Ordonanta de urgenta privind infiintarea Fondului national de dezvoltare, o.u.g. nr. 113/2006
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 144 din 27/12/2006
Avand in vedere:
necesitatea asigurarii prompte si transparente, incepand cu anul 2007, a finantarii proiectelor de investitii in infrastructura, a necesitatilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare, precum si suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe/proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene,
asigurarea unui mecanism de utilizare a veniturilor existente si viitoare incasate din procesul de privatizare,
faptul ca destinatiile prevazute a fi finantate nu beneficiaza de resurse bugetare suficiente, fiind necesara asigurarea surselor de finantare corespunzatoare incepand cu exercitiul bugetar aferent anului 2007,
precum si faptul ca veniturile din privatizare existente in contul curent al Trezoreriei Statului sau in contul in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei constituie surse de finantare lichide si utilizabile imediat, care nu au asociate alte costuri, fiind practic cele mai ieftine surse de finantare avute la dispozitie,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1 (1) Se infiinteaza, in cadrul bugetului de stat, Fondul national de dezvoltare la dispozitia Guvernului, aprobat anual prin legea bugetului de stat, cu urmatoarele subdiviziuni:
a) fondul destinat finantarii proiectelor de investitii in infrastructura si a altor proiecte prioritare;
b) fondul destinat finantarii necesitatilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare;
c) fondul destinat suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe/proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene, inclusiv pentru prefinantarea si cofinantarea acestora.
(2) Fondul national de dezvoltare la dispozitia Guvernului se repartizeaza, la propunerea unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, in conditiile legii finantelor publice.
(3) Bugetele ordonatorilor principali de credite se suplimenteaza cu sumele aprobate potrivit alin. (2), care vor fi evidentiate distinct si nu vor putea fi utilizate decat pentru destinatiile pentru care au fost aprobate. Angajarile, ordonantarile si platile din aceste sume se fac in conditiile prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si ale Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale.
(4) Ordonatorii principali de credite raporteaza lunar Ministerului Finantelor Publice modul de utilizare a sumelor alocate.
(5) Ministerul Finantelor Publice, la solicitarea ordonatorilor principali de credite, va introduce modificarile corespunzatoare in volumul si in structura bugetului de stat si ale bugetelor acestora.
(6) Deficitul anual al bugetului de stat, rezultat din platile efectuate din sumele repartizate din Fondul national de dezvoltare, se acopera din urmatoarele surse:
a) venituri din privatizare de la institutiile publice implicate in procesul de privatizare, rezultate dupa deducerea cheltuielilor prevazute in bugetele acestora;
b) sume incasate din vanzarea actiunilor rezultate din conversia in actiuni a creantelor bugetului de stat;
c) sume existente in contul curent general al Trezoreriei Statului si in contul in valuta al Ministerului Finantelor Publice din venituri din privatizare.
(7) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, veniturile din dividende incasate de institutiile publice implicate in procesul de privatizare si dobanzile aferente sumelor din conturile prevazute la alin. (6) lit. a) si c) se fac venit la bugetul de stat.
Art. 2 (1) Sumele prevazute la art. 1 alin. (6) lit. a) si b) se vireaza Ministerului Finantelor Publice, in contul curent general al Trezoreriei Statului sau in contul de valuta, dupa caz, deschis la Banca Nationala a Romaniei.
(2) Pe masura necesitatilor de echilibrare a contului curent general al Trezoreriei Statului din cursul anului, sumele in valuta incasate de Ministerul Finantelor Publice din sursele prevazute la art. 1 alin. (6) lit. a) si c) pot fi transformate in lei, prin cedarea la rezerva valutara a statului.
(3) Din sursele prevazute la art. 1 alin. (6) se platesc si obligatiile rezultate din procesul de privatizare, stabilite prin acte normative speciale.
Art. 3 In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, va aproba normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 4 Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2003 privind utilizarea veniturilor din privatizare si din valorificarea activelor bancare neperformante, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 26 octombrie 2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 48/2005.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Nu este
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|