DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Norma privind structura functionala a cabinetelor medicale si de medicina dentara, 2007[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]Art. 1
In vederea functionarii, cabinetele medicale si de medicina dentara, infiintate si organizate in conditiile legii, trebuie sa obtina autorizatia sanitara de functionare.

Art. 2
Autorizatia sanitara de functionare a cabinetelor medicale si de medicina dentara se elibereaza de catre autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului legal al cabinetului, referitoare la asigurarea conformarii la prezentele norme privind structura functionala, normele de igiena si sanatate publica, si se vizeaza anual.

Art. 3
Pentru cabinetele medicale si de medicina dentara infiintate de medici si medici dentisti, organizate in cabinete medicale grupate, asociate, societati civile medicale, societati comerciale cu obiect unic de activitate si avand puncte de lucru aflate in locatii diferite se elibereaza cate o autorizatie sanitara de functionare separata pentru fiecare punct de lucru (cabinet medical si de medicina dentara).

Art. 4
Autorizatia sanitara de functionare se elibereaza la cererea reprezentantului legal al cabinetului medical si de medicina dentara.

Art. 5
Inspectia sanitara de stat judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, verifica periodic respectarea conditiilor igienico-sanitare si a structurii spatiilor functionale prevazute, in functie de profilul de activitate.

