Norma metodologica privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de prim ajutor pe plaja, 2007
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 675 din 04/10/2007
Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1 Prezentele norme metodologice, denumite in continuare Norme, reglementeaza salvarea persoanelor aflate in pericol de inec si prevenirea oricaror accidente de acest fel pe plaje, in stranduri, in parcuri acvatice, in porturi de agrement nautic si in alte locuri organizate pentru imbaiere, situate pe litoralul Marii Negre si pe apele interioare naturale sau amenajate.
Art. 2 In sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) plaja - portiunea de teren sau fâsia de coasta adiacenta marii, râurilor, lacurilor sau oricarei alte ape, indiferent de materialul cu care este acoperita, destinata publicului si utilizata pentru imbaiere, bai de soare si agrement nautic;
b) strand - locul amenajat pentru imbaiere, bai de soare la malul unei ape naturale sau al unui bazin artificial, cuprinzând o plaja si locul respectiv pentru imbaiere;
c) parc acvatic - locul imprejmuit si amenajat in vederea desfasurarii activitatilor de agrement, cuprinzând instalatii specifice divertismentului acvatic;
d) port de agrement nautic - aria delimitata vizibil, amenajata in vederea amplasarii echipamentelor si ambarcatiunilor de agrement nautic si lansarii acestora la apa.
Art. 3 (1) Autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza administrativ-teritoriala exista plaje cu destinatie turistica aflate pe litoralul Marii Negre au obligatia sa infiinteze servicii de salvare acvatica - salvamar si posturi de prim ajutor.
(2) Autoritatile administratiei publice locale care au in administrare plaje amenajate, stranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate, au obligatia sa infiinteze servicii publice de salvare acvatica - salvamar si posturi de prim ajutor.
(3) Operatorii economici care au in administrare plaje amenajate, stranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate au obligatia sa infiinteze posturi de salvare acvatica - salvamar si posturi de prim ajutor.
(4) Organizatorii de competitii sportive nautice sau de natatie au obligatia sa asigure pe toata durata antrenamentelor si competitiilor, la locul de desfasurare a acestora, servicii de salvare acvatica - salvamar.
Art. 4 Incadrarea cu personal si dotarea cu aparatura si medicamente a posturilor de prim ajutor se fac in conformitate cu baremele Ministerului Sanatatii Publice si cu specificul cazurilor de accidente - inec, infarct miocardic, insolatie, reanimare si altele - pe plaje, in stranduri, in parcuri acvatice si in porturile de agrement nautic.
Art. 5 Autoritatile administratiei publice locale si operatorii economici care au pe raza lor teritoriala sau care administreaza plaje, stranduri, parcuri acvatice si porturi de agrement nautic au urmatoarele obligatii:
a) sa asigure functionarea in bune conditii a posturilor de observare ale serviciilor de salvare acvatica - salvamar si ale bazelor de salvare acvatica si a posturilor de prim ajutor;
b) sa permita accesul gratuit si stationarea pe plaje, in stranduri, in parcuri acvatice si in porturile de agrement nautic pâna la posturile de salvare acvatica - salvamar si de prim ajutor al vehiculelor si/sau personalului serviciilor de salvare, precum si al organelor capitaniei portului;
c) sa monteze in locuri vizibile panouri de avertizare si de informare cuprinzând instructiuni de utilizare pentru vizitatori si zonele de apa destinate sau interzise imbaierii;
d) sa semnalizeze prin intermediul steagurilor zonele destinate sau interzise imbaierii si practicarii activitatii de agrement nautic;
e) sa execute lucrari de amenajare, precum si de construire a posturilor si bazelor de observare, cu participarea directa a reprezentantilor serviciilor publice de salvare acvatica salvamar.
Art. 6 Persoanele care utilizeaza plajele, strandurile, parcurile acvatice si porturile de agrement nautic in scopuri de agrement au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte semnalizarile panourilor de avertizare si de informare pentru vizitatori;
b) sa nu depaseasca in inot limita marcata de geamanduri;
c) sa nu intre in inot in zonele periculoase marcate si inconjurate cu balize;
d) sa pastreze curatenia la locul de sedere de pe plaje, stranduri, parcuri acvatice si porturile de agrement nautic, precum si a apei;
e) sa nu intre in apa atunci când este interzisa imbaierea;
f) sa anunte postul de prim ajutor in caz de accident sau in cazul pericolului de inec al unei persoane.
Capitolul II -
Organizarea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si
a posturilor de salvare acvatica pe plaje, in stranduri, parcuri
acvatice si porturi de agrement nautic
Art. 7 (1) Activitatea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de salvare acvatica - salvamar pe plaje, stranduri, parcuri acvatice si porturi de agrement nautic cuprinde patrularea cu scop preventiv pe apa si pe mal, in zonele de imbaiere si unde se desfasoara activitati nautice, asigurarea permanentei pe timpul programului la posturile de observare, deplasarea la locul accidentului, cautarea persoanelor disparute in apa, aplicarea tehnicilor de salvare de la inec, scoaterea victimei din mediul periculos, acordarea primului ajutor medical in caz de accident, transportarea si predarea acesteia pentru a fi preluata de personalul medical de specialitate.
(2) Activitatea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de salvare acvatica - salvamar se desfasoara de persoane calificate ca salvatori acvatici.
Art. 8 Serviciile publice de salvare acvatica - salvamar si posturile de salvare acvatica - salvamar asigura:
a) coordonarea din punct de vedere administrativ si organizatoric a activitatii serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de salvare acvatica - salvamar de pe plan local;
b) permanenta pe timpul programului la posturile de observare;
c) coordonarea si supravegherea activitatii de amenajare, intretinere si reabilitare a posturilor de observare si a materialelor de avertizare, respectiv panouri de avertizare si informare, steaguri, geamanduri si altele asemenea;
d) colaborarea cu celelalte servicii publice din teritoriu: salvarea, politia, jandarmeria, protectia consumatorului;
e) participarea salvatorilor acvatici la cursuri de pregatire profesionala conform legii;
f) interzicerea personalului serviciilor de salvare acvatica - salvamar si ale posturilor de salvare acvatica - salvamar sa foloseasca barcile de salvare pentru plimbari cu vizitatorii, pentru pescuit si alte asemenea activitati, acestea fiind destinate numai pentru prevenirea accidentelor si pentru actiunile de salvare de la inec.
Art. 9 (1) Serviciile de salvare acvatica - salvamar si posturile de salvare acvatica - salvamar isi constituie echipele de salvatori acvatici astfel:
a) prin incheierea de contracte individuale de munca sau contracte de voluntariat cu salvatori acvatici calificati;
b) prin incheierea de contracte de prestari de servicii cu societati civile profesionale de salvatori acvatici sau cu organizatii neguvernamentale care au ca scop salvarea acvatica si care pun la dispozitie echipele necesare desfasurarii activitatii de salvare acvatica.
(2) Bazele de salvare acvatica coordoneaza activitatea posturilor de observare si au in subordine o zona de maximum 3.000 m.
(3) Posturile de observare vor fi amplasate astfel incât sa permita o buna vizibilitate asupra zonei de supraveghere si vor fi amplasate la maximum 300 m distanta unul fata de celalalt.
(4) Echipa de salvare acvatica este alcatuita din minimum 2 salvatori acvatici calificati.
(5) Numarul echipelor de salvare acvatica existente la un post de observare poate fi de minimum 2, in functie de afluenta turistilor si inotatorilor si de caracteristicile zonei de imbaiere respective.
(6) Fiecare baza de salvare acvatica este condusa de un sef de baza.
(7) Seful bazei de salvare acvatica isi numeste inlocuitorii care preiau atributiile acestuia in cazul indisponibilitatii titularului.
(8) Fiecare post de observare - salvamar este condus de un sef de post. Seful de post are sarcina de a organiza activitatea de patrulare pe apa si pe mal, de a mobiliza echipa pentru interventie in timpul cel mai scurt, de a asigura coordonarea activitatii de interventie si de a asigura instruirea permanenta a echipelor de salvare acvatica.
(9) Seful postului de salvare acvatica - salvamar isi numeste inlocuitorii care preiau atributiile acestuia in cazul indisponibilitatii titularului.
Art. 10 (1) Echipa de salvare acvatica - salvamar indeplineste urmatoarele atributii principale:
a) deplasarea de urgenta la locul solicitat, salvarea accidentatului si/sau a bolnavului, acordarea primului ajutor medical, transportarea si predarea acestuia pentru a fi preluat de personalul medical de specialitate;
b) patrularea preventiva pe apa si pe mal in zonele de imbaiere si in zonele in care se practica activitati de agrement nautic;
c) orice alte sarcini trasate de conducatorul ierahic.
(2) Bazele de salvare acvatica sunt dotate cu echipament, materiale de interventie, salvare si transport al accidentatului si/sau al bolnavului, conform baremelor prevazute in anexa nr. 1 pct. 1.
(3) Posturile de observare salvamar si posturile de salvare acvatica - salvamar sunt dotate cu echipament, materiale de interventie, salvare si transport al accidentatului si/sau al bolnavului, conform baremelor prevazute in anexa nr. 1 pct. 2. Seful postului de observare raspunde de gestionarea si de folosirea acestor materiale.
(4) Fiecare salvator acvatic din cadrul serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si din cadrul posturilor de salvare acvatica - salvamar este dotat de catre administratia publica locala, respectiv de operatorul economic, cu echipament si materiale de interventie, salvare a accidentatului si/sau a bolnavului, conform baremului prevazut in anexa nr. 2.
(5) Ambarcatiunile de salvare sunt dotate conform baremelor prevazute in anexa nr. 3.
(6) Trusele de prim ajutor sunt dotate cu materiale sanitare si instrumente medicale, conform baremelor prevazute in anexa nr. 4.
Art. 11 (1) Insemnele si legitimatiile salvatorilor acvatici, precum si culorile distinctive ale echipamentelor de salvare acvatica sunt unice pe intreg teritoriul României si sunt stabilite de catre Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din România.
(2) Echipamentele membrilor echipelor de salvare acvatica sunt de culoare rosie si galbena, prevazute cu inscriptia "SALVAMAR".
Art. 12 (1) Finantarea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de prim ajutor, inclusiv dotarea si echiparea bazelor/posturilor de observare salvamar cu aparatura, instrumente si materiale necesare desfasurarii activitatii de salvare se asigura din bugetul de stat.
(2) Finantarea posturilor de salvare acvatica - salvamar se asigura de catre operatorii economici care au in administrare plaje amenajate, stranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic.
Art. 13 In cazul accidentelor, echipele de salvatori acvatici apeleaza serviciul de ambulanta care are obligatia de a prelua de la acestea persoanele accidentate.
Art. 14 Pe perioada participarii la activitatile de salvare acvatica, precum si la formele de pregatire profesionala a salvatorilor acvatici, acestia pot beneficia de o indemnizatie pentru hrana echivalenta cu baremul de hrana al sportivilor de performanta in conformitate cu prevederile legale din domeniu.
Art. 15 Regiile autonome de transport in comun la nivel local asigura membrilor echipelor de salvare acvatica transport pe mijloacele de transport in comun pe perioada desfasurarii activitatii in cadrul serviciilor publice sau posturilor de salvare acvatica - salvamar.
Art. 16 Serviciile publice de salvare acvatica - salvamar si posturile de salvare acvatica - salvamar beneficiaza de o frecventa radio de urgenta la nivel local pusa la dispozitie de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, precum si de o pereche de frecvente de lucru pe repetor pentru probleme de organizare si cooperare cu serviciul de ambulanta.
Art. 17 Angajatorii salvatorilor acvatici incheie pentru acestia contracte de asigurari de munca si protectie sociala pe perioada in care sunt angajati in activitatea de salvare acvatica, in timpul orelor de program, cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Capitolul III - Masuri generale pentru prevenirea accidentelor acvatice
Art. 18 In vederea prevenirii accidentelor acvatice sau pe plaja, operatorii economici si/sau autoritatile administratiei publice locale, care administreaza sau care au pe raza lor teritoriala plaje, indeplinesc urmatoarele atributii:
a) amplaseaza panourile de avertizare si pe cele de informare intr-un loc vizibil;
b) inlocuiesc ori de câte ori este nevoie panourile de avertizare si pe cele de informare montate pe mal;
c) verifica dupa fiecare furtuna legaturile geamandurilor, realinierea lor in functie de adâncimea apei, precum si completarea geamandurilor lipsa;
d) arboreaza steaguri de avertizare corespunzatoare la posturile de observare;
e) delimiteaza zonele de imbaiere de zonele in care se practica activitatea de agrement nautic;
f) asigura permanent curatenia, indepartarea de pe plaja si din zona submersa de imbaiere a obiectelor periculoase.
Art. 19 In vederea prevenirii accidentelor acvatice in stranduri, in parcuri acvatice sau in porturi de agrement nautic, operatorii economici si/sau autoritatile administratiei publice locale care le administreaza indeplinesc urmatoarele atributii:
a) amplaseaza panourile de avertizare si pe cele de informare intr-un loc vizibil;
b) inlocuiesc ori de câte ori este nevoie panourile de avertizare si pe cele de informare, precum si marcajele de pe mal;
c) amplaseaza punctul de observare astfel incât sa poata fi supravegheata toata suprafata de apa aflata in competenta;
d) acopera marginile piscinelor cu materiale antiderapante;
e) asigura permanent curatenia, indeparteaza de pe plaja si din zona submersa de imbaiere obiectele periculoase.
Art. 20 Semnalizarea plajelor se realizeaza conform standardelor internationale prezentate in anexa nr. 5, dupa cum urmeaza:
a) steag rosu-galben pentru zonele de imbaiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici;
b) steag rosu-galben impreuna cu un steag galben pentru zonele de imbaiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici, dar inotul nu este recomandat;
c) steag rosu-galben impreuna cu un steag rosu pentru zonele de imbaiere in care conditiile nu permit accesul persoanelor in apa;
d) steag in carouri alb-negru pentru zonele in care se practica agrement nautic si imbaierea este interzisa;
e) steag alb cu logo sau scris optional privind sigla, numele agentului care presteaza activitatea de salvamar.
Art. 21 (1) Marcarea plajelor, a locurilor de imbaiere ale acestora, precum si a strandurilor se face in functie de configuratia locului, prin mijloace vizuale, costiere si plutitoare.
(2) Marcarea adâncimii apei se face cu mijloace plutitoare de forma geamandurilor de culoare portocalie, conform anexei nr. 6, lestate cu greutati din beton si plasate la intervale de maximum 50 m-100 m. Pe corpul flotorului se marcheaza cu vopsea neagra cifra corespunzatoare adâncimii pe care o indica.
(3) In cazul in care apa are o adâncime uniforma, geamandurile se ancoreaza spre larg, pe linia adâncimii de 1,50 m la plajele pentru adulti si a celei de 0,70 m la plajele pentru copii. La plajele pentru copii geamandurile se leaga intre ele sau sunt sustinute cu bucati de pluta care ingradesc locul de imbaiere respectiv.
(4) In cazul in care adâncimea variaza, geamandurile se ancoreaza la distante mai mici de 50 m, astfel incât sa se poata delimita cât mai exact linia adâncimii de 1,50 m si, respectiv, de 0,70 m.
(5) Obstacolele de pe fundul apei, gropile sau pragurile se marcheaza si se inconjoara cu balize.
(6) Pe plaje, in stranduri, in parcurile acvatice si in porturile de agrement nautic se afiseaza pe panourile de informare si avertizare, in mod vizibil, instructiuni in limba româna si in doua limbi de circulatie internationala, referitoare la: permisiunea de intrare in apa, interdictia de a se depasi o anumita linie, folosirea diferitelor mijloace plutitoare si altele asemenea, conform anexei nr. 5.
(7) Marcarea zonelor rezervate ambarcatiunilor se face in apa, incepând de la mal si cel putin pâna la limita geamandurilor, cu ajutorul culoarelor de semnalizare.
(8) Culoarul va fi plutitor, confectionat din saula, pe care sunt inserate mici geamanduri de forma sferica sau ovala, colorate alternativ rosu si galben, si având diametrul de 100 mm, conform anexei nr. 7.
(9) Atât la mal, cât si in apa geamandurile vor fi ancorate astfel incât sa se asigure integritatea culoarului indiferent de conditiile meteo si sa se evite posibilitatea de accidentare a turistilor de pe plaja si din apa.
Capitolul IV - Organizarea activitatii de prim ajutor
Art. 22 (1) In functie de intinderea plajei, strandului, parcului acvatic, portului de agrement nautic si de afluenta vizitatorilor, se organizeaza unul sau mai multe posturi de prim ajutor, in scopul acordarii primului ajutor medical persoanelor accidentate sau celor salvate de la inec.
(2) Postul de prim ajutor se va asigura intr-un sediu usor accesibil, cu spatiu corespunzator necesitatilor.
(3) In perioada sezonului estival pe litoralul Marii Negre, in raport cu specificul si cu frecventa cazurilor de accidente pe plaja, se pot detasa medici la unitatile sanitare care au structuri de primire a urgentelor, cu avizul Ministerului Sanatatii Publice, la cererea autoritatilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti. Locul de desfasurare a activitatii medicilor detasati pentru acordarea serviciilor medicale de prim ajutor se stabileste de unitatea sanitara la care au fost detasati, la propunerea autoritatilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti.
(4) Sediile posturilor de prim ajutor se marcheaza cu pavilioane albe având desenata "crucea vietii".
(5) Posturile de prim ajutor trebuie sa aiba asigurata o legatura rapida cu statia de salvare locala, prin statii de radio emisie-receptie, pentru preluarea cazurilor grave.
(6) Pe plajele, in strandurile, in parcurile acvatice si in porturile de agrement nautic de dimensiuni mici, cu afluenta redusa de vizitatori, postul SALVAMAR si cel de prim ajutor pot fi comasate sub conducerea unui singur responsabil.
Capitolul V - Raspunderi si sanctiuni
Art. 23 (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 5, 18 si 19;
b) nerespectarea prevederilor art. 6.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, iar cele prevazute la lit. b), cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
(3) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) lit. a), cu exceptia celei constituite din nerespectarea prevederilor art. 5 lit. e), si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) lit. b) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite de catre autoritatile administratiei publice locale si de catre persoane imputernicite din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
(5) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (1) lit. a), constituita din nerespectarea prevederilor art. 5 lit. e), si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul de specialitate imputernicit de catre Ministerul Sanatatii Publice, conform normelor stabilite de catre acesta.
(6) Dispozitiile referitoare la contraventiile prevazute la alin. (1)-(5) se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii aplicate, conform prevederilor legale in vigoare.
Capitolul VI - Dispozitii comune
Art. 24 Responsabilii grupurilor organizate de copii, care utilizeaza plajele pentru adulti, impreuna cu sefii posturilor de salvare stabilesc locurile adecvate de imbaiere si masurile de protectie corespunzatoare.
Art. 25 Actiunea de salvare acvatica, precum si toate ajutoarele date de personalul serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar, a posturilor de salvare acvatica salvamar si de prim ajutor sunt gratuite, personalul respectiv neavând dreptul sa pretinda sau sa primeasca sume de bani pentru serviciile prestate.
Art. 26 (1) Pentru plajele sau strandurile la care accesul necesita trecerea peste apa - râu, brat de fluviu, golf -, transportul persoanelor si vehiculelor la si de la plaje sau stranduri se va putea efectua numai cu mijloace autorizate si inmatriculate la capitania portului in a carei raza teritoriala se afla locul respectiv de trecere, conduse de personal care dispune de calificarea ceruta de actele normative in vigoare.
(2) Mijloacele de trecere - salupe, bacuri, poduri -, trebuie sa aiba marcat la loc vizibil numarul maxim de pasageri sau de vehicule.
(3) Personalului care deserveste aceste mijloace de trecere ii este interzis sa plece de la mal cu un numar de persoane sau de vehicule mai mare decât cel inscris pe mijlocul de trecere respectiv.
Art. 27 Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA Nr. 1 la normele metodologice - BAREMELE MINIME
pentru dotarea bazelor de salvare acvatica si a posturilor de
salvare acvatica - salvamar cu echipament si materiale pentru
interventie, salvare si transport al accidentatului si/sau al bolnavului
1. Baremul minim de dotare a bazelor de salvare acvatica cu echipament si materiale pentru interventie, salvare si transport al persoanelor accidentate in zona de imbaiere:
a) statie radio de emisie-receptie;
b) doua barci cu motor echipate complet;
c) un ski-jet;
d) binoclu;
e) trusa cu materiale sanitare si instrumente medicale de prim ajutor, conform baremului minim prevazut in anexa nr. 4 la normele metodologice;
f) minge de salvare;
g) targa speciala;
h) caiac de patrulare si salvare;
i) plansa de salvare;
j) paturi.
2. Baremul minim de dotare a posturilor de observare ale salvatorilor acvatici cu echipament si materiale pentru interventie, salvare si transport al persoanelor accidentate in zona de imbaiere:
a) barca de salvare echipata complet;
b) statie radio de emisie-receptie;
c) binoclu;
d) trusa cu materiale sanitare si instrumente medicale de prim ajutor, conform baremului minim prevazut in anexa nr. 4 la normele metodologice;
e) minge de salvare;
f) targa speciala;
g) paturi;
h) plansa de salvare;
i) caiac de salvare;
j) paturi.
ANEXA Nr. 2 la normele metodologice - BAREMUL MINIM
pentru dotarea fiecarui membru al echipei de salvare acvatica cu
echipament individual si materiale necesare pentru interventie
si salvarea accidentatului si/sau a bolnavului
1. Baremul minim de dotare a fiecarui membru al echipei de salvare acvatica cu echipament individual si materiale necesare pentru interventie si salvare:
a) pluta sau centura de salvare;
b) fluier;
c) statie radio de emisie-receptie;
d) pantalon scurt rosu cu insemnele si sigla "SALVAMAR";
e) geaca rosie, scurta de fâs cu insemnele si sigla "SALVAMAR";
f) bluza rosie sau galbena cu mâneci cu insemnele si sigla "SALVAMAR";
g) sapca de culoare rosie sau galbena cu sigla "SALVAMAR";
h) costum de baie rosu cu insemnele si sigla "SALVAMAR";
i) pelerina rosie, lunga, captusita, din fâs, cu insemnele si sigla "SALVAMAR";
j) ochelari de protectie impotriva razelor solare;
k) labe pentru inot;
l) costum de neopren.
2. Nuantele culorilor:
a) rosu - PMS 186;
b) galben - PMS 123.
ANEXA Nr. 3 la normele metodologice - BAREMUL MINIM
pentru dotarea ambarcatiunilor de salvare
1. Echipamentul minim de dotare obligatoriu al ambarcatiunilor de salvare cu vâsle:
a) statie radio de emisie-receptie;
b) ancora;
c) colac de salvare;
d) veste de salvare;
e) pluta sau centura de salvare;
f) labe pentru inot.
2. Echipamentul minim de dotare obligatoriu al ambarcatiunilor de salvare cu motor:
a) statie radio de emisie-receptie;
b) pagaie;
c) ancora;
d) colac de salvare;
e) veste de salvare;
f) pluta sau centura de salvare;
g) labe pentru inot.
ANEXA Nr. 4 la normele metodologice - BAREME MINIME
pentru dotarea truselor de prim ajutor cu materiale sanitare
si instrumente medicale
1. Materiale sanitare din trusa de prim ajutor:
a) apa oxigenata - 200 ml;
b) alcool sanitar - 200 ml;
c) alcool iodat 5% - 200 ml;
d) solutie rivanol 1% - 200 ml;
e) comprese sterile - 20 buc.;
f) fese sterile - 10 buc.;
g) vata medicinala;
h) role leucoplast - 1 buc.;
i) plasturi cu rivanol - 2 pachete;
j) manusi chirurgicale.
2. Instrumente medicale din trusa de prim ajutor:
a) pompa manuala pentru respiratie artificiala;
b) masti pentru respiratie artificiala de diferite marimi;
c) pipe Guedel de diferite marimi;
d) pensa pentru limba;
e) deschizator de gura;
f) "batista salvatorului" sau alte dispozitive ajutatoare pentru respiratia gura la gura;
g) atele Krammer de diferite marimi;
h) atele gonflabile sau alte materiale pentru imobilizarea fracturilor;
i) atela cervicala.
[Anexele 5-7 nu sunt incluse in prezentul material. Pentru consultarea lor va recomandam serviciul online Indaco Legenet: http://legenet.indaco.ro]
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|