DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Lege privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, Legea nr 540/2002



Text preluat din Indaco Lege

Art. 1
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor sunt organizatii cu caracter civic, persoane juridice de drept privat cu caracter nepatrimonial, neguvernamentale, apolitice, cu scop de caritate, de intrajutorare mutuala si de asistenta sociala.

Art. 2
Infiintarea, organizarea si functionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizeaza in baza prevederilor referitoare la asociatii din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Art. 3
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor constituite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi in conditiile Legii nr. 13/1972 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor isi pastreaza personalitatea juridica legal dobandita. Acestor case de ajutor reciproc ale pensionarilor li se aplica, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, regimul juridic prevazut de aceasta.

Art. 4
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se pot constitui prin exercitarea dreptului la libera asociere a urmatoarelor categorii de persoane:
a) pensionarii, indiferent de sistemul de asigurari sociale caruia ii apartin;
b) beneficiarii de ajutor social;
c) membrii de familie - sot, sotie, precum si copiii majori incapabili de munca, aflati in intretinerea pensionarilor sau a beneficiarilor de ajutor social - membri ai acelei case de ajutor reciproc a pensionarilor.

Art. 5
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se constituie, de regula, pe zone teritoriale.

Art. 6
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se pot constitui in asociatii centrale din acelasi profil.

Art. 7
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor au ca scop principal sprijinirea membrilor lor prin acordarea de imprumuturi rambursabile, ajutoare nerambursabile si ajutoare pentru acoperirea cheltuielilor cu inmormantarea fostilor membri.

Art. 8
Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor pot desfasura si alte activitati si servicii decat cele enuntate prin scopul principal:
a) organizarea de activitati culturale, artistice, turistice si de agrement;
b) prestarea de servicii, contra unei plati reduse, pentru membrii caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor si membrii de familie aflati in intretinerea acestora, folosind munca unor pensionari, membri ai casei respective;
c) organizarea de magazine pentru desfacerea de produse alimentare la preturi de productie, administrarea de case de odihna si tratament, organizarea de centre pentru repararea de obiecte electrocasnice, imbracaminte, incaltaminte;
d) efectuarea de servicii funerare pentru membrii decedati ai caselor de ajutor reciproc: confectionarea de sicrie si asigurarea transportului;
e) alte actiuni si forme de asistenta sociala.

Art. 9
Inscrierea in casele de ajutor reciproc ale pensionarilor este conditionata de plata unei taxe de inscriere in suma fixa sau in cota procentuala din valoarea pensiei sau a ajutorului social, stabilita prin statutul fiecarei case.

Art. 10
(1) Membrii caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor au obligatia de a plati cotizatii lunare, precum si contributii lunare, al caror cuantum procentual sau in sume fixe se stabileste de consiliul director al casei respective, in limitele si in conditiile stabilite prin statut.
(2) La incetarea calitatii de membru al casei de ajutor reciproc a pensionarilor, indiferent de motive, sumele depuse cu titlu de cotizatii lunare se restituie titularului sau urmasilor sai, dupa caz.
(3) Contributia pentru fondul de ajutor de deces se restituie urmasilor membrului care a decedat.

Art. 11
Veniturile caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se constituie din:
a) taxe de inscriere;
b) cotizatii si contributii lunare ale membrilor;
c) dobanzi provenite din plasarea sumelor disponibile in conditii legale;
d) venituri realizate din prestari de servicii;
e) dobanzi la sumele imprumutate;
f) venituri din organizarea manifestarilor culturale, artistice si de agrement;
g) donatii si sponsorizari;
h) alte venituri prevazute de lege.

Art. 12
(1) Din veniturile realizate casele de ajutor reciproc ale pensionarilor isi pot constitui, in conditiile prevazute de statut:
a) fonduri pentru imprumuturi;
b) fonduri pentru acordarea de ajutoare nerambursabile;
c) fonduri pentru activitati culturale, artistice, turistice si de agrement;
d) fonduri pentru investitii;
e) fonduri pentru subventionarea produselor alimentare de baza, stabilite de consiliul director, pentru vanzarea catre membrii caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor prin magazinele proprii si de tip economat;
f) fonduri pentru cheltuieli generale.
(2) Din fondurile de investitii se pot finanta, cu aprobarea consiliului director, cumpararea de spatii, amenajarea si dotarea acestora pentru desfasurarea activitatilor specifice caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, inclusiv a magazinelor proprii si de tip economat si a unitatilor de tratament balnear si de odihna, achizitionarea unor mijloace de transport auto, in conditiile dispozitiilor legale in vigoare.

Art. 13
(1) Dobanda ce se percepe pentru imprumuturile acordate membrilor caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se stabileste de consiliul director.
(2) Consiliul director stabileste cuantumul anual al cotelor de tratament ce se ramburseaza membrilor caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor si volumul cheltuielilor de efectuat pentru activitatea sanitara si de sanatate.

Art. 14
Contractele de imprumut constituie titlu executoriu. Infiintarea popririlor se face de catre creditor si acestea nu sunt supuse validarii.

Art. 15
Casele de pensii judetene si locale, la solicitarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, vor sprijini recuperarea imprumuturilor acordate unor pensionari rau-platnici, prin infiintarea de popriri asupra veniturilor din pensii ale acestora, pana la lichidarea debitului, cu respectarea art. 193 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 16
Consiliile judetene si locale si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor sprijini functionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor prin inchirierea spatiilor necesare, in functie de posibilitati, pentru desfasurarea activitatilor acestora si prin diminuarea cu 75% a tarifelor de inchiriere.

Art. 17
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 18
Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 13/1972 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 138 din 29 noiembrie 1972.


Alte reglementari




Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
17 useri online

Useri autentificati: