Resursa ta de Drept: Lege privind protectia tranzitorie a brevetelor de inventie, legea 93/1998
Text preluat din Indaco Lege
Art. 1 Statul roman recunoaste o protectie tranzitorie titularilor de brevete, cu data de prioritate anterioara datei de 21 ianuarie 1991, dintr-un stat membru al Uniunii de la Paris pentru protectia proprietatii industriale sau al Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru inventiile care au ca obiect substantele obtinute prin metode nucleare, chimice, produse medicamentoase, metode de diagnosticare si tratament medical, dezinfectante, produse alimentare si condimente, precum si soiuri noi de plante, tulpini de bacterii si ciuperci, noi rase de animale si viermi de matase.
Art. 2 (1) Protectia tranzitorie se acorda la cerere.
(2) Protectia tranzitorie incepe de la data depunerii cererii la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si inceteaza la data expirarii valabilitatii brevetului de inventie, la data anularii acestuia sau la data decaderii din drepturi a titularului de brevet, fara a putea depasi 20 de ani de la data depozitului reglementar in tara de origine.
Art. 3 Protectia tranzitorie se acorda, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) inventia face obiectul unui brevet de inventie in vigoare intr-un stat membru al Uniunii de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului, cu data de prioritate anterioara datei de 21 ianuarie 1991;
b) obiectul inventiei nu a fost brevetat in Romania si se incadreaza in categoriile prevazute la art. 1;
c) produsul care face obiectul brevetului de inventie de referinta nu a fost comercializat in Romania anterior datei de 31 decembrie 1993;
d) cererea pentru acordarea protectiei tranzitorii a fost depusa intr-un termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 4 (1) Cererea de protectie tranzitorie, redactata in limba romana, se depune la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, prin mandatar autorizat, si va contine:
a) solicitarea expresa de protectie tranzitorie;
b) numele sau denumirea, adresa/sediul si semnatura titularului brevetului de inventie de referinta;
c) numarul brevetului de inventie de referinta si titlul inventiei, perioada pentru care a fost eliberat si tara in care a fost eliberat.
(2) La cererea de protectie tranzitorie se anexeaza:
a) un exemplar al brevetului de inventie de referinta;
b) o traducere in limba romana a brevetului de inventie de referinta;
c) dovada, din partea oficiului care a eliberat brevetul de inventie de referinta, privind validitatea acestuia;
d) declaratia autentica a titularului de brevet de inventie de referinta ca produsul care face obiectul brevetului nu a fost comercializat in Romania anterior datei de 31 decembrie 1993;
e) procura mandatarului autorizat.
(3) Actele prevazute la alin. (2) vor fi depuse o data cu cererea de protectie tranzitorie sau intr-un termen de cel mult doua luni de la data acesteia.
Art. 5 (1) Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci inregistreaza cererea de protectie tranzitorie, examineaza indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege si, in termen de 3 luni de la data depunerii cererii, publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala protectia tranzitorie acordata, pe care o inregistreaza in anexa la Registrul national al brevetelor de inventie, si elibereaza certificatul de protectie tranzitorie, insotit de traducerea in limba romana a brevetului de inventie.
(2) Taxele pentru procedurile prevazute la alin. (1) se platesc in termen de cel mult doua luni de la data depunerii cererii de protectie tranzitorie.
(3) Cererile care nu indeplinesc conditiile prevazute in prezenta lege se resping.
Art. 6 (1) Hotararile Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci privind cererile de protectie tranzitorie pot fi contestate la Comisia de reexaminare, in termen de 30 de zile de la comunicare, in cazul respingerii, sau de la publicare, in cazul admiterii cererilor.
(2) Hotararile Comisiei de reexaminare pot fi atacate cu apel la Tribunalul Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Anularea certificatului de protectie tranzitorie pentru neindeplinirea conditiilor prevazute in prezenta lege se poate cere in tot cursul duratei de protectie si se judeca de catre Tribunalul Bucuresti.
Art. 7 (1) Pentru procedurile, drepturile conferite prin protectia tranzitorie, transmiterea, apararea si mentinerea in vigoare a acestora se aplica prevederile Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 212 din 21 octombrie 1991, cu exceptia termenelor pentru procedurile mentionate la art. 5, care sunt cele prevazute in prezenta lege.
(2) In aplicarea prezentei legi, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, cu avizul Ministerului Finantelor, emite norme, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Art. 8 La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Ordonanta Guvernului nr. 25 din 30 ianuarie 1998 privind protectia tranzitorie a brevetelor de inventie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 41 din 30 ianuarie 1998.
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|