Art. 6
(1) Din punctul de vedere al structurii spatiilor cu destinatia de cabinete medicale si de medicina dentara si al circuitelor functionale, autorizatiile sanitare de functionare, eliberate in baza unor reglementari anterioare pentru cabinete medicale si de medicina dentara care isi desfasoara activitatea la data prezentului ordin in spatiile respective, isi mentin valabilitatea cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
(2) Spatiile destinate activitatii cabinetelor medicale si de medicina dentara pot suferi modificari structurale, de circuite si acces la utilitati, in vederea asigurarii unei cat mai bune adaptari functionale, cu respectarea prevederilor legale privind siguranta in constructii si in masura posibilitatilor tehnico-constructive oferite de spatiu. Autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, consiliaza reprezentantii legali ai cabinetelor privind circuitele functionale si avizeaza proiectele de modificari.
(3) Cabinetul medical va avea in componenta minima sala de asteptare, grup sanitar, sala de tratamente, cabinet de consultatii propriu-zis si spatii de depozitare.
a) Sala de asteptare se va amenaja astfel incat fiecare loc de sedere sa beneficieze de o suprafata minima de 1/1,5 m2/persoana, in cazul cabinetelor pentru adulti, si 1,5/2 m2/persoana, in cazul cabinetelor pentru copii (inclusiv persoana insotitoare).
b) Cabinetul de consultatii propriu-zis va avea o suprafata minima de 9 m2 si acces la o chiuveta racordata la apa curenta, calda si rece.
c) Sala de tratamente, cu o suprafata minima de 9 m2, va fi special amenajata si dotata cu o chiuveta racordata la apa curenta rece si calda.
(4) Cabinetul de medicina dentara va avea in componenta minima sala de asteptare, grup sanitar, spatii de depozitare si cabinet de medicina dentara propriu-zis, in care se desfasoara activitatile de diagnostic clinic si terapeutice; pentru sala de asteptare se aplica prevederile art. 6 alin. (3) lit. a).
a) Cabinetul de medicina dentara propriu-zis poate fi organizat dupa cum urmeaza:
1. in sistem inchis - unitul dentar este amplasat intr-o incapere inchisa;
2. in sistem semideschis - se amplaseaza unul sau mai multe unituri separate de cate un perete sau paravan;
3. in sistem deschis - unit-urile se amplaseaza intr-o incapere, fara a fi separate.
b) Cabinetul de medicina dentara propriu-zis, indiferent de sistemul in care functioneaza (inchis, semideschis sau deschis), va avea alocat pentru fiecare unit de lucru un spatiu de minimum 9 m2.
c) Spatiul in care este amplasat un unit dentar va fi prevazut cu chiuveta cu apa curenta, rece si calda.
(5) 1. Pavimentele, peretii, tavanele si suprafetele de lucru din incaperile in care se desfasoara activitati medicale si de medicina dentara vor fi:
a) lavabile;
b) rezistente la dezinfectante;
c) rezistente la decontaminari radioactive (dupa caz);
d) rezistene la actiunea acizilor (in sali de tratamente, dupa caz);
e) negeneratoare de fibre sau particule care pot ramane suspendate in aer;
f) fara asperitati care sa retina praful.
2. Este interzisa amenajarea de tavane false casetate din materiale microporoase si cu asperitati.
3. Se interzice mochetarea pardoselilor.
(6) In cazul cabinetelor medicale cu 3 sau mai multi medici, care furnizeaza servicii de medicina preventiva in bolile transmisibile, in conditiile in care spatiul permite, se poate organiza un cabinet pentru vaccinari, altul decat sala de tratamente.
(7) In cabinetele in care se efectueaza interventii chirurgicale ce necesita spitalizare de zi/de o zi va fi amenajata o incapere special destinata pentru recuperarea postoperatorie, dotata cu paturi, asigurandu-se o suprafata minima de 7 m2/pat.
(8) Pentru personalul sanitar din cabinetele medicale si de medicina dentara va fi asigurat un spatiu cu destinatie de vestiar; numarul vestiarelor si desemnarea spatiului destinat acestora vor fi in functie de numarul personalului care desfasoara activitate concomitenta.
(9) Incaperile cu profil administrativ vor fi separate de cele in care se desfasoara activitati medicale.
(10) In conditiile respectarii art. 6 alin. (2), cabinetul medical si de medicina dentara va avea un grup sanitar pentru pacienti, cu acces din sala de aseptare, separat de cel destinat personalului sanitar. In cazul cabinetelor medicale si de medicina dentara din mediul rural, acolo unde nu exista posibilitatea racordarii la reteaua publica de canalizare, grupul sanitar va fi racordat la o fosa septica de beton vidanjabila.
(11) In cabinetele medicale cu profil radiologic sau de medicina dentara in care se instaleaza aparate de radiologie dentara sunt obligatorii solicitarea si obtinerea de avize speciale, de amplasare si functionare, din partea autoritatilor responsabile cu controlul activitatilor ce folosesc radiatii nucleare. In aceste cabinete medicale se vor respecta normele de radioprotectie si control individual al expunerii prevazute de legislatia in vigoare.
(12) a) In cabinetele medicale in care au loc prelevari de fluide biologice (sange, secretii) in vederea diagnosticului de laborator vor fi desemnate o incapere si un spatiu special destinate pentru aceasta activitate. Aceasta incapere si acest spatiu vor fi dotate cu mobilier adecvat prelevarii de probe (canapea sau scaun netapitat cu spatar extensibil, cu accesorii pentru sustinerea antebratului, sau, dupa caz, alt mobilier specific specialitatii medicale si tipului de prelevare, dulap pentru instrumentarul steril, masuta pentru pregatirea prelevarii probei, masuta pentru depozitarea temporara a fluidelor prelevate), sursa de apa si racord la sistemul de canalizare.
b) Pentru coprocultura si urocultura va fi desemnata o camera separata de recoltare, prevazuta cu sursa de apa curenta rece si calda, scaun WC, racord la sistemul de canalizare.
c) In cazul in care diagnosticul propriu-zis de laborator se efectueaza in alta locatie, pentru a evita contaminarea probelor recoltate, a persoanei care transporta probele si/sau a mediului, se va organiza transportul probelor recoltate in siguranta, in containere speciale, inchise, cu pereti impermeabili, usor transportabile, din materiale care sa permita decontaminarea, curatarea si dezinfectia.
(13) In spatiile cu destinatia de cabinete medicale si de medicina dentara se vor realiza circuite separate pentru adulti si copii, in conditiile art. 6 alin. (2), sau, in masura posibilitatilor, se va face programarea acestora la ore diferite.
(14) Cabinetele medicale si de medicina dentara vor asigura accesul in incinta lor pentru persoanele cu handicap motor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Art. 7
Dotarea minima obligatorie necesara fiecarui cabinet medical si de medicina dentara, in functie de specialitate, va respecta prevederile legale in vigoare.

Art. 8
In scopul efectuarii sterilizarii si pastrarii sterilitatii instrumentarului, dispozitivelor si materialelor sanitare, la organizarea activitatilor propriu-zise de sterilizare, precum si a activitatilor conexe (spalarea, decontaminarea, impachetarea si stocarea) se vor avea in vedere:
a) respectarea circuitelor functionale si utilizarea spatiilor anume desemnate;
b) amplasarea punctului de sterilizare intr-un spatiu adecvat organizarii activitatii de curatare si pregatire pentru sterilizare a instrumentarului si/sau a materialului moale, sterilizarii propriu-zise si depozitarii temporare a materialului sterilizat, respectandu-se principiul separarii materialelor sterile de cele nesterile;
c) utilizarea aparaturii de sterilizare va trebui sa respecte prevederile legale in vigoare privind punerea in functiune a dispozitivelor medicale;
d) in locul de amplasare a aparaturii de sterilizare se vor afisa ciclul de sterilizare, precum si instructiunile de lucru specifice aparatului cu care se face sterilizarea;
e) caietul de sterilizare care atesta efectuarea sterilizarii cuprinde:
  • numarul sarjei si continutul pachetelor;
  • data si ora de debut si de sfarsit ale ciclului;
  • temperatura la care s-a efectuat sterilizarea;
  • rezultatele indicatorilor fizico-chimici si biologici;
  • numele si semnatura persoanei responsabile cu sterilizarea;
    f) cabinetele medicale si de medicina dentara pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor si materialelor sanitare si pe baza contractelor incheiate cu unitati specializate si autorizate in acest sens.

    Art. 9
    In scopul asigurarii lantului de frig, cabinetul medical va fi dotat cu:
    a) cel putin un frigider cu compartiment de congelare separat, inchis cu usa, precum si cu termometru pentru monitorizarea temperaturii interioare; inregistrarile privind graficele de temperatura ale frigiderului vor fi cuprinse intr-un registru separat;
    b) cel putin o geanta izoterma dotata cu termometru - pentru transportul vaccinurilor si un termos pentru eventualitatea transportului unor cantitati mici de vaccin;
    c) cel putin o geanta izoterma dotata cu termometru - pentru transportul de probe biologice (in cazul in care au loc prelevari de fluide biologice si acestea nu sunt transportate de unitati autorizate in acest sens).

    Art. 10
    Urmatoarele norme igienico-sanitare sunt obligatorii pentru cabinetele medicale si de medicina dentara, indiferent de profil:
    a) asigurarea cu apa potabila;
    b) racordarea la reteaua de canalizare a localitatii, astfel incat apele uzate sa nu produca poluarea apei, aerului si solului. Dotarea cabinetelor, in localitatile in care nu exista sisteme publice de canalizare, cu instalatii proprii de colectare a apelor uzate (fose septice de beton vidanjabile);
    c) deseurile rezultate in urma activitatilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate si neutralizate conform prevederilor legale in vigoare;
    d) asigurarea unui microclimat corespunzator;
    e) asigurarea iluminarii naturale si artificiale necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii medicale si de medicina dentara;
    f) asigurarea limitarii zgomotului sub normele admise si sau asigurarea protectiei antifonice eficiente in interiorul si in afara cabinetelor;
    g) asigurarea cu materiale pentru efectuarea curateniei;
    h) asigurarea cu dezinfectante, antiseptice si decontaminante autorizate/inregistrate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide. Folosirea acestora se va face in functie de instructiunile de utilizare, la concentratiile si timpii de utilizare specificati de producator;
    i) asigurarea de echipament de protectie specific pentru intregul personal, in conformitate cu legislatia in vigoare;
    j) asigurarea instruirii permanente a personalului medicosanitar privind precautiile universale.

    -------------
    Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
    -------------    Alte reglementari
    Termeni juridici, grupare tematica
  • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

    Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile    Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    78 useri online

    Useri autentificati: