Hotarare pentru aprobarea Normelor privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali, hotarare nr. 7/2007
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 50 din 22/01/2008
Camera Consultantilor Fiscali
In baza prevederilor art. 11 lit. d) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, Conferinta nationala, intrunita in sedinta din 16 iunie 2007, adopta urmatoarea hotarare:
Art. 1 Incepand cu data prezentei hotarari, se aproba Normele privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2 Directia de invatamant si Secretariatul general al Camerei Consultantilor Fiscali vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
Art. 3 Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I
Norma din 31/12/2007 privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 50 din 22/01/2008
In temeiul art. 11 lit. d) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se elaboreaza prezentele norme privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali.
Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1 Prezentele norme sunt aplicabile membrilor Camerei Consultantilor Fiscali, care au dobandit aceasta calitate in conditiile legii.
Art. 2 Pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali consta in insusirea tuturor noutatilor si modificarilor legislative in materie fiscala, atat in ceea ce priveste legislatia interna, cat si in ceea ce priveste legislatia comunitara in domeniu, precum si a normelor deontologice ale profesiei de consultant fiscal.
Art. 3 In procesul de pregatire individuala permanenta, consultantul fiscal este asistat de Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali, care poate recomanda sau, dupa caz, poate furniza materialele de specialitate necesare pentru pregatirea profesionala si pentru informarea periodica.
Art. 4 Pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali se realizeaza in conformitate cu Programul de pregatire profesionala continua, elaborat de Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat de Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 5 La elaborarea Programului de pregatire profesionala continua a consultantilor fiscali, Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali va avea in vedere urmatoarele considerente:
a) modificarile legislatiei fiscale;
b) propunerile consultantilor fiscali cu privire la domeniile de formare si temele de interes ce urmeaza a fi dezbatute;
c) propunerile specialistilor din Ministerul Economiei si Finantelor;
d) propunerile asociatiilor profesionale;
e) evaluarea rezultatelor formarii profesionale din anii anteriori.
Art. 6 (1) Programul de pregatire profesionala continua este structurat pe domenii de activitate si pe teme de pregatire profesionala si se aproba de conducerea Camerei Consultantilor Fiscali la sfarsitul anului in curs pentru anul urmator.
(2) Programul de pregatire profesionala continua va fi actualizat operativ in timpul anului, cu aprobarea conducerii Camerei Consultantilor Fiscali, atunci cand apar cauze obiecte sau cand exista noi teme prioritare de larg interes pentru consultantii fiscali.
(3) Programul de pregatire profesionala continua se desfasoara, de regula, sub forma de cursuri, seminarii cu aplicatii practice, colocvii, mese rotunde sau sesiuni de dezbateri.
Art. 7 Domeniile de pregatire, tematica, durata/perioada, taxa de participare, locul si modul de organizare si desfasurare a cursurilor se stabilesc de catre Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali si se fac publice in mod obligatoriu, dupa aprobare, tuturor consultantilor fiscali, in vederea formularii de catre acestia a optiunilor de participare.
Art. 8 Camera Consultantilor Fiscali editeaza publicatii de specialitate, colaboreaza cu asociatiile profesionale de profil din tara si din strainatate, asigura suportul material auxiliar si informarea periodica a membrilor Camerei, in scopul asigurarii imbunatatirii cunostintelor profesionale la standarde ridicate ale consultantilor fiscali.
Capitolul II - Inscrierea, organizarea, desfasurarea cursurilor si evidenta pregatirii profesionale
Art. 9 In vederea mentinerii unui grad ridicat de pregatire si competenta profesionala in activitate, membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali sunt obligati sa efectueze anual un numar minim de 60 de ore de pregatire profesionala, iar membrii inactivi un numar de 30 de ore de pregatire profesionala, urmand domeniile si temele din Programul de pregatire profesionala continua.
Art. 10 In vederea inscrierilor la cursuri, membrii vor fi convocati in scris de catre Camera Consultantilor Fiscali cu cel putin 30 de zile inaintea organizarii acestora. Inscrierile se vor face pe baza unui formular de cerere de inscriere, in care se vor specifica in mod obligatoriu domeniul si forma de pregatire.
Art. 11 Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali tine evidenta orelor de pregatire profesionala desfasurate si a membrilor participanti la diferite instruiri, conducand un registru in acest sens si arhivand documentatia privind pregatirea profesionala a consultantilor fiscali.
Capitolul III - Finantarea Programului de pregatire profesionala continua
Art. 12 Camera Consultantilor Fiscali va organiza gratuit, in limita veniturilor bugetare, programe de pregatire profesionala in domeniile aprobate pentru anul in curs. Pentru celelalte activitati desfasurate de Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali, taxele de participare la cursuri se stabilesc pe principiul acoperirii cheltuielilor impuse de organizarea si derularea actiunilor de pregatire profesionala, cu respectarea tarifelor pentru plata lectorilor aprobate de Biroul permanent al Camerei Consultantilor Fiscali.
Capitolul IV - Dispozitii finale si sanctiuni
Art. 13 Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care au absolvit intr-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Economiei si Finantelor, specialisti ai asociatiilor profesionale sau societatilor de profil din tara si din strainatate cu care colaboreaza Camera Consultantilor Fiscali, pot solicita includerea numarului de ore in pregatirea profesionala prevazuta de prezentele norme.
Art. 14 (1) Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care, in mod justificat, nu efectueaza anual numarul de ore de curs prevazut in prezentele norme si nu fac dovada urmarii unei forme de instruire organizate de Camera Consultantilor Fiscali vor efectua pregatirea profesionala obligatorie in anul urmator, in caz contrar nu vor putea obtine viza anuala pentru exercitarea profesiei.
(2) Refuzurile nejustificate ale unor membri ai Camerei Consultantilor Fiscali de a urma cursuri de pregatire profesionala, stabilite prin prezentele norme, desi au fost convocati in scris pentru aceasta, se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei pe o perioada de la 3 luni la un an. In cazul persistentei in abatere dupa expirarea termenului masurii suspendarii de un an, cei in cauza vor fi sanctionati cu excluderea din Camera Consultantilor Fiscali si interzicerea dreptului de exercitare a profesiei de consultant fiscal.
Art. 15 Controlul asupra efectuarii programului de pregatire profesionala continua si asupra calitatii acestuia se realizeaza prin Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 16 Prezentele norme se aplica de la data de 1 ianuarie 2008, iar orele de pregatire efectuate in anul 2007 se vor cumula cu orele de pregatire din anul urmator.
Nu este
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|