul abuzat)

3. Biochimie
a) continutul total de apa al corpului (nou-nascut - 90%, adult - 60%)
b) masa adipoasa redusa
c) metabolismul diferit al mediilor de contrast 4. Fiziologie
a) rata respiratorie mai mare (nou-nascut - 80-120 de respiratii/minut)
b) ritm cardiac mai mare (nou-nascut - 160-200 de batai/minut)
c) miscari rapide

Art. 4
In cazul copiilor, cele doua principii de baza in protectia radiologica a pacientului - justificarea procedurii si optimizarea protectiei - se aplica cu o exigenta marita.

Art. 5
In radiologia pediatrica este necesar personal experimentat, care sa coopereze cu copiii, iar asistentele de radiologie vor avea o pregatire specifica radiologiei pediatrice.


Capitolul IV - Cerinte privind spatiile, instalatiile si echipamentele


Art. 6
Camerele de radiologie pentru pediatrie vor fi amenajate astfel incat sa asigure o cooperare buna cu copiii.

Art. 7
Generatorul de radiatii X va fi de inalta frecventa, pentru a imbunatati acuratetea si reproductibilitatea expunerilor, si va avea suficienta putere pentru a permite timpi de expunere mici.

Art. 8
Dispozitivul de control automat al expunerii (AEC) trebuie sa permita valori ale parametrilor de expunere specifici pentru pediatrie si va fi utilizat cu precautie, fiind preferata selectarea manuala atenta a parametrilor de expunere.

Art. 9
Grila antiimprastiere va fi detasabila, in particular la sistemele fluoroscopice, si va fi utilizata cu precautie numai in cazul copiilor cu greutate corporala mare, prezenta ei in fasciculul primar crescand semnificativ doza pacientului.

Art. 10
(1) Se respecta ajustarea corecta a grilei antiimprastiere la distanta focar-film (DFF), care, de regula, nu este diferita fata de pacientul adult.
(2) Daca nu se foloseste grila antiimprastiere, iar caseta este plasata pe masa, se alege o DFF de circa 100 cm sau, in cazuri speciale, mai mare.

Art. 11
In sistemele fluoroscopice, intensificatorii de imagine vor avea factori de conversie mare, pentru reducerea dozei pacientului.

Art. 12
Se recomanda combinatiile film-ecran intaritor rapide, care prezinta avantaje in ceea ce priveste reducerea dozei, cu mentinerea calitatii imaginii.

Art. 13
Se vor folosi casete, grile, mese si placi frontale pentru schimbatoarele de film din materiale usoare, cu absorbtie redusa a radiatiei X incidente.

Art. 14
Procesoarele de film vor fi mentinute in stare optima de functionare si verificate regulat prin proceduri de control al calitatii.

Art. 15
Conditiile optime de vizionare a imaginii vor respecta urmatoarele cerinte:
a) intensitatea luminii incidente la ochiul privitorului de circa 100 cd/m2, care poate fi realizata in conditiile luminozitatii negatoscopului cuprinse intre 2.000 si 4.000 cd/m2;
b) culoarea luminii alba sau albastra si constanta pe toata suprafata negatoscopului;
c) mijloace de colimare a ariei de vizualizare;
d) mijloace de marire a detaliilor radiografice;
e) o sursa punctiforma de lumina suplimentara de cel putin 10.000 cd/m2;
f) lumina ambientala redusa.

Art. 16
(1) Calitatea imaginii va fi o preocupare constanta in radiologia pediatrica; cu toate acestea, in cazul anumitor indicatii clinice, o calitate mai slaba a imaginii poate fi acceptata in situatiile in care acest lucru a fost prevazut intentionat si este asociat cu o doza de iradiere mai scazuta.
(2) Toate filmele neutilizate pentru diagnostic, din cauza calitatii imaginii sau a defectelor tehnice, vor fi pastrate, motivele respingerii urmand a fi analizate periodic, cu luarea masurilor adecvate de corectare, ca parte componenta a unui program de audit al calitatii.

Art. 17
Din cauza dificultatii de a obtine timpi de expunere scurti si a riscului expunerii unor pacienti pediatrici aflati in aceeasi incapere, folosirea instalatiilor mobile este restrictionata numai pentru cazurile in care nu exista alte solutii.

Art. 18
(1) Pozitionarea pacientului va fi precisa, indiferent daca acesta coopereaza sau nu.
(2) Pentru sugari si copii mici se vor utiliza dispozitive de imobilizare, care, aplicate corect, vor garanta ca:
a) pacientul nu se misca;
b) fasciculul poate fi centrat corect;
c) filmul este obtinut in proiectia corecta;
d) colimarea limiteaza dimensiunea campului la zona de interes diagnostic;
e) este posibila protejarea restului corpului;
f) sunt usor de utilizat;
g) aplicarea lor nu traumatizeaza pacientul.
(3) Utilitatea dispozitivelor de imobilizare va fi explicata parintilor.
(4) Absenta acestor dispozitive de imobilizare interzice expunerea medicala.

Art. 19
In situatia unor urgente medico-chirurgicale se va efectua procedura radiologica chiar in lipsa acestor dispozitive, asigurandu-se confortul necesar expunerii cu aportul unor persoane voluntare.

Art. 20
Persoanele care ajuta voluntar la efectuarea practicilor radiologice la copii se supun restrictiilor prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002.


Capitolul V - Justificarea si optimizarea


Art. 21
(1) Nicio expunere medicala nu va fi efectuata fara o justificare adecvata.
(2) Orice examinare radiologica va aduce copilului bolnav un beneficiu clar in ceea ce priveste precizarea diagnosticului, eficienta tratamentului si prognosticul.
(3) Nu se va efectua nicio investigatie radiologica atunci cand se pot obtine aceleasi rezultate prin alte metode de diagnostic, care ar implica un risc mai mic pentru copil.

Art. 22
(1) Medicul ordonator este obligat sa prezinte in scris practicianului toate informatiile necesare justificarii expunerii solicitate.
(2) Medicul ordonator va notifica scopul, motivatia expunerii, elementele clinice particulare expunerii solicitate, precum si alte expuneri medicale practicate anterior.
(3) Decizia finala pentru examinarea radiologica a copilului revine practicianului (radiologului), pentru stabilirea procedurii celei mai adecvate, fiind esentiala o relatie consultativa intre medicul ordonator si radiolog.

Art. 23
In cazul bolnavilor internati nu se va practica nicio expunere medicala la radiatii ionizante decat dupa finalizarea si notificarea examenului clinic general complet.

Art. 24
In cazul bolnavilor internati, la care expunerea medicala este succesiva altor expuneri, orice noua solicitare a unei expuneri va fi insotita de dosarul medical imagistic anterior.

Art. 25
Orice fel de expunere medicala la radiatii ionizante va fi efectuata cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la drepturile pacientului.

Art. 26
(1) Toate dozele datorate expunerilor medicale vor fi mentinute la un nivel cat mai redus, fara a depasi nivelele de referinta corespunzatoare procedurii radiologice efectuate.
(2) Solicitarea unei proceduri radiologice de catre medicul ordonator va fi efectuata in concordanta cu Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.

Art. 27
(1) Optimizarea procedurii imagistice presupune interactiunea a 3 aspecte: calitatea diagnostica a imaginii, doza de iradiere a pacientului si alegerea tehnicii radiologice.
(2) Pentru aspectele prevazute la alin. (1) se vor respecta Criteriile de calitate a imaginii si Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.


Capitolul VI - Recomandari specifice


Art. 28
(1) Pentru orice examinare radiologica adresata copiilor, se prevede un echipament standard din cauciuc plumbat pentru ecranarea portiunilor de corp aflate in imediata apropiere a campului de diagnostic; pentru anumite tipuri de examene, se va adauga o ecranare speciala, pentru protectia impotriva radiatiei externe imprastiate si a radiatiei extrafocale.
(2) Pentru expuneri de 60-80 kV, reducerea maxima de 30-40% a dozei gonadice se obtine prin ecranare cu cauciuc plumbat, avand echivalentul a 0,25 mm plumb, pozitionat in marginea campului de interes.

Art. 29
Pentru examinarile radiologice care includ organele genitale in interiorul fasciculului primar sau la o distanta mai mica de 5 cm de acesta, gonadele trebuie protejate ori de cate ori este posibil, fara a deteriora informatia diagnostica.

Art. 30
(1) In serviciul de radiologie vor fi disponibile mijloace de protectie de tipuri si dimensiuni diferite;
(2) Pozitionarea pacientului trebuie sa asigure pe cat posibil excluderea gonadelor din fasciculul direct.
(3) Colimarea si proiectia fasciculului vor avea in vedere expunerea numai la zona de strict interes si minimizarea dozelor in tesuturile cu risc mare.
(4) Adolescentele vor fi chestionate asupra posibilitatii unei sarcini, atunci cand se intentioneaza efectuarea unor examinari abdominale.

Art. 31
(1) Includerea gonadelor in campul primar de radiatii nu are nicio justificare in cazul radiografiilor abdominale, radiografiilor pelviene si a cistouretrografiilor.
(2) Este exceptata de la prevederile alin. (1) efectuarea radiografiilor pelviene in situatia unor urgente medicochirurgicale sau daca metoda de explorare nu poate fi inlocuita cu alta tehnica de examinare neiradianta.

Art. 32
(1) Ochii vor fi protejati in cazul examinarilor cu radiatii X, care implica doze absorbite mari la nivelul ochilor.
(2) Proiectia posteroanterioara (PA) va fi utilizata preferential pentru orice pacient avand varsta si gradul de cooperare care sa permita pozitia decubit ventral, sezand sau in picioare.

Art. 33
Expunerea tesutului mamar in dezvoltare va fi limitata, cea mai comuna metoda fiind utilizarea proiectiei PA in locul proiectiei anteroposterioare (AP).

Art. 34
(1) Practicianul are obligatia de a cunoaste si de a utiliza corect factorii adecvati de expunere radiografica: inalta tensiune (kV), valoarea nominala a punctului focal, filtrare, distanta film-focar, caracteristicile grilei, acestia avand un impact considerabil asupra dozelor primite de pacient si asupra calitatii imaginii.
(2) Tuburile utilizate in pediatrie este necesar sa fie prevazute cu posibilitatea de adaugare a filtrelor suplimentare si de schimbare cu usurinta a acestora.

Art. 35
Pentru pacientii pediatrici, limitele de camp vor fi vizibile sub forma marginilor clar neexpuse ale filmului, iar discrepantele dintre fasciculul de radiatii si fasciculul de lumina ale colimatorului vor fi evitate prin verificari regulate.

Art. 36
Programele de control al calitatii reprezinta o parte importanta a unei practici radiologice eficiente in raport cu doza si vor fi initiate cu prioritate in toate unitatile de radiololgie medicala cu specific pediatric.

Art. 37
In examinarile de tomografie computerizata pediatrice (TC) se aplica parametrii tehnici specifici, iar in absenta acestora, daca se folosesc parametrii tehnici utilizati in mod obisnuit la adult, acestia vor fi adaptati corespunzator.

Art. 38
Folosirea fluoroscopiei pulsatorii si a echipamentelor digitale poate conduce la reducerea dozelor.

Art. 39
In radiologia pediatrica, examinarile ce presupun doze mari, TC si urografia intravenoasa (UIV) vor fi atent justificate.

Art. 40
Responsabilitatea dotarii unitatii sanitare cu aparatura radiologica corespunzatoare, mijloace adecvate individuale si colective de protectie radiologica si dispozitive ajutatoare de imobilizare pentru pacientul pediatric, prevazute in prezentele reglementari, revine titularului de autorizatie.

Art. 41
Respectarea prevederilor prezentelor reglementari se inspecteaza conform prevederilor art. 13 din Normele privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatiile ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002.

Art. 42
Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementari se sanctioneaza administrativ, disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, in conditiile legii.


Poate fi de interes si:
Norma privind informatiile care trebuie oferite donatorilor de sange si de componente sanguine de origine umana, 2007
Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, ordonanta nr. 12/2008
Ordin privind asigurarea asistentei medicale persoanelor private de libertate aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ordin nr. 1016/2007
Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, ordonanta nr. 11/2008
Lege privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, legea nr. 263/2004
Decizie privind continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare, decizie nr. 4/2008
Legea nr. 37/2008 pentru completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lo
Contract cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, hotarare nr. 324/2008
Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, legea nr. 307/2004
Ordin pentru aprobarea Metodologiei de raportare a cazurilor si evenimentelor la care intervin serviciile publice de ambulanta, ordin nr. 418/2008
Ordin nr. 607/2008 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie
Hotarare nr. 344/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si/sau de punere in functiune a dispozitivelor medicale implantabile active
Hotarare nr. 402/2008 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 344/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si/sau de punere in functiune a dispozitivelor medicale implantabile active
Statut al medicului veterinar, 2005
Ordin nr. 496/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta
OUG nr. 68/2008, ordonanta de urgenta privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medic
HG nr. 578/2008, hotarare privind stabilirea cuantumului primei de stabilitate pentru personalul din sistemul sanitar, precum si a modului de acordare a acesteia
Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului
OUG nr. 93/2008, Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Ordin nr. 1303/2008 pentru aprobarea Normelor privind obtinerea specializarilor de catre asistentii medicali generalisti si asistentii medicali de pediatrie, a Listei specializarilor pentru care se organizeaza programe de formare pentru asistentii me
HG nr. 970/2004, hotarare privind regimul calificarilor in profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moasa, dobandite in afara granitelor Romaniei
HG nr. 1102/2008, hotarare privind aprobarea Programului national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012
Lege nr. 179/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului
OUG nr. 32/2009 pentru modificarea art. 7 din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta. Ordonanta de urgenta nr. 32/2009
Ordin nr. 2071/2008 privind aprobarea Procedurii de notificare a schemelor de testare a competentei pentru laboratoare de analize medicale
Legea 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, republicata 2014. Lege nr.
OG nr. 2/2009, ordonanta privind aprobarea unor masuri economico-financiare si organizatorice pentru desfasurarea activitatii unitatilor sanitare in cadrul procesului de reforma si operationalizare
Ordin nr. 48/2009 privind aprobarea Protocolului national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor
Ordin nr. 613/2009 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a autovehiculelor utilizate pentru transportul deseurilor periculoase rezultate din activitatea medicala
Lege nr. 195/2009 privind modificarea art. 453 alin 1 lit. a) din Codul de procedura penala
Ordin nr. 656/2009 privind implementarea proiectului NetC@RDS pentru imbunatatirea administrarii serviciilor medicale acordate cetatenilor migranti in statele membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European
Legea nr. 244/2009 privind aprobarea OUG nr. 32/2009 pentru modificarea art. 7 din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta
OUG nr. 88/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
HG nr. 760/2009 privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Ordin nr. 841/2009 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009, aprobate prin Ordinu
Decizie nr. 11/2009 privind emiterea avizelor pentru infiintarea punctelor secundare de lucru ale cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate si ale societatilor civile medicale
Decizie nr. 10/2009 privind procedura de transfer al membrilor Colegiului Medicilor din Romania de la un colegiu teritorial la alt colegiu teritorial
Decizie nr. 36/2009 privind stabilirea formei, dimensiunilor si a continutului firmei cabinetelor medico-dentare
HG 1420/2009 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1718/2008 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii. Hotararea nr. 1420/2009
Ordin nr. 44/2010 privind aprobarea unor masuri de eficientizare a activitatii la nivelul asistentei medicale ambulatorii in vederea cresterii calitatii actului medical in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate
HG 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii
Ordin nr. 344/2010 pentru modificarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor si drogheriilor, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 962/2009
Ordin 428/2010 pentru aprobarea documentelor justificative privind raportarea activitatii realizate de catre furnizorii de servicii medicale formulare unice pe tara, fara regim special
HG 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate in unitatile medico-sociale si a unor normative privind personalul din unitatile de asistenta medico-sociala si personalul care desfasoara activitati de asistenta medicala
OUG 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii. Ordonanta de Urgenta 48/2010
HG 762/2010 privind conditiile de acordare, in mod gratuit, a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor pentru procurori, judecatori, magistrati-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si
Ordinul 1297/2010 privind modul si conditiile de preluare, evaluare, transmitere cu titlu gratuit, valorificare sau, dupa caz, de casare ori distrugere a materialelor consumabile de utilitate medicala, a materialelor de natura obiectelor de inventar
Ordin nr. 1382/2010 privind modificarea Ordinului nr. 265/408/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru a
OG 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta. Ordonanta 7/2011
OUG 32/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii. Ordonanta de urgenta 32/2011
Legea 130/2011 pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale. Lege nr. 130/2011
Ordin nr. 1156/2011 privind aprobarea listei unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer
HG 578/2012 privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012. Hotarare nr. 578/2012
Legea 124/2012 privind aprobarea OG 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta
Legea 129/2012 pentru modificarea si completarea Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487/2002. Lege nr. 129/2012
Legea 138/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2011 pentru reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii. Lege nr. 138/2012
Ordin privind modificarea anexei nr. 4 la Metodologia privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditae, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru
Ordin 1085/2012 privind masuri de organizare si functionare a spitalelor regionale de urgenta si a unitatilor functionale regionale de urgenta
Ordin nr. 44/2013 privind controlul prin verificare periodica a dispozitivelor medicale puse in functiune si aflate in utilizare
Ordin M14/2013 privind aprobarea Criteriilor de performanta pentru evaluarea anuala sau ori de cate ori este nevoie a comandantilor unitatilor sanitare cu paturi din reteaua sanitara a Ministerului Apararii Nationale, in baza carora contractul de man
Ordin nr. 354/1641/2013 privind modificarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei mediale primare prin centrele de permanenta
HG 243/2013 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru prevenirea ranirilor provocate de obiecte ascutite in activitatile din sectorul spitalicesc si cel al asistentei medicale. Hotarare nr. 243/2013
Legea 181/2013 privind aprobarea OG 18/2011 pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii si institutiile din subordinea acestuia. Lege nr. 181/2013
HG 396/2013 pentru modificarea HG 532/1991 privind reglementarea asistentei medicale cu plata in unitatile sanitare. Hotarare nr. 396/2013
Legea 191/2013 privind aprobarea OUG 133/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in vederea eficientizarii unor institutii si activitati in acest domeniu
Legea 200/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Lege nr
Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului republicata 2014. Lege nr. 104/2003 republicata 2014
Legea 65/2014 privind modificarea OG 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, precum si pentru stabilirea altor masuri. Lege nr. 65/2014
OUG 23/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii. Ordonanta de Urgenta nr. 23/2014
Ordin nr. 620/362/2014 privind aprobarea criteriilor ce stau la baza indeplinirii atributiilor comisiilor constituite in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglemen
Legea 113/2014 privind aprobarea OUG nr. 35/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanitar. Lege nr. 113/2014
Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Lege nr. 132/2014
HG 846/2014 pentru modificarea si completarea HG 1996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei pe
Legea 149/2014 privind unele masuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigura continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta
OUG 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative. Ordonanta de urgenta nr. 68/2014
OUG 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015. Ordonanta de urgenta nr. 70/2014
Legea 154/2014 pentru modificarea art. 184 alin. (6) si (11) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Lege nr. 154/2014
Legea 166/2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgente medicale, semnat la Chisinau la 21 februarie 2014
HG 34/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului. Hotararea 34/2015
HG 49/2015 pentru modificarea si completarea HG 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate din titlul IX Cardul european si cardul national de asigurari s
Ordin 1255/2015 pentru modificarea si completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.162/2010
Legea 9/2016 pentru ratificarea Protocolului aditional la Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, referitor la transplantul de organe si tesuturi de origine uma
Legea 50/2016 pentru modificarea art. 12 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003
OUG 18/2017 privind asistenta medicala comunitara. Ordonanta de urgenta nr 18/2017
Hotararea 24/2020 privind aprobarea instituirii starii de alerta la nivel national si a masurilor de prevenire si control a infectiilor, in contextul situatiei epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2


-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
48 useri online

Useri autentificati: