DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Norma metodologica privind perceperea, incasarea, virarea, evidenta si controlul sumelor rezultate din aplicarea timbrului Crucii Rosii
Crucea Rosie[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 693 din 12/10/2007
Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
(1) Potrivit art. 20 alin. (1) din Legea Societatii Nationale de Cruce Rosie din România nr. 139/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, toate institutiile de cultura, de divertisment, federatiile si organizatiile sportive - asociatiile, cluburile sportive si fundatiile care organizeaza manifestari sportive sunt obligate sa perceapa un timbru al Crucii Rosii pentru fiecare bilet vândut pentru evenimente culturale, de divertisment si sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe, intreceri sportive la nivel local, national si international etc., reprezentând un procent de 1%, care se va adauga la pretul de vânzare.
(2) Evenimentele culturale, de divertisment si sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe, intreceri sportive la nivel local, national si international etc., sunt denumite in continuare manifestari.
(3) Obligatia de plata prevazuta la alin. (1) revine persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, precum si asociatiilor familiale care incaseaza sume din vânzarea de bilete pentru manifestari, denumite in continuare platitori.
Sunt definite ca entitati platitoare:
- structuri sportive, in conformitate cu dispozitiile art. 21 alin. (1) din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
 • asociatiile sportive;
 • cluburile sportive, inclusiv cele organizate ca societati comerciale, unitatile de invatamânt cu program sau profil sportiv, palatele si cluburile copiilor si elevilor;
 • asociatiile judetene si ale municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport;
 • ligile profesionale;
 • federatiile sportive nationale;
 • Automobil Club Român, pentru activitatea de automobilism sportiv si carting sportiv;
 • alte organizatii sportive nationale;
  - institutiile de cultura si divertisment:
 • institutiile de spectacole si concerte, respectiv teatrele, filarmonicile, operele, orchestrele si ansamblurile artistice;
 • institutiile care prezinta (difuzeaza) filme in sali si gradini de spectacol cinematografic;
 • institutiile organizatorice de târguri, expozitii, prezentari de moda etc., la care accesul se realizeaza pe baza de bilet;
 • orice alt operator cultural, persoana juridica de drept public sau privat, care desfasoara evenimente culturale de genul concertelor, festivalurilor, spectacolelor, prezentarilor de filme, pentru care vinde bilete, respectiv asociatii, fundatii, federatii, uniuni, societati comerciale, inclusiv regii autonome si companii nationale, asociatii familiale, asezaminte culturale, institutii publice;
 • persoanele juridice care desfasoara evenimente de divertisment pentru care se vând bilete (organizarea de parcuri de distractie, discoteci, activitati legate de jocuri si pariuri, activitati ale salilor de tip, spectacole gen rodeo, concursuri canine etc.).
  (4) Beneficiarul timbrului Crucii Rosii este Societatea Nationala de Cruce Rosie din România, persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Biserica Amzei nr. 29, sectorul 1.


  Capitolul II - Organizarea evidentei contabile a platitorilor


  Art. 2
  (1) Platitorii, care incaseaza contravaloarea timbrelor Crucii Rosii, sunt obligati sa evidentieze in contabilitatea proprie contravaloarea acestora, dupa cum urmeaza:
  a) agentii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, care incaseaza sume rezultate din aplicarea timbrului, efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
      531    =           % pretul de vânzare,
    (512, 411)           respectiv valoarea prestatiei
                    707 (704) pretul de vânzare,
                    respectiv valoarea prestatiei,
                    mai putin valoarea timbrului
                      447 valoarea timbrului
      447    =     531 (512) valoarea timbrului datorata virata
  

  b) persoanele juridice fara scop patrimonial care, potrivit legii, organizeaza si conduc contabilitatea in partida simpla efectueaza inregistrarea contabila in conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop lucrativ, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.329/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
  c) asociatiile familiale care exercita acte de comert si celelalte persoane fizice care au calitatea de comerciant evidentiaza sumele in registrul jurnal de incasari si plati, pe un rând distinct "sume incasate reprezentând timbrul Crucii Rosii", in vederea determinarii sumelor ce urmeaza a fi virate beneficiarului;
  d) institutiile publice care incaseaza sume rezultate din aplicarea timbrului Crucii Rosii efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
    411 (531,   =               %
    560, 561,          472, 704 (707) pretul de vânzare,
    562, 512)          respectiv valoarea prestatiei,
                 mai putin valoarea timbrului (datorata)
                  462 valoarea timbrului (datorata)
      462    =       531 (560, 561, 562, 512) valoarea 
                     timbrului (achitata)
  

  (2) Beneficiarul organizeaza si conduce contabilitatea disponibilitatilor banesti, a veniturilor si cheltuielilor privind timbrul Crucii Rosii reglementat de Legea nr. 139/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit reglementarilor contabile pentru persoane juridice fara scop patrimonial si Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.829/2003.


  Capitolul III - Operatiunile de percepere si virare a timbrului Crucii Rosii


  Art. 3
  (1) Valoarea timbrului Crucii Rosii se calculeaza prin aplicarea unui procent de 1% din pretul de vânzare, care se adauga la pretul de vânzare al biletului.
  (2) Pe fiecare bilet vândut platitorii au obligatia sa imprime mentiunea "1% contributie pentru Crucea Rosie Româna".
  (3) Imprimarea mentiunii prevazute la alin. (2) se realizeaza prin tiparire sau prin aplicarea unei stampile pe biletul vândut.

  Art. 4
  (1) Sumele percepute ca timbru al Crucii Rosii se vireaza in contul beneficiarului Societatea Nationala de Cruce Rosie din România, cont de virament RO93BRDE410SV50290514100, deschis la Banca Româna pentru Dezvoltare - Agentia Piata Romana.
  (2) Platitorii au obligatia sa vireze sumele datorate ca timbru al Crucii Rosii pâna la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.


  Capitolul IV - Sanctiuni


  Art. 5
  Contraventiilor prevazute la art. 22 alin. (1) din Legea nr. 139/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, li se aplica normele de drept comun privind regimul juridic al contraventiilor.


  Capitolul V - Dispozitii finale


  Art. 6
  (1) Fondurile obtinute vor fi realizate de beneficiar astfel:
  a) 25% vor fi transferate filialelor Societatii Nationale de Cruce Rosie din România din judete si din sectoarele municipiului Bucuresti;
  b) 15% vor fi utilizate de catre sediul central al Societatii Nationale de Cruce Rosie din România pentru functionare si administrare;
  c) 40% vor fi transferate filialelor Societatii Nationale de Cruce Rosie din România din judete si din sectoarele municipiului Bucuresti pe baza de programe si proiecte propuse de acestea;
  d) 20% vor constitui fond de rezerva pentru situatii de urgenta.
  (2) Procentul de 25% va fi distribuit catre filialele Societatii Nationale de Cruce Rosie din România din judete si din sectoarele municipiului Bucuresti pâna pe data de 25 a celei de a doua luni a trimestrului urmator celui pentru care se face plata.
  (3) Sumele virate de catre platitori ulterior termenelor prevazute la art. 4 alin. (2) se reporteaza si se distribuie filialelor Societatii Nationale de Cruce Rosie din România din judete si din sectoarele municipiului Bucuresti la urmatoarea transa.

  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  68 useri online

  Useri autentificati: