|
|
|
|
Lege pentru instituirea Programului de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare, legea nr. 10/2008
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 29 din 15/01/2008
Art. 1 Se instituie Programul de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare, denumit in continuare Program, in conditiile stabilite prin prezenta lege.
Art. 2 Obiectivul prezentei legi este diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a tractoarelor vechi, cu perioada de exploatare depasita, precum si cresterea productivitatii activitatii din agricultura.
Art. 3 In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc astfel:
1. Autoritate - Administratia Fondului pentru Mediu;
2. tractor uzat - orice tractor care apartine unei persoane fizice avand domiciliul sau resedinta in Romania, cu o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei, care contine cumulativ urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie;
3. tractor nou - tractorul care nu a fost niciodata inmatriculat si care nu a fost utilizat potrivit destinatiei acestuia;
4. proprietar - orice persoana fizica avand domiciliul sau resedinta in Romania care detine in proprietate un tractor uzat, cu o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei, pe numele sau, precum si mostenitorii sai;
5. producator validat - orice persoana juridica, producator, importator autorizat de tractoare sau distribuitor autorizat al acestora, careia i-a fost aprobata cererea de inscriere in Program.
Art. 4 Orice persoana juridica, producator, importator autorizat de tractoare sau distribuitori autorizati ai acestora, care doreste inscrierea in Program depune la Autoritate o documentatie care va fi asimilata proiectelor de mediu, in sensul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile ulterioare.
Art. 5 (1) Autoritatea analizeaza documentatia depusa si, prin structurile sale de decizie, aproba cererile care indeplinesc criteriile impuse pentru validare.
(2) Autoritatea face publica lista producatorilor validati prin Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
Art. 6 Poate beneficia de o prima in cuantum de 17.000 lei orice proprietar/mostenitor al unui proprietar al unui tractor uzat, care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui tractor nou;
b) a predat tractorul uzat spre casare unui operator economic autorizat conform prevederilor legale sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand un certificat de distrugere;
c) a radiat tractorul uzat;
d) achizitioneaza un tractor nou de la producatorul validat la care s-a inscris.
Art. 7 Suma prevazuta la art. 6 va putea fi obtinuta o singura data si se va scadea din pretul de achizitie a unui tractor nou.
Art. 8 (1) Se interzice omologarea pentru circulatie si reinmatricularea sau folosirea ulterioara a unui tractor uzat, predat spre casare conform prevederilor art. 6, sau reutilizarea caroseriei, a sasiului ori a motorului acestuia.
(2) Comercializarea ulterioara a tractoarelor uzate complet sau introducerea pe orice cale spre reutilizare a caroseriei, a sasiului ori a motorului acestora de catre operatorii economici autorizati, prevazuti la art. 6 lit. b), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.
(3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (2) si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu.
Art. 9 Prevederile art. 8 alin. (2) si (3) se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 10 Pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei legi se aloca anual din Fondul pentru mediu suma de 21 milioane lei, in limita sumei alocate prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Art. 11 Instructiunile privind modalitatile de aplicare a prezentei legi se aproba prin ordin al ministrului mediului si dezvoltarii durabile, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Poate fi de interes si: Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, legea nr. 140/2007 Norma de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, pentru campaniile 2006-2007 si 2007-2008, derulate cu sprijin comunitar Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finantarii politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeana, precum si a fondur Lege pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, legea nr. 32/2007 Legea privind stimularea investitiilor in agricultura, legea nr. 231/2005 Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura, oug nr. 148/2007 Hotarare privind specialitatile traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare, hotarare nr. 134/2008 Hotarare nr. 141/2007 privind aprobarea activitatilor pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, in anul 2007, a cuantumului acestuia, precum si a sumei totale alocate fiecarei activitati Procedura de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei specialitati traditionale garantate, 2008 Ordonanta de urgenta privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura, oug nr. 41/2008 Legea pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicata 2008 OUG nr. 67/2008, ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare Lege nr. 153/2008 privind efectuarea recensamantului general agricol din Romania Hotarare nr. 804/2008 privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse la motorina achizitionata in perioada august-decembrie 2008 in vederea utilizarii in agricultura Lege nr. 312/2003 republicata 2007, legea privind producerea si valorificarea legumelor Legea nr. 381/2002, lege privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura Hotarare nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume HG nr. 1195/2008, hotarare privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume-fructe si din agricultura ecologica Legea nr. 72/2002, legea zootehniei
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|
|
|
|
|
|