DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, ordonanta nr. 6/2008

[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 78 din 31/01/2008

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. III.2 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

Art. I
Legea nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.067 din 17 noiembrie 2004, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"b) publicitate pentru produsele din tutun - orice forma de comunicare comerciala care are ca scop sau ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun sau a fumatului;
c) sponsorizare pentru produsele din tutun - orice forma de contributie publica sau privata pentru orice eveniment, activitate ori persoana, cu scopul sau avand ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun sau a fumatului;".
2. La articolul 2, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) profesionisti in comertul cu produse din tutun - persoane a caror profesie sau ocupatie este schimbul cu produse din tutun prin vanzare si cumparare."
3. La articolul 3 alineatul (1), literele a), c), d), f) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, cu exceptia anunturilor prevazute expres de lege si a prevederilor alin. (2);
.....................................................................................................................
c) in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului;
d) pe panouri publicitare, pe copertine sau orice alte structuri de prezentare, indiferent de natura materialului din care sunt produse, de locul in care sunt amplasate ori de tipul taxelor datorate, cu exceptia celor instalate in raioane dedicate exclusiv comercializarii de produse din tutun, din incinta unitatilor economice;
.....................................................................................................................
f) prin folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse din tutun, cu exceptia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete si chibrituri;
g) prin vanzarea sau oferirea gratuita de produse alimentare ori jucarii fabricate cu intentia evidenta de a da produsului si/sau ambalajului sau asemanarea cu un produs din tutun."
4. La articolul 3 alineatul (1), dupa litera g) se introduc doua noi litere, literele h) si i), cu urmatorul cuprins:
"h) prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri, inclusiv a celor destinate utilizarii pe calculator, ori jucarii care promoveaza fumatul sau in care este utilizata o marca de produs din tutun;
i) prin folosirea marcilor produselor din tutun sau a unor mesaje care promoveaza fumatul, inscriptionate ori amplasate pe partea exterioara a oricarui mijloc de transport, precum si pe partea interioara si exterioara a mijloacelor de transport in comun."
5. La articolul 3, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Publicitatea pentru produsele din tutun este permisa numai in publicatiile destinate in mod exclusiv profesionistilor in comertul cu produse din tutun si in publicatiile care nu au fost editate ori tiparite in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene si nici nu sunt destinate in principal pietei romanesti ori celei comunitare.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. e), este permisa publicitatea produselor din tutun prin servicii ale societatii informationale doar in conditiile prevazute la alin. (2)."
6. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3), (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
"(3) Se interzice distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani.
(4) Se interzice sponsorizarea pentru produse din tutun a evenimentelor si activitatilor destinate tinerilor cu varsta sub 18 ani.
(5) Se interzice sponsorizarea pentru produse din tutun a oricaror evenimente sau activitati care se desfasoara in unitatile medicale ori in unitatile de invatamant medico-farmaceutic."
7. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 41, cu urmatorul cuprins:
"Art. 41. - Pentru publicitatea produselor din tutun prin intermediul serviciilor de radiodifuziune si pentru sponsorizarea programelor de radiodifuziune se aplica prevederile art. 30, respectiv art. 34 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
8. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) si ale art. 4 alin. (1), (4) si (5) si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.
(2) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) si (3) si se sanctioneaza astfel:
a) persoanele juridice, cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei;
b) persoanele fizice, cu amenda contraventionala de la 500 lei la 1.000 lei.
(3) A doua abatere de la prevederile art. 4 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) si cu suspendarea temporara a activitatii de catre institutiile competente."

Art. II
Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/1999 pentru interzicerea publicitatii produselor din tutun in salile de spectacol si interzicerea vanzarii produselor din tutun minorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 461 din 21 septembrie 2000, cu modificarile ulterioare.

Art. III
Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2009.


Nu este

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
31 useri online

Useri autentificati: